Храмовий празник на парафії Святих Кирила і Методія

0
115

Парафіяльна спільнота в Івано-Франківську (Крихівцях – масив Долина) знаходиться під опікою священників Згромадження Воплоченого Слова і має за покровителів Святих Рівноапостольних Кирила і Методія, учителів слов’ян і покровителів Європи, день яких припадає на 24 травня, відзначила храмове свято.

Святкування відбувалося у два етапи: дні приготування, наповнені богослужіннями, духовними науками, конференціями, концертами духовної музики та сам день свята, в центрі якого урочиста Архієрейська Служба Божа та святковий концерт і забави. Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин очолив богослужіння у неділю у спіслужінні 17-ти священників. Своїм співом молитву супроводжував хор з храму Христа Царя Отців Василіян, а прислуговували семінаристи Івано-Франківської Духовної Семінарії.

В днях приготування зазвичай ми згадуємо особливі події і річниці, щоби відживити в пам’яті наших вірних ті моменти з історії, яких не маємо права забувати. В четвер ми згадували сумну подію з історії нашої Церкви – 75 років від Псевдособору 1946 року, на якому ліквідували нашу Церкву і почалося підпільне служіння. Конференцію з цієї нагоди виголосив Володимир Мороз, науковий співробітник УКУ. В п’ятницю ми згадували радісну подію з історії нашої Церкви – 20 років візиту Папи Івана Павла ІІ, нині святого, в Україну. Конференцію на цю тему провів Олег Жерноклеєв, професор ПНУ ім. В. Стефаника. Концертом духовної музики в цей день нас потішив струнний ансамбль «Quattro Corde» Обласної Філармонії. Субота – день, присвячений молитві за померлих парафіян, а також в цей день відбуваються забави для дітей та урочистий молитовний вечір. Вечірню з Литією молилися у храмі і здійснили процесійний похід з іконою Святих рівноапостольних Кирила і Методія навколо храму. Навчання виголосив о. Йосафат Бойко про Святого Йосифа, Обручника Діви Марії, бо цей рік у Католицькій Церкві є присвячений саме Йому. Роздумували про приклад любові і служіння в житті Святого Йосифа і про потребу такого служіння в родині і в парафіяльній спільноті.

Після Архієрейської Божественної Літургії, Митрополит звернувся до всіх зі словом подяки за спільну молитву, закликав всіх до молитви за героїв, які боролися і захищали долю і незалежність нашої Батьківщини України, бо в цей день на державному рівні відзначається це свято. Отець Йосафат Бойко, настоятель парафії подякував Митрополиту і від імені всіх присутніх подарував Євхаристійний Набір. Кожен присутній священник отримав у подарунок книгу «Духовні Вправи» Св. Ігнатія Лойоли, пам’ятну ручку та «Парафіяльну каву». Відтак всі урочисто вийшли на освячення води, нововстанволеного Хреста на парафіяльному подвір’ї і тут же всі помолилися Панахиду за всіх Героїв, що віддали своє життя за незалежність нашої Батьківщини.

Після молитовної розпочалася святкова частина і, на спеціально приготованій сцені, зі словом привітання звернувся до всіх міський голова Руслан Марцінків, який в свою чергу отримав від імені парафії подарунок унікальні вишиті мешти. Митрополит Володимир поблагословив святкування та смачні «празникові пляцки». І так розпочалося святкування на подвірї біля храму.

Пресслужба ПКМ