У фарбах картини “Мона Ліза” да Вінчі знайшли рідкісну сполуку, притаманну також Рембрандту

0
51

В одній з найвідоміших робіт італійського художника Леонардо да Вінчі — в картині “Мона Ліза” — знайшли плюмбонакрит. Це свідчить, що да Вінчі використовував порошок оксиду свинцю.

Про це пише журнал Американського хімічного товариства у статті групи дослідників на чолі з хіміком Віктором Ґонсалесом.

Мікрозразок з основного шару “Мони Лізи” проаналізували за допомогою рентгенівського та інфрачервоного мікроаналізу.

Як додає АР, фрагмент фарби, який взяли на аналіз, був ледь помітний, завбільшки, як людська волосина. Його зібрали з верхнього правого краю картини.

Зокрема, дослідники знайшли рідкісну сполуку, плюмбонакрит (Pb5(CO3)3O(OH)2), у першому шарі фарби Леонардо. Плюмбонакрит є побічним продуктом оксиду свинцю, що дозволяє дослідникам з більшою впевненістю сказати, що Леонардо, ймовірно, використовував порошок оксиду свинцю у своєму рецепті фарби.

Вважається, що художник використовував порошок, розчиняючи в олії та нагріваючи суміш, щоб отримати густішу пасту, яка швидше висихатиме. Крім того, фарба виходила золотистого кольору.

Плюмбонакрит знаходили у й роботах нідерландського художника Рембрандта. “Це говорить нам, що ці рецепти передавалися століттями, — сказав Ґонсалес. — Це був дуже хороший рецепт”.

Однак науковці зазначають, що хоч їм і вдалося розгадати один із секретів “Мона Лізи”, картина ще ховає низку таємниць.

Про Леонардо да Вінчі

Він народився 1452 року в Тоскані. Це видатний італійський художник та винахідник епохи Відродження. У певні періоди свого життя він вважав себе більше вченим та інженером, ніж митцем.

Леонардо належать перші креслення велосипеда, проєктування парашута, танка, катапульти, телескопу. Він був одержимий ідеєю польоту і сконструював літальний апарат із крилами, який мав імітувати пташиний політ. Да Вінчі самостійно все обчислював та створював ескізи. Леонардо був позашлюбним сином нотаріуса П’єро, який забрав його до себе на виховання, бо зі своєю офіційною дружиною не мав дітей. Через свій статус у суспільстві да Вінчі не міг навчатися в університеті, проте батько був до нього прихильним.

П’єро завжди підтримував Леонардо, влаштував його для навчання в майстерню видатного художника Андреа дель Верроккіо. Верроккіо був скульптором, тому багато знань передав своєму учню. Але да Вінчі не зробив за життя жодної скульптури. Найбільш відомий він як художник (твори “Мона Ліза”, “Таємна вечеря”, “Благовіщення”, “Дама з горностаєм” тощо). Коли йому було 20, він отримав кваліфікацію майстра в Гільдії Святого Луки. Потім працював у своїй майстерні у Флоренції, мав учнів. Помер 1519 року у Франції — прибув туди за кілька років до того на запрошення короля Франциска I.

Джерело