На Радіо “Дзвони” стартував новий аудіопроєкт «До 10-ліття Івано-Франківської Митрополії УГКЦ»

0
37

13 грудня цього року Івано-Франківська митрополія Української Греко-Католицької Церкви відзначатиме перше десятиліття свого створення, адже саме на празник св.апостола Андрія Первозванного в Архікатедральному соборі Воскресіння Господнього м.Івано-Франківська Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук оприлюднив рішення Синоду єпископів УГКЦ про утворення Івано-Франківської греко-католицької митрополії на Прикарпатті.

Розповісти про значення та передумови цієї важливої історичної події покликаний новий аудіопроєкт, який стартував на Радіо Дзвони в останні вихідні жовтня. Зокрема 30 жовтня прозвучала радіопрограма за участю дослідника українського греко-католицизму, кандидата філософських наук Олега Савчука про сучасний стан митрополії та її формування в лоні УГКЦ в період виходу Церкви з підпілля й до сьогодні. 31 жовтня вийшли в ефір три радіопередачі про владику Софрона Мудрого з нагоди річниці його відходу у вічність у 2014 р. Зокрема своїми спогадами про одного з очільників Івано-Франківської єпархії УГКЦ поділилися о. Борис Гобир, о.Олег Каськів та о.Іван Репела, які свого часу тісно співпрацювали з єпископом та допомагали йому в розвитку різних єпархіальних структур.

1 листопада аудіопроєкт «До 10-річчя Івано-Франківської Митрополії УГКЦ» присвячений постаті Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького з нагоди 77-ї річниці його смерті 1 листопада 1944 року. Зокрема підготовлено 6 коротких радіопрограм про маловідомі сторінки життя митрополита Андрея, зафіксовані в його листах до матері графині Софії з Фредів. А 5 листопада, в день відходу у вічність владики Софрона Дмитерка прозвучать три радіопередачі зі спогадами про нього.

Далі в ефірі заплановані програми за участю прикарпатських істориків: Руслана Делятинського, Іванни Гавриш, с.Андреї Маслій, о.Миколи Григорука, Олега Єгрешія та ін., які розкриють слухачам шлях Івано-Франківської Митрополії від далекого XVIII ст. і до сьогодні, адже теперішня Митрополія розвинулася зі Станиславівської єпархії УГКЦ, що була проголошена буллою папи Лева XIII 25 березня 1885 р. Зокрема слухачі почують розповіді про всіх очільників УГКЦ на Прикарпатті: Юліана Пелеша, Юліана Сас-Куїловського, Григорія Хомишина, Івана Слезюка, Павла Василика, Софрона Дмитерка, Софрона Мудрого. До участі в радіопередачах запрошений нинішній Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, а також єпископ Коломийський Василь Івасюк та єпископ Чернівецький Йосафат Мощич, які поділяться зі слухачами міркуваннями про минуле та сьогодення Івано-Франківської Митрополії та її структурних підрозділів. В окремих програмах аудіопроєкту візьмуть участь  представники духовенства та монашества, які вносять свою вагому лепту в розвиток Митрополії.

Отож, Радіо “Дзвони” запрошує всіх доєднуватися до пізнання нашої славної історії, яке дає нам краще усвідомлення нашого сьогодення і чіткішої візії майбутнього. Серія програм аудіопроєкту “До 10-річчя Івано-Франківської Митрополії УГКЦ”  звучить на хвилі 105,8 ФМ Радіо “Дзвони” у понеділок, середу та п’ятницю о 9.05 та 14.05, а також в суботу о 10.00 та 18.00 і неділю о 8.00 і 18.00. Радіо можна слухати як на домашніх чи автомобільних приймачах, так і на комп’ютерах чи смартфонах, перейшовши за посиланням: https://onlineradiobox.com/ua/dzvony/?cs=ua.dzvony&played=1

Джерело