«За Україну помолюсь»

0
41

 Під такою назвою на сцені Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк відбувся авторський концерт з нагоди 70-річного ювілею видатного представника сучасної національної музичної культури, відомого композитора та баяніста, диригента, педагога, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Зубицького за участю Академічного симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії (художній керівник та головний диригент – народний артист України Мирослав Кріль) і Народної академічної хорової капели імені Павла Чубинського (художній керівник та головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Радик).

За підтримки Українського культурного фонду та Пристоличної сільської ради Київської області до ювілею митця і був створений мистецький проєкт «За Україну помолюсь», котрий представлений циклом концертів, що відбулися в Одесі, Тернополі та Івано-Франківську. Метою проєкту є презентація високохудожніх творів Володимира Зубицького, котрі не мають змоги «наживо» послухати наші земляки та не часто звучать у концертних залах України.

Володимир Зубицький – надзвичайно яскрава та багатогранна постать в українському мистецтві, людина-оркестр. Він творить музику, як баяніст-віртуоз та диригент, гастролює різними країнами світу з провідними оркестрами, проводить майстер-класи, семінари, курси, є членом журі Міжнародних виконавських та композиторських конкурсів.

Основа композиторського письма В. Зубицького – це талановите поєднання новітніх стильових напрямків в музиці із глибокими фольклорними традиціями на основі використанням сучасних технологій та композиційних систем. У своїй творчості композитор звертається до різних жанрів. Він пише музично-драматичні, симфонічні, хорові, камерні твори для різних інструментальних складів та окремих інструментів. Більшість творів композитора мають яскраву концертність, симфонічне мислення, яке глибоко вкорінене в український фольклорний мелос. Володимир Зубицький – людина, яка всім серцем любить Україну, творить заради високого мистецтва та для рідного народу. Тематика його творів глибоко національна.

Концерт розпочався хвилиною мовчання, як данина ушанування пам’яті всіх загиблих в жорстокій війні із російським агресором та подяки тим, завдяки кому ми сьогодні маємо можливість жити та творити на своїй рідній українській землі. Виконавцям двох колективів та їхнім керівникам подякував настоятель парох церкви Різдва Христового с. Криворівня Верховинського району о. Іван Рибарук і благословив їх працю для подальших творчих успіхів на мистецькому полі бою, яке зараз є важливим чинником для формування нової нації, для перемоги та духовного майбутнього України.

У програмі 1-го відділення прозвучали три твори композитора під орудою заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Радика: «Моя Україна» як лірична сповідь для мішаного хору, фортепіано, баяна та камерного оркестру на вірші Тараса Шевченка, Михайла Ткача та канонічні тексти (частини ІV-VІ); «Праведная душе» для мішаного хору та читців на вірші Тараса Шевченка та «Діду мій, дударику» для мішаного та однорідного хорів і камерного ансамблю на вірші Тараса Шевченка, Василя Симоненка і тексти українських народних пісень, приурочений світлій пам’яті Миколи Леонтовича.

Надзвичайне емоційне враження у присутніх викликало виконання Володимиром Зубицьким авторського твору для баяна «Ліричний вальс». Цей твір є своєрідними спогадами про події Другої світової війни та викликає асоціації з сучасною дійсністю, в якому через мову музики передано спільні прагнення всіх людей про мир та щасливе життя.

У другому відділенні прозвучала хорова симфонія «Пливе кача» («Молитва за Україну») на вірші Тараса Шевченка, Олександра Кониського, народні та канонічні тексти для мішаного хору і симфонічного оркестру. Диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Зубицький. Твір є частиною Х народної симфонії єднання «Україна». Прем’єрне виконання відбулось у березні цього року в Національній філармонії України. Друга прем’єра твору представлена в рамках проєкту «За Україну помолюсь». Масштабності та драматичного характеру хоровій симфонії надала відома мелодія лемківської пісні «Пливе кача по Тисині», котра є свого роду гімном-реквіємом Революції Гідності 2014 року, символом боротьби та мужності українського народу.

Авторський концерт Володимира Зубицького викликав широкий резонанс серед музичної спільноти Прикарпаття. Його неодноразово транслювали на Ютуб каналі та на Івано-Франківському обласному телебаченні «Галичина». Професійне виконання творів великого композитора, тонке відчуття стилю, емоційна образність була відчутна у звучанні Народної академічної хорової капели імені Павла Чубинського під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Радика та у потужному звучанні симфонічного оркестру Тернопільської обласної філармонії.

Присутні в залі щирими оплесками дякували виконавцям за подаровані хвилини високої музики, а композитору, виконавцю та диригенту Володимиру Зубицькому – за його високі національні та національно-патріотичні переконання, за те, що він своєю творчістю перед усім світом возвеличує Україну та її музичну культуру.

Щира дяка адміністрації Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк та її директору Василю Тимківу за сприяння в організації такої непересічної мистецької події в нашому місті.

Жанна ЗВАРИЧУК,

доцент кафедри методики музичного виховання та диригування навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника