“Ваш Василь”: зʼявилася документальна драма про українського поета Василя Стуса

0
11

У мережі зʼявилася документальна драма про українського поета-шістидесятника Василя Стуса — “Ваш Василь”. Фільм можна переглянути на сервісі Takflix. Про це команда проєкту повідомила у Facebook 21 вересня.

“Документальну драму «Ваш Василь» треба глянути хоча б для того, щоб нагадати собі, за що ще ми не любимо все російське. Стус був із тих, хто вмів вести за собою людей. Він хотів писати вірші, а не бути Дон Кіхотом. Та КДБ змусило його боротися з радянськими вітряками і врешті відібрало право голосу”, — йдеться у дописі.

Режисерами стрічки стали Світлана Рудюк і Олександра Авшарова. У фільмі зʼявляються син Василя Стуса Дмитро, його сестра Марія, Іван Драч, Левко Лук’яненко та Василь Овсієнко, який сидів зі Стусом в одній камері.

У фільмі використовували вірші й листи поета, матеріали слідчих справ і архівні кадри: “Інші дисиденти згадують, як Стус протестував на показі «Тіней забутих предків», як переживав смерть Горської та писав вірші в камері”.

“Обережно: у фільмі буде обличчя Медведчука”, — додають у Takflix.

Композитором фільму став Степан Бурбан (більше відомий за своїм сценічним ім’ям Паліндром), який поклав на музику поезію Стуса.

Для фільму доступні також англійські субтитри. У Takflix зазначають, що 10 % з кожного квитка передають благодійному фонду “Повернись живим”, а 50 % — авторам кіно.

Хто такий Василь Стус

Василь Стус — поет-шістдесятник, перекладач, літературознавець та літературний критик, правозахисник, член Української гельсінської групи.

Він був одним із найактивніших представників українського дисидентського руху. Брав участь в акції протесту в київському кінотеатрі “Україна” в 1965 році на премʼєрі стрічки “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова.

У 1991 році його посмертно нагородили Державною премією імені Тараса Шевченка, а у 2005 році надали звання Герой України.

Стус зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість забороняли та частково знищили, а самого автора засудили до тривалого перебування в таборах, де він і загинув.