#ЗгадатиВсе: сьогодні свій День народження відзначає Папа-емерит Бенедикт XVI

0
31

Цікавий факт – під час свого понтифікату (2005—2013) Папа Бенедикт XVI канонізував 45 святих Католицької Церкви! Сьогодні, 16 квітня, свій 94-ий День народження відзначає Папа-емерит Бенедикт XVI.

Йозеф Алоїс Ратцінгер, народився у Велику Суботу, 16 квітня 1927 р. в маленькому баварському місті Марктл-ам-Інн у родині офіцера поліції. У 1939 році він вступив до католицької духовної семінарії в Траунштайні.

1953 р. 26-річний Йозеф блискуче захистив дисертацію про спадщину Святого Августина і прославився як найкращий із теологів Німеччини.

1959 р. Й.Ратцінгер став викладачем кафедри теології Боннського університету, а 1966-го – головним експертом у питаннях догматичної теології в Тюбінгенському університеті.

Йозеф Ратцінгер – інтелектуал і богослов: знає 10 мов і має 8 докторських ступенів з теології та філософії, – і при цьому переконаний консерватор. Він отримав прізвисько «залізний кардинал», прославившись своїм неприйняттям розлучень, абортів, гомосексуальних шлюбів, клонування та мультикультуралізму. Хоч за віком були й старші за нього кардинали, він перебував у кардинальському сані довше за всіх (з 1977 року).

19 квітня 2005 р. він був обраний Папою Римським, прийнявши ім’я Бенедикта XVI.

Саме Папа Бенедикт XVI 25 березня 2011 року поблагословив рішенням Виборчого Синоду УГКЦ щодо обрання Владики Святослав Шевчука Верховним архієпископом Києво-Галицьким.

11 лютого 2013 року Бенедикт XVI оголосив, що через погіршення здоров’я зречеться престолу о 20:00 28 лютого 2013 року.

Востаннє Папа Римський оголошував про своє добровільне зречення від престолу 1415 року. Тоді престолу зрікся Григорій XII.

28 лютого 2013 року Бенедикт XVI оголосив про зречення від престолу. Від цього часу він офіційно вважається почесним Папою Римським.

«Це було важке рішення, – пояснив Папа-емерит. – Але я прийняв його в повній свідомості і вважаю, що вчинив правильно. Деякі мої дещо «фанатичні» друзі досі розгнівані, вони не захотіли погодитися з моїм рішенням. Маю на увазі теорії змови, що слідували за тим: хтось каже, що це через скандал Vatileaks, хтось говорить про змову ґей-лобі, хтось – про справу лефевристського консервативного богослова Річарда Вілльямсона. Вони не хочуть повірити в усвідомлене рішення. Але моє сумління в порядку».

27 квітня 2014 року Бенедикт XVI брав участь у церемонії канонізації пап Івана XXIII та Івана Павла II.

На даний час проживає у монастирі Mater Ecclesiae, який знаходиться на території Ватикану.