Українські плавці зі світовим рекордом здобули два золота на Паралімпіаді-2020

0
23

Українські плавці Євген Богодайко (категорія S9) і Максим Крипак (категорія S10) завоювали золоті медалі Паралімпіади-2020 на дистанції 100 метрів брасом і 100 метрів вільним стилем відповідно.

26-річний Крипак проплив дистанцію за 50:64, встановивши світовий рекорд. Українець покращив час попереднього досягнення на 0,23 секунди. Український паралімпієць після першої половини дистанції був третім, але зміг показати блискучу швидкість, завоювавши «золото». Крипак був єдиним представником України на дистанції 100 метрів вільним стилем. Зазначимо, що 25 серпня Кріпак став срібним призером Паралімпіади-2020 у запливі 50 метрів вільним стилем у класі S10.

27-річний Богодайко продемонстрував неймовірну волю до перемоги, вирвавши нагороду на останніх секундах. Українець невдало стартував і першу половину запливу був в ролі наздоганяючого. 50-метрівку Євген завершив на третьому місці, але заключні метри гонки провів блискуче.

Богодайко є чотириразовим чемпіоном Паралімпіади-2016 у Ріо та дворазовий чемпіон Паралімпіади-2012 у Лондоні. У Ріо він також здобув три срібні нагороди та дві бронзові, а у Лондоні — ще дві срібні. На цьогорічних змаганнях він братиме участь ще у трьох дисциплінах.

У фінальному запливі на 100 метрів брасом брав участь ще один українець: Андрій Трусов. Він фінішував сьомим.

Зазначимо, що для України це стало 4-ю та 5-ю нагородами найвищого ґатунку на Паралімпійських іграх в Токіо.

Раніше Єлизавета Мерешко стала паралімпійською чемпіонкою з плавання вільним стилем на 50 метрів, Мар’яна Шевчук — з паверліфтингу, а Анна Стеценко — з плавання вільним стилем на 400 метрів.

Крім того, у суботу, 28 серпня українські спортсмени здобули ще дві срібні та три бронзових нагороди літньої Паралімпіади у Токіо.

Срібну нагороду взяв Роман Данилюк у штовханні ядра в чоловіків у класі F12 і Ірина Гусєва у дзюдо у ваговій категорії до 63 кг.

Бронзовими призерами стали Руфат Магомедов – дзюдоїст у ваговій категорії до 73 кг, а також Максим Ніколенко та Іван Май – у настільному тенісі.

Таким чином в активі паралімпійської збірної України 29 медалей: 5 золотих, 15 срібних і 9 бронзових.

Джерело