Оголошено дату беатифікації судді-мученика, вбитого мафією

0
143

Розаріо Ліватіно, суддю з Сицилії, вбитого членами мафії, буде беатифіковано 9 травня 2021 року. Про це оголосили кардинал Франческо Монтенеґро, архієпископ дієцезії Аґрідженто (Сицилія), та архієпископ-коад’ютор Алессандро Даміано. 

Беатифікаційна Меса відбудеться у місцевому катедральному соборі, базиліці святого Ґерланда з Аґрідженто, куди останки мученика перенесуть з його рідного міста Канкатті.

37-річного Розаріо Ліватіно було вбито мафією 21 вересня 1990 року за його зусилля, спрямовані на боротьбу з організованою злочинністю на Сицилії. Він їхав автомобілем до суду, коли на нього наїхала інша автівка, що збила його з дороги. Ліватіно вибіг з розбитого автомобіля у поле, але злочинці наздогнали його і вбили  пострілами у спину.

22 грудня 2020 року Папа Франциск оголосив Розаріо Ліватіно мучеником, вбитим з ненависті до віри. Призначена дата його беатифікації випадає на 28-му річницю візиту святого Йоана Павла ІІ до Аґрідженто, що відбувся у травні 1993 року.

Кардинал Монтенеґро та архієпископ Даміано назвали Розаріо Ліватіно «безпрецедентним зразком святості» в історії Церкви, оскільки він стане першим беатифікованим мирянином, «задіяним на передовій боротьби з мафією».

За життя Ліватіно відзначався зразковою ввічливістю до всіх людей — навіть до обвинувачуваних, що сиділи перед ним на лаві підсудних. Один з його однокласників сказав, що під час збору відомостей та свідчень про життя Ліватіно, не знайшлося жодної людини, яка б сказала про нього щось погане.

Отець Джузеппе Ліватіно, постулатор справи про беатифікацію Розаріо Ліватіно та його двоюрідний брат, сказав, що він був гідним прикладом узгодженості віри та професійної діяльності у щоденному житті.

«Ліватіно спирався безпосередньо на досвід святих і відкидав будь-яку посередність у кожному вимірі свого життя, — сказав він. — Розаріо прагнув досконалості у кожній справі, якою займався; тієї досконалості, на яку вказує Ісус Христос і яка необхідна для здобуття Божого Царства».

Джерело: CREDO