#10років-10кроків: Служіння людям – найвищий обов’язок Церкви

0
377

Говорячи про становлення Івано-Франківської Митрополії та її 10-річне служіння, особливу увагу важливо приділити катехизації – одній з основних місій Церкви. Коли утворювалась Митрополія, це був час, коли церква лише починала кріпнути після довгих років підпілля та суспільних утисків. Про те, як сьогодні Церква проповідує слово Боже та катехизує вірян, розповів Генеральний вікарій Івано-Франківської Архієпархії митр. прот. Степан Балагура.

«Святкуючи десятиріччя Івано-Франківської Митрополії, мені приходить на думку те, що перші роки становлення Митрополії були роками, коли ми намагалися відновити матеріально-технічну базу. Ми не мали приміщень, добре вишколених священників і тих речей, які мали б допомогти у служінні. Але, дякуючи Богові та людям, ми відновили нашу матеріальну основу. І сьогодні перед нами постали головні завдання, до яких ми покликані, а це проповідувати живого Христа. Все інше є допоміжним у нашому служінні», – розповів о. Степан.

Генеральний вікарій наголосив на тому, що в Івано-Франківській Митрополії праця в напрямках катехизації та євангелізації набуває нових форм.

«Ми багато працюємо, адже ще декілька років тому ми мали 30 катехитів, а сьогодні їх налічується 220. На теренах Архієпархії душпастирює 530 священнослужителів. Ми маємо велику кількість друзів, доброчинців та волонтерів, які допомагають у впровадженні наших проєктів. На жаль, ми отримали суспільство, яке є далеким від Бога. Суспільство, яке зранене багатьма речами, що мали місце в українській історії», – підкреслив митр. прот. Степан Балагура.

Тому завдання Церкви отець Степан вбачає в тому, щоби це суспільство оживити, влити нове світло та погляд на життя і спасіння людини. Адже найвища влада, яку отримала Церква, – це служіння людям.

«Життя Церкви вимагає окремих зусиль. У вас може виникнути запитання: як церква має розвиватися? Адже вона не має ані бюджету, ані кордонів, не має війська, території, податкової служби. Протягом 2000 років держави падали, імперії занепадали, а Церква живе. Ми розвиваємося силою Ісуса Христа.

В Архієпархії пропагуємо Церкву, Христа розп’ятого, Який живе і присутній між нами. Стараємося давати адекватні відповіді на виклики, які виникають у сьогоденні. І основною нашою метою є творення живої парафії та проповідування слова Божого.

Наша сила – це сила, що йде від живого Бога, Який спасає, Який творить нову людину та дає майбутнє і надію на Царство Небесне», – підсумував о. Степан Балагура.