Знайомство зі святою Джанною в Галичі

0
70
File written by Adobe Photoshop¨ 5.2

27 червня 2021 р. на парафії Різдва Христового в м. Галич відбувся урочистий пізнавально-освітній захід, присвячений св. Джанні Беретта-Молла.

З благословення отця пароха Ігоря Броновського молодіжна спільнота «Українська молодь – Христові» під керівництвом п. Олександри Сови працювала над здійсненням проєкту. У святі взяли участь о. Володимир Кузюк, який виконав музичний супровід до тематики свята, та о. Володимир Палій, духівник і куратор молодіжної спільноти. Захід обʼєднав чисельних парафіян та гостей з м. Івано-Франківська, які прибули, щоб познайомитися з надзвичайною постаттю, святою молодою жінкою Джанною Беретта-Молла, яка пожертвувала власним життям заради життя своєї четвертої дитини. Ця італійка зуміла стати прикладом вірної дружини, доброї матері та Божої доньки, яка сумлінно виконала Божий план у своєму доволі не довгому житті. До св. Джанни звертаються у молитвах, як до «Матері сімʼї» в намірах щасливого подружнього життя і за опіку над дітьми.

Молодь парафіяльної спільноти вдало передала цінності та чесноти Джанни, які самостійно підготувала, щоб дозволити гостям заходу поринути у світ сучасної святої, яка є актуальним прикладом для наслідування усім тим, хто відкриває покликання до подружнього життя.

На завершення студентка Катехитично-педагогічного навчально-наукового інституту п. Олександра Сова була нагороджена відзнакою за високу академічну та суспільну свідомість, самопосвяту та харитативну діяльність від керівництва закладу. Під час свята виголосили слова навчання та подяки священники о. В. Кузюк, о. В. Палій та директор Катехитично-педагогічного навчально-наукового інституту с. В. Іванюк. Також пролунали свідчення, а молодь захопила зібраних християнською музикою. Парафіяльна спільнота «Матері в молитві» подбали про солодкий стіл, завдяки чому усі присутні змогли щиро діалогувати та ділитися враженнями.

Наталя ФУРМАН, Софія ПОБУЦЬКА.

СВЯТА ДЖАННА БЕРЕТТА-МОЛЛА – ВЗІРЕЦЬ ДРУЖИНИ ТА МАТЕРІ

В апостольському листі папи Івана Павла ІІ «Про гідність жінки» (1988) Святіший Отець розглядає становище жінки, її роль та покликання, повертаючись до перших сторінок Святого Письма: «Тоді сказав Господь Бог: Не добре чоловікові бути самому, сотворю йому поміч, відповідну для нього… Потім з ребра, що його взяв від чоловіка, утворив Господь Бог жінку і привів її до чоловіка» (Бут. 2. 18, 22). За словами Понтифіка, гідність жінки полягає у притаманній лише їй здатності бути поміччю для чоловіка, без якої той не може остаточно відбутися.

Також жінка по-особливому близька до таємниці життя через покликання до материнства. Однак дарування жінки не вичерпуються у подружжі та сімʼї, але й у суспільній та політичній площинах проявляється її геніальність.

Одною з таких сучасних жінок, які дозволили Богові діяти у всіх сферах життя, є свята Джанна Беретта-Молла (1922-1964). Італійка, родом з північної Італії, десята донька з тринадцяти дітей у сімʼї практикуючих християн, у молодому віці пережила важкий досвід війни та втрату батьків і найближчих родичів. Протягом усього життя плекала живу віру через щоденну молитву на вервиці, участь у святій Месі, прийманні святих Тайн та ділах милосердя.

Джанна Беретта-Молла, лікарка-педіатр за фахом, вважала, що усі люди покликані у цьому житті служити іншим через віддану працю, однак місія християнських лікарів є глобальнішою, оскільки сприяє створенню безпосереднього контакту з хворим, який розповідає про себе і просить допомоги. Місія лікаря, вважала Джанна, не завершена навіть тоді, коли ліки і медичні засоби перестають бути ефективними. Саме католицькі лікарі через постійний контакт із хворим повинні подбати й про душу, бо слово лікаря є завжди авторитетним і викликає довіру. Професійним кредо Джанни стало усвідомлене завдання лікаря, який, лікуючи тіло хворого, лікує тіло Христа. Глибоко переконана, що від прийняття та виконання власного покликання залежить щастя людини тут, на землі, та в небі.

Особливої уваги заслуговують теплі стосунки Джанни з її чоловіком Пієтро. В одному з листів вона пише: «Я тебе дуже люблю, а на святій Месі я жертвую Ісусові твою працю разом з моєю, твої та мої радощі і смутки…».

Джанна-Емануела, четверта дитина святої, відкриває секрет щасливого подружнього життя своїх батьків: «Якщо моїм батькові та матері вдалося сформувати святу родину, то це завдяки тому, що вони запросили туди Ісуса і Марію». Ось слова молитви, які Джанна з дитинства щоденно промовляла: «Маріє, я цілковито віддаю себе у твої материнські руки, впевнена в тому, що отримаю те, що прошу». А марійська духовність цієї жінки полягала у стійкому переконанні, що жоден не входить до раю без допомоги і заступництва Небесної Матері.

Джанна любила життя у всіх його проявах: захоплювалася музикою, живописом, практикувала альпінізм та лижний спорт. Серед її пацієнтів – матері та діти, убогі та знедолені. Але останнім вагомим кроком на захист життя була її рішуча постанова – зберегти життя своєї четвертої дитини.

Ще на другому місяці вагітності Джанні діагностують пухлину матки. Вона просить хірурга, який оперуватиме її, найперше подбати про життя дитини навіть ціної її власного. Після народження Джанни-Емануели стан святої різко погіршується. Гарячка та гострі болі протягом кількох діб внаслідок бактеріального зараження цілком виснажили тіло Джанни. Через тиждень після пологів жінка помирає з молитвою на устах: «Ісусе, я тебе люблю». Однак стосунки Пієтро і Джанни не припинилися з її смертю, оскільки Пієтро багаторазово стверджував, що у своїх труднощах звертався до дружини в небі, і всі його питання отримали позитивне вирішення.

У 2004 р. вона канонізована Папою Іваном Павлом ІІ з титулом «Мати сімʼї». На площі св. Петра в Римі під час проголошення її святою були присутні чоловік, діти та рідні святої.

Родина Джанни у своїх численних свідченнях розповідає про її особливу щоденну святість, яка полягала у дбайливому виконанні подружніх та професійних обовʼязків, а також у щирому дотримуванні й практикуванні Євангелія. «Жодна річ навпіл» – ось життєвий девіз Джанни, який підтверджує, що ця жінка з глибокою посвятою переживала своє подружнє та професійне покликання.

«Щоранку дякую своїй матері за дар життя і випрошую її заступництва для всіх тих, хто так чисельно в листах, телефонних дзвінках та при зустрічах звертається про молитву до мами», – запевняє Джанна-Емануела, яка є живим свідченням героїзму любові й посвяти Джанни Беретта-Молла.

Свята Джанна є унікальною постаттю у Вселенській Церкві, оскільки її святість доступна кожній жінці, а її приклад засвідчує, що звичайне християнське життя є найближчою нагодою до святості та найкоротшою дорогою до неба.

с. Віталія ІВАНЮК.