«Дари Святого Духа допомагають нам добратися до Вічності», – о. Володимир Містерман під час другого туру реколекцій для священників

0
35

В Івано-Франківській духовній семінарії триває другий тур духовної віднови священнослужителів Івано-Франківської Архієпархії. Сто п’ять душпастирів користають з розважань, Літургій та роздумів реколектанта, о. д-ра Володимира Містермана.

У вівторок, 22 червня, в стінах Духовної семінарії, з благословення Митрополита Володимира Війтишина, розпочався 2 тур реколекцій для священнослужителів Архієпархії.

Другий етап відбувається під духовним проводом о. Володимира Містермана, заступника керівника Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Оскільки реколекції розпочалися одразу після одного з найбільших християнських свят – Зіслання Святого Духа, проповідник обрав темою цьогорічних розважань «Дари Святого Духа».

«Ми 10 днів молилися декаду місійності і відсвіжували місійне покликання Церкви та мирян. Бути місійною церквою без дарів Святого Духа просто неможливо», – підкреслив вибір теми реколектант.

За словами отця Володимира, кожна зустріч – таємниця, яка з часом стає для нас зрозумілою. Тому, декілька днів реколекцій – це таємниця Божого розумного промислу, яка покликана наблизити нас з Богом і одні з одними, плекаючи братерську священичу солідарність на прославу Бога.

«Я говоритиму про Дари Святого Духа, в особливий спосіб хочу спільно із співбратами у священстві відсвіжити в нашій пам’яті, а після повернення до наших парафій і в пам’яті наших вірних знання про той потужний потенціал, який кожен з нас отримав в часі Хрещення та Миропомазання. Розкодувати та активізувати Дари Святого Духа – це знання, які рятують від погибелі і про цю небезпеку вже попереджав пророк Осія, який говорив, що: «Народ мій гине через брак знання » (Ос. 4, 6). Дари Святого Духа – це те, що ми отримали від Бога, одкнак часто, на жаль, або забули про них, або й не знали, яким великим даром посідаємо. Ці дари допомагають нам реалізовувати наше життєве покликання тут на землі, та допомагають спільно добратися до Вічності. Бог через Дари Святого Духа робить людину співтворцем історії. Після Воскресіння і Зіслання Святого Духа людина є продовжувачем Божого творчого і спасительного задуму, який має Господь по відношенню до нас. Це великий гріх, коли християни не користуються цими дарами», – розповів о. Володимир Містерман.

«Реколекції – можливість на декілька днів залишити свої парафії та родини, Щоби з новою силою до них повернутись. Тому священники, проходячи реколекції, роблять це також з любові до своїх вірних», – пояснює основний посил реколекцій о. Володимир Містерман.

Загалом учасники цього туру прослухають 11 наук, матимуть можливість приступити до Таїнства Сповіді та спільно моляться різні Богослужіння, центральним, як завжди, є Божественна Літургія.  

«На священничих реколекція я вперше. Варто осягнути, що священник є одночасно і мирянином. Коли священник навчає інших людей, він може виснажуватися. Тому однозначно потрібен час, щоб переосмислити певні речі та відпочити. Цього року реколектант підбирав тему за двома критеріями. Отець Володимир обрав те, що важливо почути кожному душпастирю, та відштовхувався від празника П’ятидесятниці, який зараз переживає Церква», – поділився першими враженнями отець Олег Жилавий

Загалом проведення реколекцій передбачає чотири тури, три з яких відбуваються в Духовній семінарії, а завершальний етап запланований на вересень в реколекційно-катехитичному комплексі урочища Підлюте.

Нагадуємо, що понад 410 душпастирів отримають нагоду почерпнути з щорічної програми реколекцій, які організовує Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ.

Варто зазначити, що в умовах карантину відбувається дотримання відповідних норм. Перш ніж стати учасниками, священнослужителі здають швидкі тести виявлення антигенів коронавірусної інфекції.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ