Місія, що приносить радість дітям

0
23

Якщо ви мешканці Прикарпаття, то, мабуть, часто помічали на вулиці дві машини зі схожими дитячими малюнками, а ще на них зображений мальтійський хрест, і звісно ж – це не випадково. Такі машини містять ввесь необхідний реманент для організації дитячого простору, мандрують Івано-Франківщиною та й не тільки, даруючи діткам радість і психологічне розвантаження.

Про діяльність у рамках проєкту «Мобільний ігровий простір» від Мальтійської служби допомоги нам розповіла його керівниця, волонтерка Палюга Валентина. За словами дівчини, реалізацію даної ініціативи розпочали ще наприкінці 2022 року, вже у часі повномасштабного вторгнення росії до України.

«У звʼязку з тими подіями, що зараз відбуваються в нашій країні, діти, як внутрішньо переміщені особи, так і ті, що залишилися у своїх домівках, потребують психологічної підтримки. Війна, сирени та походи до укриттів – це додаткові стресові фактори для дітвори, які неабияк впливають на їхній емоційний стан, змушують переживати тривожність. Їм страшно і вони потребують безпечного середовища для розвантаження та емоційної підтримки», – розповідає Валентина.

Основною ідеєю та метою проєкту було створити безпечне середовище для психоемоційного розвантаження, всебічного розвитку та соціалізації дітей, використовуючи різноманітні методи терапії та інтерактивні форми навчання.

Важливо зазначити, що зараз в Івано-Франківську проживає дуже багато внутрішньо переміщених осіб. Тож ще однією метою проєкту стала соціалізація діток-переселенців в новому середовищі: «Вони стикаються з труднощами в інтеграції до нових колективів, часто почуваються ізольованими. Відсутність знайомих, друзів та підтримки робить процес адаптації ще складнішим. Тому ми докладаємо всі зусилля, щоб створювати неформальну й дружню атмосферу на спільних зустрічах, навчаємо дітей працювати разом зі своїми однолітками».

Сьогодні проєкт функціонує в Івано-Франківську, у Львові та в Береговому. У кожному місті є команда спеціалістів, включно із психологами, що допомагає створювати та адаптувати програму візитів до конкретного закладу, вікової групи та індивідуальних потреб дітей.

Хто ж являється бенефіціаром проєкту?

– Основними бенефеціарами є діти віком до 18 років, що навчаються чи проживають у школах, дитячих будинках, садочках, відвідують громадські й благодійні організації, дитячі центри та катехитичні гуртки при парафіях Івано-Франківська й області. Серед них є діти-сироти, дітки-переселенці, місцеві жителі громад, діти з особливими потребами тощо.

Вище ви розповідали про ігровий майданчик, який можуть забезпечити реманент із ваших авто. Тож які заняття можете проводити?

– Одним із найбільш популярних напрямків нашої діяльності є арт-терапія. Дітвора обожнює творчі заняття та майстер-класи.

Малювання позитивно впливає на розвиток творчих здібностей та креативності. Ліплення з пластиліну чи робота із самотвердіючою глиною покращує дрібну моторику. Тематичні майстер-класи, присвячені різним святам та подіям, дозволяють дітворі глибше зануритись у тематику свята, а, окрім цього – прикрасити домівку до Різдва чи оздобити родинний Великодній кошик.

Також маємо чималу кількість спортивного інвентаря. Тому практикуємо активні спортивні квести на свіжому повітрі. Особливістю є те, що в нашому арсеналі є ексклюзивні спортивні ігри та реманент, з яким більшість дітей знайомиться вперше на наших візитах. Це робить квести ще більш унікальними та цікавими для малюків.

Не забуваємо також і про інтелектуальний розвиток нашої молоді. Проводимо навчальні квести для дітей в інтерактивному форматі. Бо саме через гру нова і корисна інформація сприймається найкраще. Спільно з дітками вивчали тему історії нашої держави, її культурну та етнічну спадщину, говорили про здорове харчування та екологічний спосіб життя.

Дуже важливо зазначити, що наш проєкт покликаний приносити радість дітям. Тому ми завжди дбаємо, щоб всі учасники почувались вільними й щасливими на наших зустрічах. Часом навіть влаштовуємо для них міні-вечірки, на яких вивільнюємо всі негативні емоції в ритмах танців, ловимо бульбашки з великого генератора мильних бульбашок, розфарбовуємо обличчя аква-гримом та багато-багато посміхаємось. Бо саме таких справжніх митей безтурботності та щастя зараз дуже бракує нашим дітям.

Знаю, що у вас є дві кольорові ексклюзивні машини. Розкажіть, як на них з’явилися малюнки? Хто їх створив та чим вони особливі для вас?

– Так, невідʼємною частиною наших візитів є два чудо-мобілі. Саме завдяки наявності цих автівок команда проєкту є мобільною і може завітати до будь якого закладу нашого міста чи області. Ми неформально називаємо наші машини «Кіндерами». Мабуть цікаво, звідки взялась така назва? Все тому, що вони оздоблені яскравими кольоровими малюнками. Ці малюнки – справжні витвори мистецтва дітей, які за допомогою спеціальної графічної обробки були перенесені на наші автівки.

Одна з машин є пасажирським мікроавтобусом. Саме в ній наша команда мандрує від закладу до закладу, створюючи відчуття чуда, теплоти й радості для дітей. Інший автомобіль – це наша скриня скарбів. Це великий бус, всередині якого є стелажі з усіляким реманентом для створення якісної та наповненої програми. Тут можна знайти фарби, пензлі, мʼячі, спортивні ворота, скакалки, розвиваючі ігри, кольорові намистини, нитки, іграшки, тенісні ракетки і ще багато-багато різного.

Діти – це завжди про щирість. Як вони реагують на ваші візити, чи спостерігається позитивна динаміка у їхній поведінці? Який майстер-клас діти полюбляють найбільше?

– На щастя, наші візити завжди завершуються фразами «Коли ви знову до нас приїдете?» та гучним «Дякуємо!». На їхніх обличчях є широка посмішка. І, правду кажучи, це наша головна винагорода й найсильніша мотивація продовжувати цю діяльність.

За ввесь період діяльності «Мобільного ігрового простору» найбільшої популярності здобув спортивний квест і написання картин на полотнах. Спортивний квест діти обожнюють, бо це рух, можливість почуватись вільно, знайомитись з новими видами спорту, працювати в команді та грати в ігри, які завжди йдуть у супроводі з гучним сміхом, галасом та духом змагань.

У той час, як написання картин – це про атмосферність та шлях до самовираження. Діти мають унікальне вміння – передавати свою любов. Після обіймів 30 янголів, що в унісон вигукують слова вдячності та прихильності, ми наповнюємось неймовірними емоціями. Тому, навіть якщо нас супроводжує фізична втома після активностей, ми завжди повертаємось радісні та вдячні за їхню любов і віддачу. А ще щасливі, бо можемо подарувати їм миті безтурботності й відчуття справжнього дитинства, від якого їх позбавила гнила росія.

А ще ми вкрай горді за те, що маємо змогу долучитись до становлення наших дітей, як особистостей, до розвитку їхньої ідентичності. Ми почуваємось піднесеними, усвідомлюючи, що ці діти – майбутнє нашої держави!

Після такої щирої розповіді про вашу діяльність, дуже хочеться запросити вас до себе в гості. Скажіть, чи можна запросити вас, наприклад, до парафіяльної спільноти чи іншої групки людей?

– Так! Ми радо завітаємо до вашої громади чи навчального закладу. Наші контакти ви можете знайти на офіційній сторінці Мальтійської служби допомоги у фейсбуці. Пишіть на сторінку, чи телефонуйте за офіційним номером телефону, цікавтеся проєктом «Мобільний ігровий простір» і ми обов’язково знайдемо час для спільної зустрічі.

Підсумовуючи нашу розмову, Валентина розповідає, що попри те, що проєкт насамперед про діяльність з дітьми, команду завжди дуже чекають вчителі та вихователі закладів. Навіть найдосвідченіші та найбільш вмотивовані спеціалісти можуть знесилюватись, працюючи в умовах війни. Кожен дорослий стикається з низкою стресових факторів особисто. А вчителі щодня працюють з дітьми, які теж перебувають у стані хронічного стресу. Тому вчителі часом кажуть, що наші зустрічі – це невеличка «розрядка» як для дітей, так і для дорослих. Вони допомагають їм невтомно навчати та навчатися.

Від себе додам, що «Мобільний ігровий простір» – це не просто проєкт, це справжня місія, яка дарує дітям надію та віру у світле українське майбутнє. Завдяки самовідданій праці команди Мальтійської служби допомоги тисячі дітей отримують можливість почуватися щасливими та вільними, забути про жахіття війни та зробити крок до мирного життя. Пам’ятаймо, що разом ми можемо зробити світ кращим для наших дітей!

Розмовляла Христина ГАМАНЮК