Стало відомо, який український фільм побореться за “Оскар”

0
20

Український Оскарівський комітет обрав стрічку режисера Валентина Васяновича.

Сьогодні стало відомо, який фільм від України побореться за перемогу на 93-й премії “Оскар” у номінації “Міжнародний повнометражний фільм”.

Так, український Оскарівський комітет обрав фільм режисера Валентина Васяновича “Атлантида”, світова прем’єра якого відбулася на Венеційському кінофестивалі. У широкий український прокат фільм вийде 5 листопада. Про це йдеться на сторінці комітету у Facebook.

Серед претендентів також були картини  “Земля блакитна, ніби апельсин” та “Мої думки тихі”.

Про фільм “Атлантида”:

Події стрічки, знімання якої відбувалися у Маріуполі та Києві, розгортаються 2025 року, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернений до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

Зазначається, що усі ролі в “Атлантиді” зіграли непрофесійні актори. Виконавці — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду “Повернись живим” Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк.

За останній рік стрічка отримала широкий міжнародний успіх — фільм показали на понад 50 фестивалях, де окрім Венеційської перемоги, він отримав ще чотири Гран-прі, картину придбав HBO Eastern Europe та дистриб’ютори трьох європейських країн. Окрім того, стрічка увійшла у лонг-ліст Премії Європейської кіноакадемії.

Продюсерами фільму виступають Валентин Васянович, Ія Мислицька (“Плем’я”, “Присмерк”) та Володимир Яценко (“Додому”, “Дике поле”).

Нагадаємо, цьогоріч вперше володарем статуетки “Оскара-2020” у номінації “Найкращий фільм” стала стрічка іноземною мовою. Заповітна нагорода дісталася південнокорейській стрічці “Паразити” режисера Пон Чжун Хо.

93 церемонія вручення премії “Оскар” відбудеться 25 квітня 2021 року в Лос-Анджелесі.

Джерело: ТСН