Чи можна приготуватись до … смерті?

0
148

«Мати Страждальна! Ти, що перша пройшла Хресною Дорогою, Ти, що стояла під хрестом, Ти, будучи матір’ю Ісуса, стала нашою матір’ю.

Мати страждальна, Царице наша, будь завжди з нами! Царюй над Україною і в серці кожного українця. Володій нашими серцями. Керуй нами й допомагай нам у наших щоденних несеннях хреста з Ісусом, в нашій переміні.

Дякуємо Тобі, що Ти є Покровителькою нашого Апостольства. Перепрошуємо Тебе за наші недоліки з погляду Твого Сина. Просимо Тебе: зміцнюй нашу віру й надію на милосердя Твого Сина. Не випускай нас зі своєї опіки й щасливо переведи нас на другий берег, де нас очікує і приготував нам мешкання Твій Найдорожчий Син і наш Господь Ісус Христос. Амінь».

Такою молитвою моляться члени Апостольства Доброї Смерті (АДС) Яремчанського осередку кожної першої п’ятниці місяця, коли збираються в храмі Різдва Івана Христителя. Молитовна зустріч розпочинається о 17-ій годині Святою Літургією, де кожен із 325 апостолян може приступити до Святих Тайн Сповіді та Причастя. Моляться в ці дні Молебень, молитви АДС, вервицю до Семи мечів болю Страждальної Матері Божої в наміренні тих, хто помер, і тих, хто готується до зустрічі з Небесним Отцем. Членами Яремчанського осередку є мешканці Дори, Ямни, Микуличина, Татарова, Ворохти, Поляниці та Яблуниці. Духовним провідником спільноти є о. Мирослав Бойко, парох церкви в Яремче, і вже п’ять років очолює її місцева жителька п. Марія Агаркова.

Чи ми маємо боятися смерті? Для багатьох великою таємницею було воскресіння Лазаря. Він був вибраний, як приклад для воскресіння, бо вірив у Христа. Можемо сказати, що Лазар – це усі, хто вірить у Бога. Воскресивши його, Ісус дав нам усім надію на вічне життя, показав, що воно можливе. Розуміємо, що смерті нема, а є кінець плоті, воскресіння душі, перехід її в іншу сутність, повернення її до першовитоків, до Господа.

Прикладом ревного апостолянина в Яремчанському осередку був 85-річний Василь Василишин. Щонеділі і в свята, а особливо в перші п’ятниці він завжди був у храмі. Так радів молитві, зустрічі зі всіма членами спільноти. Відійшов у кращі світи, примирений з Богом. Також своє свідчення залишила ще одна яремчанка, яка раніше ніколи не відвідувала храм. А коли почала молитись і належати до спільноти, то відчула мир та спокій у серці.

Основною метою кожного осередку АДС є добре приготування християнина до смерті. До обов’язків членів Апостольства належать: щомісячна сповідь, якомога частіше приймання Причастя, також (зранку і ввечері) молитва «Богородице Діво» із додаванням: «Мати Божа, Покровителько доброї смерті, молися за нас, Святий Йосифе, молися за нас», яку потрібно промовити тричі.

Члени яремчанського осередку, крім особистої молитви, на власному прикладі демонструють, що смерть – це перехід до вічного життя, і тому не варто її боятися, а краще до неї гідно підготуватися.

День відзначення 5-річчя осередку АДС 26 вересня зібрав багатьох апостолян у церкві Різдва Івана Христителя м. Яремче. Величною була Вечірня з Литією до свята Воздвиження Чесного Хреста, потім Свята Літургія, яку очолив о. Северіян, ЧСВВ. Своєю проповіддю священник спонукав задуматися, що Апостольство Доброї Смерті – це велика сім’я, де всі моляться одні за одних, допомагають одні одним, закликав відчути себе дітьми Божими, яких Господь вибрав. Багато людей бояться смерті, втікають від неї, живучи в гріхах. І все одно вона до всіх прийде. Тільки члени спільноти АДС розуміють, що смерть не є страшна, бо це перехід до вічного життя, це зустріч із Богом, Творцем, який дав нам найбільший дар – життя.

Годинна Адорація Найсвятіших Тайн, яку провів співак Домініко з Івано-Франківська у музичному супроводі Світлани Гричко та гурту «Жива вода», об’єднала серця людей з Євхаристійним Серцем Ісуса. Усі бажаючі могли записати в апостольство своїх рідних, близьких, знайомих. Членкині АДС з Івано-Франківська вручали новим апостолянам пам’ятні книжечки, які вважають паспортами для Неба.

 Головна ревнителька АДС с. Даниїла привітала апостолян і вручила ревнительці осередку Марії Агарковій грамоту Митрополита Володимира Війтишина за сумлінну працю на славу Божу. На молитовну зустріч приїхали вірні з осередків АДС Делятина, Дори, Ямни, Микуличина, Татарова. Усі отримали образки з молитвою, де зображена Страждальна Богородиця на тлі яремчанського храму. Після благословення отців Мирослава Бойка, Ярослава Кавки та Сиверіяна, ЧСВВ з благодаттю Божою в серці всі повернулися до своїх домівок.

Юлія БОЄЧКО.