Стопами Андрея Шептицького: особливості діяльності структур Івано-Франківської єпархії УГКЦ

0
443

Нещодавно в Івано-Франківську вперше провели «Медіа-сніданок з Митрополитом». Захід відбувся в духовній семінарії, отож участь у події взяли представники місцевих засобів масової інформації. Головна тема зустрічі – «Відкриті двері Церкви».

Розпочалася зустріч з молитви – Молебню до Христа Чоловіколюбця, який зазвичай лунає в наших храмах у червні. Молебень очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Владика Володимир Війтишин у співслужінні священнослужителів Департаменту інформації Архієпархії. Після спільної молитви, Митрополит звернувся до журналістів зі словами подяки за їхню роботу: «Сьогодні ми молимося цей молебень та дякуємо Богові за вас! Хай Господь допомагає у вашій праці та у сімейному житті. Хотілося би, щоб ми з вами підтримували людей, щоб наше слово давало надію на життя».

В контексті теми зустрічі віце-економ о. Віталій Максимів розповів про функціонування структур Архієпархії.

На початку доповіді отець Віталій пригадав про постать великого та геніального пастиря нашої Церкви – митрополита Андрея Шептицького. Адже всім відомо про соціально-економічні проєкти митрополита, завдяки яким він був однією з найвпливовіших осіб того часу, людиною, якої боявся навіть Йосип Сталін. В часі свого пастирського служіння Шептицькому вдалось зібрати у власність Церкви десятки тисяч гектарів орної землі та лісового фонду. Митрополит активно розвивав кооперативний рух серед селян, який дав поштовх до розвитку українського села. До початку Першої світової війни на західноукраїнських землях діяло близько 1500 кооперативів. Шістдесятьма відсотками усіх керували священники, а в решті священник очолював ревізійну комісію.

Повертаючись у наші часи, віце-економ розповів, який внесок робить Церква у розвиток сучасного суспільства та яке соціальне служіння здійснюють ряд підрозділів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Найперше було представлено структуру Курії, в яку входить понад 60 штатних та позаштатних працівників. Курія, зазначив священник, – це допоміжний орган для Митрополита у здійсненні його священничого, учительського та пастирського служіння. При Курії діє Митрополичий трибунал, фінансово-юридичний відділ, ряд комісій, завданням яких є впровадження нових постанов Синоду на парафіях. Серед основних завдань Курії станом на сьогодні є впровадження обов’язкової катехизації на парафіях для всіх вікових груп вірних, будівництво резиденцій і проживання священника на місці його служіння, запровадження двох і більше Літургій у свята на великих парафіях з розподілом вірних на молодь і старших. Впровадження цих змін, які вже відчувають вірні греко-католицької Церкви, успішно реалізовує Генеральний вікарій Архієпархії о. Степан Балагура.

Окрім безпосередніх обов’язків Архієпархії та реалізації прямих зобов’язань Церкви – спасіння людських душ, є ще ряд проєктів, за які час від часу чуємо критику молодого покоління, особливо в соціальних мережах. Однак ця критика є зовсім безпідставною та необґрунтованою.

Католицький ліцей

Побутує думка, що це – школа для багатих. Насправді в цьому навчальному закладі, який розміщений на вулиці Шевченка-11, з 262 учнів навчається 90 діток пільгових категорій, які мають повне або часткове звільнення від оплати за навчання, залежно від матеріального стану сім’ї та успішності дитини у навчанні. Повна вартість навчання в місяць складає 1800 гривень і це лише 28% від бюджету школи в цілому. Джерелами наповнення бюджету навчального закладу, крім оплати за навчання, є освітня субвенція, місцевий бюджет, пошук грантових стипендій нашою Архієпархією за кордоном для малозабезпечених. Дуже легко перевірити прибутковість цього проєкту, порівнявши вартість навчання в католицькому ліцеї та в інших приватних ліцеях. У Католицькому ліцеї – 1800 гривень на місяць, а в інших – від 8000 до 35000 гривень, залежно від регіону.

Школа (новий корпус) збудована та відреставрована за рахунок грантових коштів з-за кордону. Основними донорами будівництва є католицька Церква Німеччини та їхні благодійні організації. Матеріальна база школи не має жодних аналогів у нашій області, що подивляє навіть гостей з-за кордону. Отож отець Віталій вкотре наголосив, що Католицький ліцей – це не школа для багатих, це школа для обдарованих діток. Окрім якісного навчання, викладачі ліцею намагаються вкладати в маленькі серденька школярів християнські цінності й традиції, які сповідує наша Церква.

Лікувально-діагностичний центр святого Луки

Розповідаючи про задум заснування центру Святого Луки, отець Віталій згадує про велику мрію Митрополита Володимира – мати власну лічницю, щоб допомагати священникам та всім потребуючим.

Отож медичний заклад відкрився у 2015 році та розмістився на другому поверсі навчального корпусу Архієпархії. Спочатку напрямок роботи центру був спрямований на лікування духовенства. Та згодом стало зрозумілим, що наше суспільство втомилось стояти у довгих чергах за «умовно» безкоштовними медичними послугами. Невпинно зростає попит на якісні медичні послуги. На той час в католицькій клініці було сучасне медичне обладнання і там погодилися працювати висококваліфіковані та відомі в місті лікарі. Оскільки основною метою медичного центру не було отримання прибутків, то принцип розрахунків пацієнтів діяв за системою «двох прайсів»: той, хто платоспроможний, оплачує повну вартість послуг, а хто не має такої можливості, – оплачує частково. Відсоток людей, які обслуговуються у нас безкоштовно або за часткову оплату, прямо пропорційно залежить від нашого чистого прибутку. Простішими словами: що заробила клініка – ті кошти йдуть на оплату послуг малозабезпеченим громадянам. Загалом в межах 10% пацієнтів клініки є пільговими.

Сьогоднішня велика мрія – це відкриття лікарні, будівництво якої перебуває вже на завершальному етапі. Таким чином було б уже замкнене коло надання послуг: від діагностування захворювання – до хірургії та стаціонару. У новій лікарні є 6 поверхів, 30 палат, 3 операційні зали, буде також МРТ та КТ-діагностика. «Сподіваюсь, що в найближчі роки нам вдасться завершити цей проєкт», – зазначив віце-економ єпархії.

Урочище Підлюте

На теренах Рожнятівщини, неподалік села Осмолода, в урочищі Підлюте знаходиться пам’ятка історії та архітектури, духовна колиска Української Греко-Католицької Церкви, відома як «Кедрові палати» Андрея Шептицького. Митрополича резиденція збудована на початку XX ст. поруч із цілющими сірководневими джерелами. Як стверджують місцеві краєзнавці, на той час резиденція вважалася одним із кращих курортів у Європі.

Тепер це місце є багатофункціональним комплексом Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Він чудово підходить для проведення реколекцій, духовного оновлення та проведення дитячих християнських таборів. Аніматорами у таборі є семінаристи, які пройшли відповідний вишкіл для праці з дітьми.

Окрім того, отець Віталій анонсував два великих проєкти, які ближчим часом планує реалізувати наша Архієпархія. Перший – це дитячий садочок. На сьогодні третина дітей міста, які перебувають у черзі за місцем у садочок, туди не потрапляють. «Звичайно, в повній мірі ми не вирішимо цієї проблеми, але спільно з мерією все-таки хотіли якимось чином долучитись у її розв’язанні», – зазначив отець Віталій.

Другий задум – це проєкт християнського студентського гуртожитку. Адже Івано-Франківськ уже давно став студентським містом. Більша частина студентів, яка навчається в наших вузах, доїжджають з інших міст та сіл, змушені жити в гуртожитках, де умови проживання бажають кращого… Отож наша мрія – відібрати кращих студентів, знайти фінансування та організувати для них безкоштовне проживання в християнському студентському гуртожитку. Зразком такого помешкання є гуртожиток Католицького Університету у Львові. Вхід та вихід студентів до гуртожитку контролюється через пластикові картки, які мають студенти. Вживання алкоголю в такому гуртожитку суворо забороняється, а порушників одразу відраховують. Така організація життя студента дає йому можливість навчатись та здобувати якісну освіту.

 Віра БІЛА.