Чоловіки в молитві

0
120

Таку назву має спільнота, яка вже другий рік діє при церкві Зіслання Святого Духа, що в Івано-Франківську на вулиці Коновальця, 105.

Хтось колись сказав, що обличчя Церкви є більш жіночим. Щоб вирівняти таку нерівність, чоловіки храму Зіслання Святого Духа вирішили створити організацію на зразок «Матерів у молитві». Але не хотіли обмежувати її словами «Тати чи батьки в молитві», бо в цій спільноті є і юнаки, і чоловіки, в яких немає дітей, і одружені, і неодружені, і багатодітні татусі. Чоловіча компанія даної організації збирається один раз у місяць, в першу п’ятницю о. 18 год. Після Святої Літургії залишаються, щоб помолитись вервицю, почитати Слово Боже та розважати над ним разом зі священником.

Ці чоловіки є активними в житті парафії, вони долучаються до різних ініціатив церкви: хтось допомагає транспортом, хтось охоче залишається у вільний час, щоб виконати певну фізичну роботу. Настоятель парафії о. Михайло Віхоть каже, що плодом цієї молитви є те, що за рік вона не припинила існування, а навіть зросла.

 Нещодавно парафія Зіслання Святого Духа долучилась до ініціативи «Вервиця єднає», яку транслює «Живе телебачення». Після того вирішили збиратись на молитву на вервиці щоп’ятниці.

Отці Михайло Віхоть, Арсен Панчак, Петро Басараб, Василь Сливоцький, які служать на цій парафії, запрошують інші парафії створювати такі молитовні групи, де би чоловіки формували в собі відповідальніші риси у служінні своїй церкві, відчували свою значимість у житті парафіяльних спільнот.

Роман Коцюруба, учасник спільноти «Чоловіки в молитві», 35 років:

– Мене зацікавила діяльність цієї організації, бо вона – чоловіча, адже більшість спільнот у храмі є жіночими. Усвідомлюю свою місію, як чоловіка, батька. Вважаю, що кожен чоловік у своїй родині як священник, це наша важлива роль. Ми тут молимось на вервиці, читаємо Слово Боже, хтось із чотирьох отців нашої церкви пояснює прочитане. Питаємо про те, що нас хвилює. Кожен має потребу поради, психологічної та духовної підтримки.

Нам не хочеться стояти осторонь життя Церкви. Наші жінки проводять більше часу з дітьми, тому нам важлива ця духовна формація, щоб ми зростали у вірі, щоб через нас навертались жінки та діти і також ходили до церкви.

Спілкувалась Юлія БОЄЧКО.