Двадцять років душпастирського служіння на парафії – багато чи мало?

0
160

 У день святого мученика Дмитрія 20-ту річницю священства відзначив парох села Ганнусівка отець Роман Залеський. Цей день став, напевне, символічним у початку його душпастирського служіння. Адже, як відомо, святий Дмитрій, один із найбільш шанованих святих у християнській традиції, сприймався як захисник Вітчизни, патрон військової справи, воїнів і лицарства. Таким Христовим воїном є отець Роман.

Відразу після приходу на парафію, точніше дві парафії, які є в селі – Різдва Пресвятої Богородиці та святого Онуфрія, – священник розпочав активну діяльність. Насамперед він дбав і дбає сьогодні, щоб засівати в людські душі зерна Божого Слова, запалювати людські серця великим полум’ям Божої Любові. Отець Роман проводить різного роду Богослужіння: Святі Літургії недільні, за здоров’я і за спасіння душ, у першу п’ятницю кожного місяця (практика «Великої дев’ятниці»), кожного 8 числа місяця – за емігрантів, кожного 13 числа місяця – за узалежнених від тютюну, алкоголю, наркоманії, кожного 24 числа місяця – за Україну, проводить Святу годину, Хресну дорогу, Молебень до Ісуса Христа та Пресвятої Богородиці… Його змістовні і водночас прості проповіді стають духовною підтримкою та натхненням не лише для парафіян храмів.

Священник часто організовує спільні паломницькі поїздки парафіян у святі місця: Зарваницю, Гошів, Глиняни, Унів, Джублик, Страдч… Такі подорожі, на думку пароха, скріплюють парафію, стимулюють до кращого пізнання один одного, а насамперед, звичайно ж, до духовного зросту.

 Парох завжди підтримує добрі ініціативи з боку парафіян. Так, уже кілька років на парафії діє спільнота Всесвітнього руху «Матері в молитві». Отець радо служить спільноті у проведенні Святої Літургії, молитов, ділиться доброю наукою.

«Розколяда в Ганнусівці» – ще одна гарна ініціатива, яка розпочалася зовсім недавно (3 роки тому), але стала духовною сходинкою в житті парафії (і не лише), яка об’єднує дзвінкою колядкою хорові колективи навколишніх сіл.

Священник веде катехитичне служіння: готує подружні пари до Святої Тайни Подружжя, проводить зустрічі з молоддю, організував катехитичну школу, де діти готуються до Першої Святої Сповіді та Урочистого Святого Причастя (допомагає також катехит). Сьогодні в двох церквах є потужна вівтарна дружина. Хлопці, що входять до її складу, організовують Різдвяний вертеп, допомагають священникові проводити благодійні акції по збірці продуктів для воїнів АТО-ООС чи студентів Духовної Академії, прибирання сільських вулиць.

З доброї ініціативи отця Романа та під його вмілим і мудрим керівництвом кілька років поспіль влітку для дітей проводиться християнський табір «Божі діти». Дуже відрадно, коли духовні наставники дбають про свою паству, починаючи з маленьких дітей. Дружна команда аніматорів (старшокласники і випускники Поберезького ліцею) допомагають пароху організувати роботу в таборі цікаво, змістовно і весело. Це і робота зі Святим Письмом, і катехизація, праця у групах за інтересами, випуск і представлення командних газет, різноманітні конкурси і змагання, поїздки цікавими місцями рідного краю, ватра і відпочинок.

Від перших днів свого служіння отець тісно співпрацює з педагогічним та учнівським колективами Поберезького ліцею. У свята Першого чи Останнього дзвоника о. Роман разом з парохом села Побережжя о. Миколою Затварницьким служать Молебень до Ісуса чи Богородиці у шкільній каплиці. Щопонеділка отець брав участь у загальношкільних лінійках (до карантину), де почергово з кожним класом проводив молитву та уділяв благословення на навчальний тиждень для педагогів і ліцеїстів.

Отець Роман Залеський є координатором військових капеланів УГКЦ. Неодноразово побував на сході України, де проводив служіння для наших воїнів, надавав духовно-моральну підтримку, уділяв Святі Тайни Сповіді та Євхаристії. Він наче місток між нашими захисниками і людьми, які переживають за долю України. Адже отець Роман часто ініціює проведення різних благодійних акцій, зокрема в освітньому закладі учні неодноразово виготовляли маскувальні сітки, обереги, малюнки, писали листи, поетичні збірочки, збирали солодощі для українських захисників.

Варто відзначити, що чимало зусиль і праці отець доклав до оновлення храмів у селі. За його стараннями та активною підтримкою парафіян було проведено повний ремонт і реставраційні внутрішні та зовнішні роботи святинь.

Список добрих справ отця Романа можна продовжувати, але, підсумовуючи сказане, хочеться підкреслити, що він – взірець гідного та достойного священника, що вносить вагому лепту для духовного росту і пізнання Божої любові у серця кожного з нас. Плідно та наполегливо виконує працю на Божій ниві, сліди якої неможливо буде стерти, а її плоди ми будемо продовжувати споживати.

Греко-католицька громада села Ганнусівка щиро вітає отця Романа з цією знаменною датою і дякує за працю, Божу науку, любов, терпеливість і батьківську турботу. Від усієї душі бажаємо душпастирю, аби такі ювілеї приходили ще не раз, і всі вони були осяяні вінцем святості. Дорогий наш отче Романе, нехай Господь, за молитвами Пресвятої Богородиці, укріплює Ваші душевні й тілесні сили, дарує невичерпну наснагу для подальшого плідного служіння у Його Винограднику.

Мирослава ТРУШИК.