Пресвята Богородиця – жінка нашого часу. Приклад служіння та любові

0
29

Який проєкт жінки несе з собою сучасна масова культура? Як жінка віднаходить себе серед цунамі все нових трендів та пропозицій удосконалення своєї зовнішності? Які шляхи обирає жінка ХХІ століття?

Кожна епоха мала свою відповідь на питання: хто вона – жінка? Революційні зміни у поглядах на жінку відбулись після Другої світової війни. Саме тоді жінка стала основною мішенню культурної революції. Повоєнний час став часом зміни парадигми мислення у підході до покликання і місця жінки в суспільстві. Війна знищила стару Європу, а разом з нею королівські родини, бездоганні манери, шедеври мистецтва, прекрасну архітектуру. Повоєнний людський розум шукав свободи, прогресу і вседозволеності.

Жінка за своєю природою підвладна віянням моди. Вона завжди прагне виглядати бездоганно, красиво. Хоче привертати до себе увагу. Бажає вирізнятись своєю зовнішністю, шукає визнання і похвали. І це добре. До певної межі. Все залежить від того, з якого джерела сучасна жінка черпає розуміння, що значить – бути жінкою? Здорове суспільство – це не спотворений і правильний образ жінки. Якщо хочете зіпсувати суспільство, то достатньо зазіхнути на гідність жінки у ньому.

«Жінка сильна від усвідомлення того, що їй довіряють, сильна тим, що Бог «довіряє їй людину» завжди і скрізь, навіть у соціально несприятливих умовах, в яких вона може опинитись. Це усвідомлення і це фундаментальне покликання говорять жінці про гідність, яку вона отримує від самого Бога, і це робить її «мудрою» і зміцнює її покликання. Таким чином ця «мудра жінка» стає незамінною підтримкою та джерелом духовної сили для інших, які відчувають у ній велику духовну силу».     (Апостольський лист Івана Павла ІІ про гідність жінки «Mulieris dignitatem»).

Хто сьогодні може і має бути прикладом для наслідування? З якої жінки варто брати приклад? Про яку жінку в історії людства можна сказати: ось власне вона – «досконалий проєкт жінки». Може, це моделі із світових глянців, може, це голлівудські актриси, може, це успішні бізнес леді?

Та якщо здмухнути поверхневий шар гламуру, макіяжу, красивого гардеробу та зайву емоційність – що залишиться? Є ймовірність, що ми побачимо, як сучасні ідоли без зовнішнього епатажу топляться, мов сніг на сонці. Та якщо нам вдасться зняти й свої рожеві окуляри і прорватися крізь власний хаос захоплення поп-зірками, то опинимось перед пусткою. Тож потрібно піти іншим шляхом у пошуках поставлених запитань.

Чи жінка сьогодні має відвагу шукати ідеал жіночності не на сторінках глянців, а на сторінках Святого Письма? А чому шукати саме у Святому Письмі? Бо саме в ньому міститься набагато цікавіший і, що важливо, позачасовий зміст та позачасові відповіді.

  Жінка сьогодення в умовах війни беззаперечно потребує допомоги, щоб встояти. Потребує авторитету, з якого можна черпати сили і натхнення в дуже складний момент свого життя. Жінка залишається сама… тому, що чоловік на війні або загинув. Жінка залишається сама з дітьми і викликами щоденного життя. Це справді дуже важкі виклики і ніхто, окрім неї, не знає, що вона долає, щоб жити…!!!

Живемо в часі, коли твориться нова місія жінки. Приклад і взірець Пресвятої Богородиці є для сучасної жінки орієнтиром. Хоч у світі є кілька мільярдів жінок, проте ніколи не було, немає сьогодні і в майбутньому не буде такої, як Марія з Назарету. Вона любила Бога найбільше з усіх нас і віддано служила Йому. Кожна жінка, незалежно від віку, покликання чи професії, може і є запрошеною дивитися на себе крізь дзеркало, яким є життя і постать Пресвятої Богородиці.

  Богородиця – жінка нашого часу. Приклад служіння та любові.

Хоч Марія жила багато століть тому, все ж вона є жінкою нашого часу. Вона хоче бути поруч із нами, у повсякденних обов’язках життя, щоб через своє материнське Серце вести нас до Бога найпростішим і найпрекраснішим шляхом духовного зростання. Марія – це жінка, яка надихає та торкається сердець людей у всьому світі, не лише як Мати Ісуса, але й як взірець краси, духовної та життєвої мудрості.

Постає питання, як наслідувати Богородицю, жінку, яка жила в іншій історичній епосі, дві тисячі років тому? Справа наслідування Марії в тому, щоб ми відкривали світ Її цінностей і щоб він ставав нашим. Для цього потрібно заприязнитись із Словом Божим. Саме на сторінках Євангелія ми віднаходимо відповіді на те, якою була Марія.

 Читаючи Євангеліє від св. Луки, особливо про дитинство Ісуса, вражає наскільки це життя звичайне, повсякденне. Дім у Назареті, в якому Богородиця з материнською любов’ю піклується про Ісуса та Йосифа. Це життя близьке до нашого життя. Цілком реальне, виткане із радостей, а також із болю. Її життя надзвичайно просте. Вона повністю віддається материнській турботі та служінню. Життя Богородиці близьке до наших реалій і через те, що Бог не звільнив Її від буденності, бід і страждань. Перед нами Мати, яка віддано служила своїй сім’ї, була чуйною до людей і сповнена співчуття. Тому ми запрошені наслідувати Марію, яка, як добра Мати, любила милосердною любов’ю, такою, що підбадьорює і пробуджує надію.

Богородиця є прикладом делікатності та ніжності. Кожен, хто хоче наслідувати Марію, повинен мати щось від її ніжного Серця.

Серце у Марії особливе, воно все розуміє. Марія вчить служити Богу і ближнім. «Ось я, слугиня Господня», — це гасло вона втілювала кожної миті свого життя. Її серце служило передусім Богові. В молитві, праці, стражданні Бог завжди був її орієнтиром.

Марія в Кані Галілейській: урок soft management

 Вимовною є постать Марії на весіллі в Кані Галілейській, яка згадується у Святому Письмі. Богородиця постає перед нами, як спостережлива особа, яка в певний момент помічає, що на весіллі забракло вина. Весілля в розпалі, а гості не мають вина. І що вона робить? Заступається за них перед Ісусом і врешті-решт вирішує справу максимально добре. Без Марії, без її чуйності, уважності, спостережливості, цього дива не сталося б. В часі весілля ми бачимо, як Богородиця проявляє характерну жіночу здатність – м’яко та водночас авторитетно вирішувати складні питання. Говорячи мовою бізнесу, бачимо в Богородиці такі якості, як: комунікабельність, вміння адаптуватися до ситуації, швидко і злагоджено долати виклики. Ось вона – жінка. З притаманною лише їй легкістю, уважністю, турботою та ефективною комунікацією вирішує нагальну потребу гостей на весіллі. Саме тому сучасна жінка там, де вона є, може навчитись у Богородиці того, що сьогодні модно називати soft management або (кажучи українською) м’які навички. Це ситуативні вміння, риси характеру, знання, які можна застосовувати в будь-якій ситуації чи праці.

Пресвята Богородиця, Мати Ісуса і наша Мати. Вона є поряд з нами. Якщо бажаємо, то можемо сміливо навчатись у школі Марії. Вчитись любові, яка служить, а не шукає лише збагачення і слави. Вчитись свободи духу – вибирати і слухати Бога більше, ніж людей. Вчитись вірності власним цінностям, а не бігти за мінливими віяннями пропозицій світу. Вчитись тиші, а не надміру слів чи бурхливих емоції.

Своєю тихою, проте сильною поставою Богородиця несе розраду в наш хаотичний світ. Дякуймо Богу за Пресвяту Богородицю. Запросімо Її до нашого життя, заприязнімось з Нею. Довірмо Їй наше життя і маймо сміливість проєктувати своє життя за прикладом Пресвятої Богородиці.

Алла КАПУШ