Вогонь, попіл і… вервиця

0
2469

(Безвідмовна Помпейська дев’ятниця)

Що приходить на гадку при слові «Помпеї»? Страшна природна катастрофа: виверження вулкану в 79-у році н. е., яке знищило це давньоримське місто та довколишні поселення. Відразу згадується відома картина знаменитого Карла Брюллова «Останній день Помпеї»: мешканці міста, які дотепер зволікали, в останню мить намагаються втекти від гарячої лави… Коли Брюллов побував на розкопках в Помпеях, на митця, як і на його сучасників, прекрасне й розкішне місто, яке раптом трагічно загинуло, справило величезне враження. Це був привід замислитися над минущістю всіх земних благ, насолод, задуматися над змістом та ціннностями власного життя.

Інколи і в нашому житті трапляються катастрофи – великі чи менші. Часом вони не помітні іншим, бо відбуваються тільки у нашій душі. Буває, що наче вибухнув вулкан, залив усе гарячою лавою, засипав попелом – і душа оніміла, омертвіла. Тоді дуже важливо вчасно звернутися до Бога.

Така катастрофа ледь не сталась із молодим, освіченим та успішним італійцем Бартоло Лонґо. Захопившись спіритизмом, окультизмом, а потім і сатанізмом, він встиг в останню мить втекти від гарячого дихання пекла та звернувся до Бога. Відтоді постійною практикою Бортоло Лонґо стала молитва на вервиці, зокрема і так звана Помпейська дев’ятниця, яку він популяризував. Щоб віддалитися від спокус, адвокат Лонґо з Неаполя приїхав саме у Помпеї, невеличке на той час поселення в італійській області Кампанія, поруч із знаменитим давнім містом.

На той час Помпеї переживали занепад, як економічний, так і духовний: тут поширилися атеїзм і язичництво. Помпеї ожили, розбудувалися тоді, коли після навернення до Бога тут розпочав свою діяльність Бартоло Лонґо: провінційний глухий закуток став відомим відпустовим центром. У 1875 році він організував у місті парафіяльні місії, під час яких декілька священників упродовж 12 днів навчали людей. Тоді більшість мешканців навернулася до Бога, на їхні пожертви згодом був збудований храм Матері Божої Святої Вервиці.

Цей храм було споруджено тоді, коли жодна святиня не могла вмістити вірних, які прагнули молитися біля чудотворного (як ми тепер кажемо) Помпейського образу Матері Божої. На ньому в центрі зображена Марія з Дитятком-Ісусом. Ісус подає вервицю святому Домінікові, а Богородиця – святій Катерині Сієнській. Місцевий єпископ заснував у місті братство Святої Вервиці, яке швидко ширилося, і благословив образ його покровительки – Матері Божої Святої Вервиці.

Готуючи до друку цю статтю, наша редакція завдяки сучасним засобам сконтактувалася з парохом храму в Помпеях. Священник радо відгукнувся і надіслав нам цей лист, який подаємо нижче.

Українська громада в м. Помпеї

 Історія української громади у місті Помпеї почалася зі святкування Різдва Христового 2000 року. Італійський єпископ віддав українцям крипту храму Матері Божої Святої Вервиці для служіння Святих Літургій та інших таїнств. Це саме та святиня, яку збудував Бартоло Лонґо, в якій на почесному місці зберігається чудотворний образ Матері Божої Святої Вервиці.

 Отці Василь Рак, Володимир Лось, Іван Музичка, Іван Дуфанець, Андрій Жибурський, Андрій Євчук стали першими душпастирями для української громади. З 2016 року в м. Помпеї та ще в містах (Сарно, Сорренто, Кастелламмаре ді Стабіа, Ночера Інферіоре, а також на о. Капрі.) служу я, капелан о. Ігор Стус.

 На парафії в м. Помпеї вірні разом зі своїм пастирем відзначають храмове свято Різдва Пресвятої Богородиці, св. Миколая, Святвечір, ставлять театралізований вертеп, різдвяну коляду, проводять вечори пам’яті церковним діячам, українським письменникам, жертвам голодомору.

 Кожен член церковної спільноти долучається до харитативної діяльності. Парафіяни цієї живої парафії допомагають дітям-сиротам, безробітним, важкохворим, пораненим захисникам України і дітям, чиї батьки загинули на війні. Життя української спільноти в м. Помпеї – це благодійність, паломництва, катехизація, біблійні гуртки, церковний хор, українська школа «Пресвята Родина», молодіжна спільнота «Бути людиною» ім. Любомира Гузара, футбольна команда «Везувій».

 Церква з чудотворним образом стала для кожного українця не тільки місцем молитви, але й місцем будови українського світу поза межами своєї Батьківщини.

о. Ігор Стус, капелан УГКЦ м. Помпеї.

Молитва, яка досягає мети

Наприкінці лютого цього року я, авторка цієї статті, також приєдналася до молитовної групи з м. Яремче, яка молиться щоранку о 6. 30 «Безвідмовну Помпейську дев’ятницю». Молитва звершується онлайн на Фейсбук-сторінці під однойменною назвою. Кожного ранку у цій молитовній спільноті понад тисяча вірних з різних куточків України та світу заносять свої прохання з подякою до Богородиці з м. Помпеї.

У релігійній крамниці «Нова Зоря» я придбала книжечку під назвою «Помпейська дев’ятниця». У ній коротко викладено життя блаженного Бартоло Лонґо (1841-1926) та розповідається про чудесні зцілення. Серед багатьох чудес, які здійснила Богородиця через молитву вірних на вервиці, вирізняється чудо оздоровлення дівчини Фортунатіни. У 1884 році їй об’явилась Богородиця і сказала: «Щоразу, коли захочеш отримати від мене якусь благодать, помолись на мою честь три прохальні дев’ятниці, молячись святу вервицю, а потім – три подячні дев’ятниці». Виконавши прохання, дівчина чудесним способом була зцілена. Це й стало початком молитовної практики, що ґрунтується на молитві вервиці, яку відмовляють протягом 54-ох днів.

У книжечці є пояснення, як молитись «Помпейську дев’ятницю». Щодня відмовляється одна вервиця, кожен день має свої таїнства. Після вервиці ми молимось молитви, які склав Блаженний Бартоло Лонґо, перші 27 днів – це прохання, наступні – подяки. На завершення молимось до св. Домініка та св. Катерини Сієнської, щоб отримати милості у Пресвятої Богородиці з Помпеїв.

Онлайн-молитву «Безвідмовна Помпейська дев’ятниця» проводить п. Леся Гайдук, голова спільноти «Матері в молитві» храму Різдва св. Івана Хрестителя в м. Яремче на Прикарпатті. Благословили її на цю працю о. Мирослав Бойко, настоятель храму Різдва св. Івана Хрестителя в м. Яремче, та його сотрудник о. Ярослав Кавка. Перед початком молитви до Матері Божої з м. Помпеї та після її завершення Оксана Бойко виконує духовні пісні.

З Помпеїв – у Карпати

П’ятого травня я мала велику ласку – побувати в храмі Різдва св. Івана Хрестителя в м. Яремче і о 6. 30 молитись наживо «Безвідмовну Помпейську дев’ятницю» разом із п. Лесею Гайдук та п. Оксаною Бойко. Пригадую, з яким трепетом торкнулась до копії чудотворного образу, який рік тому спеціально передала українка Людмила Чугрій із м. Помпеї в Карпати, щоб звідси лунала молитва на увесь світ. Опісля Богослужіння звершив о. Мирослав Бойко. Він розповів, що для багатьох людей ця щоденна молитва до Матері Божої, яка транслюється з м. Яремче, стала спасінням.

Після Служби Божої розмовляємо з п. Лесею. Від імені всіх молільників дякую їй особисто за те, що вже рік (5 травня була річниця) вона молиться «Помпейську дев’ятницю». А впродовж дня до молитовної онлайн-трансляції долучаються близько 10 тисяч християн.

Дякую за те, що кожного дня вона прокидається зранку о 5. 30, щоб вчасно почати молитву, щоб із гарним настроєм, не зважаючи на стан здоров’я, родинне життя, промовити молитву до Богородиці.

Пані Леся розповідає, що молитися «Помпейську дев’ятницю» почала у 2018 році за рекомендацією односельчанки Анни Якуб’як, з якою часто їздила на прощі до святих місць. У час карантину, коли не можна було відвідувати храми, виникла потреба онлайн-молитви. Пані Леся має досвід такої практики, бо провадила у храмі м. Яремче молитву матерів.

Коли після молитов до Богородиці люди отримують ласку, про яку просили, то надсилають у групу подяку, пишуть свої свідчення на фейсбук-сторінці. Таким чином дізнаємося, що 15 сімей отримали радісну звістку, що стануть батьками після років безпліддя; у багатьох не підтвердився діагностований рак; навернулися узалежнені. Є достатньо свідчень про одужання важкохворих, віднайдення гармонії в родинах, отримання довгоочікуваного місця праці, залагодження судових справ! «Читаючи свідчення, радію, що люди стверджуються у вірі», – завершує розповідь моя співрозмовниця.

Молитовних практик в українському народі є багато. Це молитви на вервиці, дев’ятниці, звернення до святих, прощі до чудотворних місць, нічні чування, адорації, Хресні Дороги. Кожен обирає найбільш близьку, співзвучну своїй душі. І для багатьох саме такою стала молитва до Матері Божої Помпейської. Можливо, це саме те, чого зараз шукає й потребує і ваша душа? Спробуйте, і переконаєтеся, яка добра Богородиця…

Юлія БОЄЧКО.

На світлинах:

Санктуарій св. Вервиці в м. Помпеї;

Українська парафія в Санктуарії св. Вервиці в м. Помпеї.

Отець Ігор Стус благословляє парафіян українців у Помпеї.

Отець Мирослав Бойко, п. Леся Гайдук та п. Оксана Бойко у церкві Різдва Івана Хрестителя у Яремче