Хотінь: з молитвами, оркестром та смачними пирогами

0
115

На парафії храму святого Миколая, що у калуському мікрорайоні Хотінь, вдруге відбулося «Свято пирога». Так завершився тиждень дитячого табору «Веселі канікули з Богом».

З ініціативи парафіян та отця Андрія Ляховича, на подвір’ї перед святинею місцеві господині організували частування й заодно благодійний збір коштів на лікування пораненого вояка. Дійство відбулося після Літургії, на яку прийшли близько 300 осіб. Це малі та юні учасники табору, їхні батьки, рідні та чисельно зібрані парафіяни церкви. На подвір’ї розставили столи, накрили їх святковими скатертинами, прикрасили вишитими рушниками та квітковими букетами. А на столах… чого лише не було. А найбільше — пирогів, себто вареників. Саме пирогами називають у більшості міст та сіл Прикарпаття цю давню українську страву. На свято господині принесли кілька видів вареників: з чорницями, вишнями, солодким сиром, квашеною капустою, картоплею, сиром і картоплею, грибами і картоплею, і навіть з ковбасою й картоплею. Кожна учасниця свята варила не менше 80-100 вареників. Смакоту приносили у великих полумисках і макітрах. Вареники були середні та маленькі. Із підливок: засмажка з цибулі зі шкварками для солених пирогів, а для солодких — розтоплене вершкове масло. Та переважно пироги смакували без жодних підливок.

За словами Тетяни Боднарук, співорганізаторки свята, окрім пирогів, на гостину принесли і домашню випічку: сочники з сиром, різноманітні кекси, рогалики, тістечка, яблучник з повидлом і сиром, горіховий пляцок, фруктове желе. Приносили і куплені в магазинах смаколики. Дружина отця Андрія заварила велику каструлю компоту-асорті із сезонних фруктів: порічок, смородини та вишні. 

Люди, які були на святі, підходили до столів, брали хто що хотів і в спеціальні скриньки вкидали свої пожертви. Теж хто скільки бажав та міг. Свято відбувалося ще й під супровід аматорського місцевого духового оркестру, якому понад 100 років. 

«В оркестрі грають мій старший брат та моя 17-річна донька Галина,— мовить пані Тетяна. — Вона була також і аніматоркою під час табору. Молодша донька, 9-річна Марічка, була учасницею «Веселих канікул з Богом». Протягом свята зібрали 30 тисяч гривень на лікування вояка з Хотіня, Андрія Сермана. Наразі він у Києві, бореться за життя в одному зі столичних медзакладів. У нього — важкі опіки внаслідок «прильоту» в бліндаж. До речі, на першому святі пирога в 2023-му благодійні кошти передали на реабілітаційний центр «4.5.0 Прикарпаття».

«Проведення «Свята пирога» — це ініціатива отця Андрія, — розповідає пані Боднарук. — А ми з активними парафіянками з біблійної спільноти «Ковчег», що діє при церкві, а також з матерями, бабусями й родичками дітей, які були в таборі, порадилися, і вирішили… варити пироги». За словами пані Тетяни, парафіянки віком від 25 до 75 років згуртовані у біблійну спільноту через щотижневі зустрічі в храмі та особисті знайомства. Щомісяця для учасниць спільноти відбуваються Адорації, а кожної першої п’ятниці місяця служиться Божественна Літургія. Кожна зустріч розпочинається молитвою, далі можуть бути короткі молебні, скажімо в травні — до Богородиці, в червні — до Ісуса. Учасниці читають Святе Письмо, священник коротко пояснює його значення загалом, і прив’язуючи біблійні події та мудрі думки до сучасності. Згодом відбуваються обговорення та обмін думками, запитання-відповіді. Зважаючи на теперішній час, в останню неділю місяця на парафії служать Літургію за військовослужбовців. Наша парафія та храм є центрами духовності мікрорайону, місцем збору активних християн та сумлінного соціального служіння».

Для читачів нашого часопису організатори «Свята пирога» з Хотіня поділилися рецептами смаколиків. Ймовірно, комусь вони стануть у пригоді. Смачного!

Вареники з ковбасою 

3 скл. муки, 1 скл. окропу, 1 яйце, 1 ст. л. солі, 3 ст. л. олії. Начинка: 0,5 кг картоплі, 300 г вареної ковбаси.

Змішати усі інгредієнти, насамкінець додати окріп і швидко замісити тісто. Картоплю розтовкти товкачиком та змішати з натертою на грубій терці ковбасою, сіль, перець — за смаком (як варіант додати засмажену цибулю або розчавлені 2-3 зубчики часнику). Розтачати, наробити вареничок, на які викласти начинку, заліпити й варити 5-10 хвилин у підсоленій воді.

Шоколадні кексики

1 яйце, дрібка солі, 180 г цукру, 40 г какао, 12 мл молока, 50 мл олії, 230 г муки, 7 г розпушувача, 120 мл окропу.

Яйце перемішати з цукром та сіллю міксером, додати олію, молоко, какао, знову перемішати. Далі додати муку та розпушувач, влити окріп і швидко розмішати. Пекти 20 хвилин при температурі 170 º С.

Кексики по-хотінськи

4 яйця, 1 ст. л. цукру, 100 г маргарину, 5 ст. л. сметани, 2 скл. муки, 2 ч. л. розпушувача, дрібка ванільного цукру. 

Змішати всі інгредієнти. Сформувати кексики. Пекти 20 хвилин при температурі 170 градусів.

Горіховий пляцок

4 яйця, 1 скл. цукру, 1 скл. сметани або кефіру, 1 ч. л. соди, 1,5 скл. муки, 1 ч. л. амоняку, 1 ст. л. олії, 1 скл. мелених горіхів, 2 ст. л. меду. 

Замісити тісто. Залишити на 6 годин у холодильнику. Тісто розділити на 3 коржі. 

Маса: просмажити на сковорідці 1 ст. л. муки до золотистого кольору, додати 300 г масла та 250 г вареного згущеного молока. Перемастити коржі.

Сабіна РУЖИЦЬКА

Фото з архіву Тетяни Боднарук