«Немає жодних релігійних упереджень щодо вакцинації» — Митрополит Володимир для видання “Бліц-інфо”

0
35

Від початку пандемії мережею почали ширитись доволі конспірологічні версії про те, що наступ коронавірусу — це «справа рук нечистого», а вакцинація — «печать антихриста», за допомогою якої будуть контролювати людей. Такі думки диванні експерти підкріплювали ще й викривленим трактуванням релігійних догм, збиваючи з пантелику тих, хто сповідує ту чи іншу релігію.

Відтак, кореспондентка Бліц-Інфо поцікавилася думкою Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Владики Володимира Війтишина – що Церква думає про вакцинацію від коронавірусу, чому Владика зробив щеплення, та чи варто вірити закликам утриматись від вакцини через релігійні пророцтва. Адже сьогодні церква залишається у лідерах за рівнем довіри серед українців, а до думки представників духовенства прислухаються мільйони вірян.

– Преосвященний Владико, перш за все розкажіть, як пандемія і карантин вплинув на Церкву та Івано-Франківську Архієпархію зокрема. Що змінилося за ці два роки? Як Церква адаптувалась до викликів пандемії?

– Пандемія стала викликом для цілого світу і та перша паніка вплинула абсолютно на всіх. Перший рік карантину був дуже важкий: люди боялися, медики були не готові до такого виклику. Ми навіть не знали, як померлих людей хоронити. Спочатку забороняли рідним йти на похорон, була скорочена молитва, але з часом ми дійшли до певного алгоритму, який схвалили медики. Всі ми пам’ятаємо, як були закриті храми, як ми святили великодні кошики онлайн. Але немає нічого поганого, що не послужило б на добро. Ці виклики породили нове пасторальне служіння. Зокрема, богослужіння онлайн, коли не тільки катедральні собори, але й парафіяльні храми вмикали трансляції з Літургії, щоб люди могли спільно молитися. Багато цих відправ залишилися донині. Тож ті, хто не можуть прийти через хворобу, інвалідність чи похилий вік, можуть вислухати богослужіння і вдома поєднатися з Церквою в молитві.

Якщо говорити про те, як Церква адаптувалась до викликів пандемії, то можу сказати – це сьогодні ми вже розумні, знаємо, що необхідно дотримуватися дистанції, бути в масках, знаємо як безпечно сповідати і причащати людей, чим можна дезінфікувати приміщення. А спочатку було дуже важко. Хвороба поширювалась швидко і Церква мала реагувати на ті виклики й шукати вихід. Наші брати з римо-католицької та православної церков також шукали варіанти, радилися, дивилися як роблять інші. Варто зауважити, що зміни торкнулися не тільки для вірних, але й духовенства. Наприклад, колись під час богослужіння єпископ роздавав святі дари, а тепер кожен священник окремо підходить і бере Святе причастя.

Взагалі, за час карантину змінилося багато цінностей в сприйнятті людей цього земного світу. Хворіли не тільки сироти, відкинуті чи бідні, а хворіли навіть могутні цього світу: президенти, політики, бізнесмени. Перед хворобою ми всі стали рівні. Люди зрозуміли, що найдорожче є здоров’я та життя і жодні матеріальні блага не замінять їх.

– Чи багато людей за час карантину перестали ходити до церкви, а дивляться богослужіння онлайн? Чи є такий формат є рівноцінною заміною відвідування богослужінь?

– Онлайн-формат не може бути заміною, але такий формат для нас вже відомий. Ці богослужіння нагадують мені час атеїзму, коли храми були закриті і люди слухали по радіо богослужіння Владики Софрона Мудрого з Ватикану. Пам’ятаю, ще як був малий, на час богослужіння ми завершували всю роботу, запалювали свічку, сходилися всі разом і молилися перед іконою слухаючи Святу літургію. Тепер ми старалися, щоб люди могли побачити богослужіння з рідних храмів. В храмах встановили камери. Держава також пішла назустріч і по центральних телеканалах транслювалися богослужіння з різних церков, щоб люди могли єднатися в молитві. Але це не може повноцінно замінити участь у Літургії. Це як подивитися на картинки їжі і відчути себе ситим. Богослужіння це не тільки послухати молитву, але й посповідатися, причаститися. Це тимчасова заміна, але не постійна. А ті хто мають відмовки, щоб не ходити до церкви, мали їх і до пандемії.

– Вакцинація серед священників є добровільною, чи обов’язковою? Багато вже вакцинувалися? Чи не вимагає влада від церкви таких обмежень, як для вчителів і чиновників щодо 80% вакцинованих?

– Є певні виклики в суспільстві. Ми хочемо йти в Європу, але країни Євросоюзу вже провакцинували майже все населення, а в нас є хоча б 30% вакциновані? Держава закупила вакцину і вона має терміни. Якщо люди не провакцинуються, вакцину утилізують. З держбюджету не будуть знову тратити кошти в надії, що ми таки надумаємося. Властиво, що надалі вакцинація вже може бути платною.

Говоримо зі священнослужителями, що оскільки ми працюємо з людьми, як вчителі, лікарі, посадовці то і самі маємо захиститися. Адже багато священників перехворіли, а були і такі випадки коли передчасно відійшли до вічності. Якщо будуть прийняті для нас такі рішення, що або вакцинація або ПЛР-тест, то будемо казати: вакцинуйтеся, або приходьте отче з тестом, що ви здорові. Хоча варто відзначити, що серед духовенства досить високі показники вакцинації, адже ми маємо бути прикладом. Наш Блаженніший Святослав вакцинувався, я вакцинувався, щоб показати, що в цьому нічого страшного немає. Ми могли зробити це приватно, як і кожна людина, але хотіли показати приклад.

– Під час нещодавнього опитування 15% прикарпатців сказали, що вірять, мовляв, в церкві не можна заразитися ковідом, бо це святе місце. Як ви ставитеся до такого твердження?

– Заразитися можна всюди. Хоча в храмі ми стараємося дуже дисципліновано виконувати всі поради медиків. Почали частіше прибирати, дезінфікувати поверхні, забрали килими, щоб не осідав пил, забрали ікони, щоб люди не цілували. Також дали озвучення на вулицю, щоб люди могли на вулиці слухати, священники причащають на вулиці. Також ми закликаємо тих хто хворі, старшого віку на певний період стриматися від відвідування храму. Тобто, від себе ми зробили все можливе, а решту залежить від свідомості людей.

Але вважаю, що це не тільки церкви стосується. Хворій людині не треба йти в магазин, школу та інші місця, щоб не розносити хворобу.

Ми тісно співпрацюємо з представниками охорони здоров’я, наголошували священникам, щоб надавали після літургії слово для виступу лікарям, які розповідатимуть, як себе захистити. Просимо священників закупити маски і роздавати їх у храмі тим, хто не має. Також ми щодня в храмах молимося за завершення пандемії.

– Як ви ставитеся до міфів про вакцинацію? Наприклад, деякі люди кажуть: я вірю і мене Бог захистить від хвороби, чи це не є своєрідним «викликом»? Дехто стверджує, що Бог дав імунітет і вакцинуватися гріх. Взагалі, щодо віри і вакцинації дуже багато маніпуляцій, міфів. Чи є в Церкві якісь перестороги щодо вакцинації з релігійної сторони?

–  Церква виступає за добровільну вакцинацію. Святіші отці Папа Франциск, Папа-емерит Бенедикт XVI (якому понад 90 років) вакцинувалися і написали відкритого листа, що немає жодних релігійних упереджень щодо вакцинації, адже це один зі способів себе захистити.

Зараз є багато «страшилок». На мою думку – це гібридна війна. Здається мені, що вона дійшла вже і до медицини. В соцмережах пишуть небилиці, щоб застрашити людей, щоб розділити суспільство. Це комусь вигідно. Ми не повинні піддаватися на ці провокації, а маємо спокійно, розважено подумати над цими всіма речами, дослухатися до думки медиків і прийняти самостійне рішення.

Зараз ще досліджують виникнення цього вірусу і можливо, що до цього спричинилася сама людина, а Господь дав вченим розум, щоб досить швидко винайти вакцину. Тож вважаю, що вакцинація теж може стати частиною Божого промислу. Цим Господь ніби каже – є вакцина, рятуйтеся нею, а ми не хочемо. Це єдиний захист, який ми на сьогодні маємо з Божого благословення. Ми кажемо, що колись наші предки жили забобонами, а тепер бачимо, що ми теж у них віримо. Нам потрібно позбуватися цього.

– Як ви перенесли вакцинацію? Чому вирішили вакцинуватися?

– Після вакцинації я добре почувався. За життя нам вже багато вакцин вводили, то чому боятися цієї? Є багато навіяних думок, але це єдиний шлях захиститися. Окрім того, восени-взимку збільшується кількість інших сезонних хвороб.

Не вакцинована людина набагато більше втрачає, ніж той, хто вакцинувався. Адже вакциновані отримують один укол, а не вакциновані скільки всякої хімії, антибіотиків і уколів коли захворіють…

Я думаю, що найважче буде тим, хто залишаться вакцинуватися наостанок, адже буде багато обмежень. Такі обмеження є і за кордоном і в нас вводять. Тому, на мою думку, треба прислухатися до думки медиків і вакцинуватися. Це відкриє нам двері.

На завершення хочу сказати, ми вже всі є свідомі, що якщо будемо дотримуватися правил, то зможемо оминути погіршення ситуації. Кожен з нас має дотримуватися всіх рекомендацій медиків: мити руки, носити маски, тримати дистанцію, вакцинуватися. Спільно ми зможемо перебути цей важкий час.

Розмовляла Іванна Габльовська

Джерело