ТИЖДЕНЬ У ПОДІЯХ (5-11 КВІТНЯ)

0
13

5 квітня 1710 р.

Біля містечка Тягина на правому березі м. Дністер на зборах козацтва була прийнята перша українська конституція з оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

6 квітня 2022 р.

День звільнення Чернігівщини від російських окупантів.

6 квітня

10 років від початку (2014 р.) війни на Сході України  – етапу російсько-української війни, розпочатої російськими загонами, які у квітні 2014 р. вторглися на територію  Донбасу після захоплення  Криму.

7 квітня 1919 р.

У тяжких болях, спричинених туберкульозом кісток, померла преп. Йосафата (Михайлина) Гордашевська – співзасновниця Згромадження сестер Служебниць Непорочної Діви Марії УГКЦ.

7 квітня 2009 р.

День єпископської хіротонії Блаженнішого Святослава Шевчука, яка відбулася в Катедральному соборі св. Юра у Львові із головним святителем – Восокопреосвященним Владикою Ігорем Возьняком та співсвятителями – Владикою Михаїлом Микицеєм та владикою Юліаном Вороновським.

11 квітня 1945 р.

Митрополит Йосиф Сліпий та українські греко-католицькі Єпископи: Кир Миколай Чарнецький, Кир Никита Будка, Кир Григорій Хомишин, Кир Іван Лятишевський були ув’язнені совєтською владою.