Що уособлює католицька освіта в Івано-Франківській Митрополії УГКЦ?

0
130

Протягом 10 років якісна католицька освіта стала доступною не лише для священнослужителів, але й для дітей та дорослих. Сьогодні в Івано-Франківській Архієпархії католицьку освіту отримують 317 учнів ліцею, близько 120 мирян вивчають богослов’я і ще 191 семінарист здобуває богословську освіту з покликанням до священства. Якісна освіта робить вагомий внесок у розбудову процвітаючого майбутнього для міста та країни.

Католицький ліцей св. Василія Великого – заклад, де виховується майбутнє України

«У Католицькому ліцеї діти виховуються у свободі, що означає християнське виховання та солідний освітній рівень. Цю місію ми перейняли від наших засновників – тих, хто розпочинав історію католицької школи ще 100 років тому, починаючи від молодого єпископа Андрея Шептицького, завершуючи нашим Архієпископом і Митрополитом Івано-Франківським Владикою Володимиром Війтишиним.

Католицький ліцей – це продукт діяльності кількох поколінь, і сьогодні ми відчуваємо велику відповідальність і як церква хочемо в такий спосіб послужити людям. Велику заслугу в розвитку цього освітнього осередку має наша молода Архієпархія, особливо варто відзначити Владику Володимира та фінансово-юридичний відділ.

Довголітня праця була увінчана відкриттям нового корпусу, який створив відповідні умови. Ми не інвестуємо в будівлі, ми інвестуємо в людей. Споруда виконує свої функції тільки тоді, коли там є діти та люди, які віддаються своїй місії служити людям через служіння Богові», – директор Католицького ліцею св. Василія Великого о. Маркіян Букатчук

Духовна семінарія ім. свщмч. Йосафата – серце нашої Архієпархії

«За 10 років духовну семінарію закінчили 343 семінаристи, серед яких 60 продовжили навчання за кордоном в різних католицьких вищих навчальних закладах. Після повернення студенти беруть участь в роботі структур, відділів та комісій Архієпархії.

Говорячи про формацію майбутніх душпастирів, важливою залишається участь у культурно-мистецькому та спортивному житті семінарії. Варто наголосити, що за час існування Митрополії семінаристи отримали покращені умови проживання – добре облаштовані келії, рефектар, де студенти харчуються та каплицю, де проводяться богослужіння. Всі ці умови та засоби є добрим підгрунтям для формування майбутніх священників», – ректор духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата прот. Олексій Данилюк.

Академія Івана Золотоустого – якісна богословська освіта для всіх

«Це перший ювілей нашої Митрополії і протягом цих років Івано-Франківська академія Івана Золотоустого пройшла два надважливих етапи: ліцензування та акредитація бакалаврату та магістратури освітньо-професійної програми «Богослов’я». Попри те, що в нас навчаються семінаристи як майбутні богослови та священники, в академії також навчаються світські богослови без спрямування до священства. Пишаємося, що таких осіб налічується понад 120.

На цьому академія не зупиняється, але працює над ліцензуванням третього вищого рівня акредитації освітньо-професійної програми «Богослов’я». Пригадую, як Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин закликав нас розвивати науку богослов’я і нам це вдається. Попереду ще більше планів та перспектив», – ректор академії Івана Золотоустого митр. прот. Олександр Левицький.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ