Чи є Богові діло до моєї лисини?!

0
190

Інколи, читаючи Святе Писання, з першого разу важко «надкусити» той чи інший його шматочок, а розум не зовсім вловлює, як можна все почуте та прочитане поскладати в один пазл.

І справді, коли в тому самому Євангельському уривку Господь спочатку говорить: «Коли будуть вас переслідувати в тому місці, тікайте в інше», потім повідомляє нам: «Не бійтеся тих, що вбивають тіло, душі ж убити не можуть», а на завершення, як Своїх дітей, заспокоює і вселяє дитячу до Нього довіру: «У вас все волосся на голові пораховано. Не бійтеся, отже: ви вартісніші за багатьох горобців» (Мт. 10, 23-31). Це непросто одразу зрозуміти, на що Він мені натякає.

Почухавши потилицю, починаєш розуміти, що Творець, в Якого вірю і Який покликав мене до життя, має феноменальну пам’ять. Бо якщо Він достеменно знає скільки у Всесвіті є галактик і скільки мільярдів у них зір, то пам’ятати про моїх 50 чи 150 тисяч волосин – це вже не так аж дуже складно для Нього. Бог, як Досконалий Науковець, не лише знає, скільки у нас волосся на голові, але й достеменно знає причину того, чому в той чи інший час моє волосся виглядає так, а не інакше. І знає також, з якої причини воно може випадати.

Інколи ми не до кінця даємо собі рахунок у тому, як багато про нас може розповісти наше волосся.

Батькам, які цілують свого підлітка в чоло, коли він повернувся з прогулянки, просякнуте сигаретним димом волосся може підказати, в якому середовищі була їхня дитина. А коли це ще й дуже сильно насторожує, відповідні лабораторні аналізи та тести можуть допомогти зрозуміти, чи наше чадо не вживало останнім часом ніякої наркотичної речовини.

Трихологам та іншим профільним спеціалістам стан нашого волосся також багато чого може розповісти: як ми спимо і харчуємось, який спосіб життя ведемо і чим живемо.

Тож, якщо простим людям так багато може розповісти наше волосся, то наскільки більше воно розповідає про нас Богові, Який досконало знає, що діється у нашому мікрокосмосі!?

Чи є Богові діло до моєї лисини?! Мабуть, Богові не так розходиться, чи з волоссям, чи без нього я потраплю в Царство Небесне, як про те, щоб ми одні для одних не ставали причиною випадіння волосся! Бо тоді доведеться здати звіт за кожну втрачену волосину (як нашу, так і наших ближніх), але не через генетику чи вікові зміни, а через брак любові, який провокував стреси, викликав депресію та забирав правдивий смак життя!

Любімо один одного Божою любов’ю, щоби наше волосся мало гарний вигляд!

о. Володимир МІСТЕРМАН.