І буде мир і буде єдність, і буде воля і буде незалежність…

0
37

За задумом Творця людина створена на Його Образ і подобу, тобто вільною та розумною. Тож свобода є серцевиною людського як приватного, так і суспільного життя: якщо людина вільна, вона може думати, говорити, рухатися, зустрічатися з близькими, розвивати свої таланти, реалізувати себе в мистецтві, праці, спілкуванні з іншими.

Однак, свобода, яка дарована нам Творцем, досягає своєї досконалості лише тоді, коли вона спрямована до Нього. Катехизм Католицької Церкви навчає (п.1732 -1733), що «поки свобода не є ще остаточно закріплена у своєму найвищому добрі, яким є Бог, вона допускає можливість вибору між добром і злом, тобто можливість зростати в досконалості або падати і грішити. Вона визначає вчинки, властиві людині. Вона стає джерелом хвали чи догани, заслуги чи осуду. Чим більше ми творимо добра, тим вільнішими стаємо. Справжня свобода можлива лише у служінні добру і справедливості. Вибір непослуху і зла є зловживанням свободою і веде до «рабства гріха» (пор. Рим. 6, 17.)

Тому справжня незалежність – це перш за все свідоме і глибоке розуміння того, що наш Господь є Цар над царями і що Він є абсолютна Любов. Всі інші царі, що гноблять народи, як і будь-яке інше зло, рано чи пізно впадуть. І саме перебування в Любові буде визначати подальші перспективи, якими дорогами нація буде далі рухатися. Адже любов, яку ми досвідчуємо в Бозі, також є душею того благородного почуття, яке ми називаємо патріотизмом. Справжній християнин покликаний бути патріотом: любити свою країну, свій народ, його мову й культуру тією самою жертовною любов’ю, завдяки якій дотримується Божої заповіді любити батька й матір.

Тож у 32-гу річницю Незалежності України, коли північний ворог ще агресивніше лютує проти нас, молімось, щоби Бог зберіг нашу Україну від розбрату, корупції, послав мир і радість у кожну оселю.

Тож нехай святиться ім’я Твоє, Господи, в серцях і розумі усіх наших людей. 

Нехай воно освячується в нас, у нашій родині, у нашій спільноті, у нашому громадянському суспільстві, в усьому світі.

І буде мир і буде єдність…

Нехай прийде Твоє Царство любові, правди, Твоєї справжньої справедливості; нехай прийде Твоє Царство радості від близькості з Тобою і з усіма людьми доброї волі, від святкового бенкету навколо трапези Господньої, Твого Царства і нескінченного світла…

І буде мир і буде єдність…

Отче наш, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі… 

Як сам Ісус молився в годину агонії в Гетсиманському саді: «Отче, коли ти хочеш, віддали від мене цю чашу, тільки хай не моя, а твоя буде воля!» (Лк. 22, 42). Божа воля, яка стає історією, життям віруючих; щоб Бог був усе в усьому (пор. 1Кор. 15, 28). Через присутність гріха у світі ми так багато страждаємо, але водночас усвідомлюємо, що Божа воля полягає в тому, щоб кожен мав життя, і мав його сповна. Тож ми з усіх сил намагаємося виконувати Його волю!

І буде мир і буде єдність…

Отче наш, що єси на небесах, почуй і прийми наше голосне волання до неба: «Ми прагнемо миру»!

Отче наш, хліб наш насущний дай нам сьогодні…

Одного разу перед Твоїм Сином Ісусом зібрався великий натовп зголоднілих людей! Ісус запитав, чи є у когось щось, і знайшовся лише один юнак, який був готовий поділитися своїм невеличким запасом: п’ятьма хлібами і двома рибами. Твій Син, Ісус, примножив цей хліб (пор. Йо. 6, 9).

І буде мир і буде єдність…

Ми усвідомлюємо, що у цій війні ми також покликані ламати хліб наш насущний, який дає життя, щоб ділитися ним з голодними, з жертвами війни. Але також ми запрошені ще більше брати участь у Євхаристійній трапезі та споживати Хліб, який здатний наситити наш духовний голод до нескінченності, як цього бажає Господь, що оживляє кожну людину.

І буде мир і буде єдність…

Воскреслий Ісусе! У Тобі життя завжди перемагає. Сучасна історія спонукає нас вирушити на цю Хресну путь, і з Твоєю силою ми пройдемо цей визвольний шлях для нашого народу. Прийми у вічній радості свободи душі наших героїв, тих, хто пожертвував своїм життям, віддавши їх за любов до братів, за любов до своєї Батьківщини. І дай усім нам сили, віри та відваги на шляху до воскресіння, перемоги добра над злом, світла над темрявою, щоб кожен міг проголошувати: «Воскресла Любов перемогла!».

Так, Небесний Отче, бо Тобі належить Царство, сила і слава навіки. Амінь.

І буде мир і буде єдність, і буде воля і буде незалежність… 

Дорогий читачу, вітаючи тебе з 32-ю річницею Незалежності України, запрошую тебе продовжити ще й далі ці наші молитовні роздуми, розважаючи над деякими окремими цитатами зі Святого Письма про волю та незалежність!

1. Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні. Тож стійте і під кормигу рабства не піддавайтеся знову (до Галатів, 5:1).

2. Господь же – дух, а де Господній дух, там воля (ІІ до Коринтян, 3:17).

3. Ви бо, брати, покликані до свободи; аби тільки свобода ваша не стала приводом до тілесности; але любов’ю служіть один одному (до Галатів, 5:13).

4. «Все мені можна», та не все корисне. «Все мені можна», та я не дам нічому заволодіти надо мною (І до Коринтян, 6:12).

5. І я ходитиму в обширі, бо заповідей твоїх шукаю. Я промовлятиму перед царями про твої свідоцтва – і не осоромлюся (Псалом, 119:45).

6. Дух Господа Бога на мені, бо Господь мене помазав. Він послав мене, щоб принести благу вість убогим, лікувати скрушених серцем, проголосити невольникам свободу, ув’язненим відкрити очі (Ісаї, 61:1).

7. Багато в праведника злиднів, але з усіх них Господь його рятує (Псалом, 34:20).

8. Поводьтесь як вільні, та не як ті, що з волі роблять покривало злоби, але як слуги Божі (І Петра, 2:16).

9. Коли ви перебуватимете в моїм слові, ви дійсно будете учнями моїми і спізнаєте правду, і правда визволить вас (Івана, 8:31-32).

10. Нема, отже, тепер ніякого засуду для тих, що в Христі Ісусі. Бо закон духа, (що дає) життя в Христі Ісусі, визволив тебе від закону гріха і смерти (до Римлян, 8: 1-2).

11. Хто ж пильно заглядає в досконалий закон свободи й у ньому перебуває, – не як слухач-забудько, а як виконавець діла, – той щасливий у ділі своїм (Якова, 1:25).

12. Бог оселює покинутих у домі, виводить закутих до щастя-долі, лиш бунтарі живуть в сухій пустині (Псалом, 68:7).

Хай живе вільний, безстрашний, Боголюбивий Український народ! Перемоги, мирного неба, міцного духу, здоров’я і процвітання незламній, волелюбній, багатій і щедрій Україні подай, Господи!

о. Іван СТЕФУРАК,

головний редактор.