Сто днів до Олімпіади: як відбуватимуться перші в історії карантинні Ігри

0
18

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) і влада Японії одностайно твердять, що відкладена торік Олімпіада тепер відбудеться. І це незважаючи на те, що 80 відсотків японців – проти, адже у країні – черговий спалах коронавірусу. Відтак іноземних туристів на Олімпіаді не буде.

ТСН розповідає, як відбуватимуться Олімпійські ігри, до яких готувалися найдовше в історії.

Нині в Японії працюють суворі обмеження навіть щодо своїх громадян, які летять з країн, де знайшли нові штами коронавірусу: плр-тести перед вильотом і в аеропорту, а потім три доби у спеціальному карантинному готелі; ще один тест і лише тоді – можна їхати додому, аби ще два тижні сидіти на карантині. Ось за яких умов 23 липня розпочнеться відкладена на рік Олімпіада.

Спортивний коментатор Стівен Вейд розповідає: “80 відсотків японців – проти проведення ігор цього літа. Лікарі сумніваються в доцільності, кажуть: “Ризик завеликий”. Однак Міжнародний Олімпійський комітет живе з прибутків телетрансляцій, їм конче треба показати ці Ігри світу. А Японія вже інвестувала в ігри 15 мільярдів доларів”.

Переважна більшість японців виступає за перенесення Олімпіади, мовляв у ній немає сенсу без іноземних глядачів, адже саме з їхньою допомогою можна було б вийти з кризи. “Мене це так розчарувало. Ми сподівалися на гостей з-за кордону. Без них у нас немає жодних шансів відродити тут бізнес”, – говорить менеджер Асоціації торговельних магазинів Накамісе Юдзі Асахіна.

Під час Олімпіади і Параолімпіади 15,5 тисяч атлетів весь час, крім змагань, сидітимуть на карантині. Журналістів до них теж не пускатимуть. Японія втратить мільярди через відсутність туристів, зате проведе історичні ігри за умов, коли жодна інша країна за це не взялася б.

“Світ покладає на ці Ігри дуже багато сподівань. Від ООН, від Великої двадцятки, Великої сімки ми чуємо готовність приїхати, всі атлети цього хочуть, незважаючи на складні умови”, – відзначив виконавчий директор Олімпійських ігор Крістофер Дубі.

За всю історію Олімпійських ігор їх скасовували лише тричі – у 1916, 1940 і 1944 роках під час Першої та Другої світових воєн. Один раз переносили – торік. Незважаючи на це, офіційну назву не стали змінювати принципово, тому за сто днів у Токіо розпочнеться перша в історії карантинна Олімпіада-2020. І досі невідомо навіть те, чи пустять на стадіони спостерігати за нею когось із японців.

Олімпійські і Паралімпійські ігри 2020 року були перенесені на літо 2021-го через пандемію коронавірусу.
Олімпіада-2020 пройде від 23 липня до 8 серпня 2021 року.
Паралімпійські ігри – від 24 серпня до 5 вересня.

Джерело