У Рожнятові врочисто відзначили 120-ліття храму Різдва Христового

0
17

Щоби розділити радість відзначення цього Ювілею, громаду відвідав Митрополит Володимир.

Сьогодні, 31 жовтня, у Рожнятові відбулася святкова подія – парафіяльна громада відзначила 120-літній ювілей храму Різдва Христового. Подія проходила згідно з безпековими протоколами для протидії розповсюдження COVID-19.

З нагоди поважного Ювілею до громади завітав Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Віряни радо вітали з хлібом-сіллю на церковному подвір’ї Митрополита Володимира, а отець-парох Василій Пастух, протопресвітер Рожнятівський, запросив Владику очолити святочне богослужіння.

Роздумуючи над Божим словом під час проповіді, Митрополит Володимир наголосив на ролі святого храму в парафіяльному житті.

«Перш за все нам належить подякувати Богові за те, що в свій час дав добру волю людям, які виявили бажання, приклали багато праці, щоби звести цей Божий храм. Ця святиня, як і наш народи, пережила чимало: це і Австрійське панування, і панування панської Польщі, і Першу та Другу Світові війни, в результаті чого у минулому столітті світом запанувала страшна сила – Радянський союз, а разом із ним атеїстичний, безбожний комунізм, який нищив все, що Боже, а зокрема – нашу Українську Греко-Католицьку Церкву, Володимирового хрещення», – розповів Митрополит.

За його словами, Бог зберіг для нас ласку віри і численні храми по наших селах і містах, поміж яких і ця святиня – Різдва Христового, що в смт. Рожнятів, які залишилися уцілілими для того, щоби ми могли тут Господа славити, Його Боже слово слухати та згідно Божих законів жити.

«Щоби ми могли ось у цьому святому храмі – щонеділі й на свята віддавати славу Богові, заносячи Безкровну жертву Богочоловіка, Спасителя нашого Ісуса Христа», – наголосив проповідник.

На його думку, цей храм – є прообразом Неба, адже тут ми користаємо з численних Святих Таїнств, зокрема Євхаристії, Покаяння, Хрещення.

«Сьогодні ми маємо обов’язок подякувати Богові, що у святій Церкві народжуються нові діти Божі, стаючи членами Церкви Христової і Неба, приймаючи Святі Тайни», – зауважив Владика.

Окрім того, Архієрей зазначив, що нам належить щира подяка і молитва за всіх, яким Бог у своїй батьківській мудрості доручив будівництво цієї святині.

«На нас лежить обов’язок зі святого Храму користати і, як з джерела життєдайної води, приймати ласки з усіх Святих Тайн, Божественної Літургії та усіх Богослужінь», – підсумував Митрополит Володимир.

Після спільної молитви, Митрополит вручив пароху прот. Василію Пастуху та парафіянам вітальні грамоти та подякував усім за дбайливе ставлення до розвитку свого парафіяльного життя.

Знаковою подією цього пастирського візиту Митрополита Володимира стало й те, що відбулося також освячення місця під будівництво нового храму в Рожнятові. Таким чином, нове покоління людей зможуть долучитися до справи, яку ще 120 років тому зробили їхні попередники, а саме – звести ще одну величну святиню, яка стане місцем присутності Господа і де вже наступні покоління зможуть славити нашого Творця.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ