В університеті нафти й газу завершився візит Блаженнішого Святослава на Прикарпаття

0
72

У рамках візиту на Прикарпаття, 14 грудня, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав Івано-Франківський національний університет нафти і газу. Ціль візиту заключалась у заснуванні та будівництві нової екологічної культури, процесів співпраці та діалогу задля сталого розвитку.

У стінах університету Патріарха Святослава вітали представники адміністрації, працівники та студенти ІФНТУНГ, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, представники закладів вищої освіти Прикарпаття та інші.

Також у рамках візиту Предстоятеля УГКЦ познайомили з науковою діяльністю університету в ході проведення екскурсій у Геологічному музеї,  Центрі інноваційного розвитку, тренажерному буровому центрі, науковому містечку «Нова Енергія» та спорткомплексу ім. А. П. Ґемби. 

Відвідуючи Геологічний музей, Блаженніший Святослав зробив чудовий подарунок – поновив національне надбання музею мозаїчною іконою Ангела Херувима авторства о. Євгена Андрухіва, що виготовлена з мінералів, зібраних з усіх континентів Землі. 

В ході екскурсій по університету, Блаженнійший Святослав вручив нагороди переможцям Всеукраїнського екологічного конкурсу «Відповідальність за створіння», який уже одинадцятий рік поспіль організовує Бюро УГКЦ з питань екології з метою плекання християнської відповідальності за створений Богом світ – природу та для підвищення екологічної свідомості в суспільстві.

Візит Блаженнішого Святослава до ІФНТУНГ, в основі якого лежить енцикліка Папи Франциска «Laudato Si» (Славен будь) щодо екологічної кризи та догляду за спільним домом, яким для нас є Земля, має кілька символів, серед яких – екологічний та енергоощадний.

Відтак, своє бачення співпраці науки та церкви в цій галузі представив на розширеному засіданні ректорату, присвяченому сучасним екологічним викликам, ректор ІФНТУНГ п. Євстахій Крижанівський«Візит Патріарха Святослава до нашого університету не випадковість. Ми йшли до цього тривалий час. Це демонструє об’єднання наших зусиль для вирішення глобальних проблем екології, які все гостріше постають у цілому світі. Ми свідомі того, що нафтогазова галузь, яка позитивно вирішує енергетичні проблеми, одночасно навантажує екологію та травмує природу. Щоб зберегти Землю, її природу і клімат для майбутніх поколінь, університет готовий докласти своїх наукових, інноваційних та освітніх зусиль і готовий співпрацювати з усіма, кому не байдуже майбутнє Планети».

Першим кроком до спільного вирішення енергетично-екологічної кризи стало урочисте підписання Договору про співпрацю між університетом та Екологічним бюро УГКЦ. В основі договору – співпраця у сфері екології, енергоефективності й освітньо-просвітницька діяльність. Так, у межах договору передбачається, що в найбільшій церкві Прикарпаття – Церкві святих Володимира та Ольги, університет створить полігон з інноваційних методів обігріву великогабаритних будівель.

«Ми сьогодні спільно присутні на інтелектуальній, знаковій історичній події. Ваш університет – це центр наукової праці світового рівня, особливе інтелектуальне середовище. Воно, наче Прометей, пропонує цілому людству способи розв’язання найбільш болючих питань сучасної цивілізації. Ми є свідками народження нового світу, нової епохи, коли змінюється парадигма людства. Невипадково темою цієї наукової конференції, яка поєднує наукове, виховне і церковне – “збереження довкілля”. Є кілька ключових нерозв’язаних проблем. Відтак хочу назвати дві, щоб ми разом розпочали проєкт співпраці – пошук нових джерел енергії, пошук розв’язання глобальної екологічної кризи», – пояснив Предстоятель усім присутнім.

Патріарх під час свого слова наголосив на тому, що сучасне людство – під загрозою існування. За його словами, енергоносії перетворюються на інструмент війни, шантажу.

«Тож, пошук альтернативних джерел енергії які не будуть вичерпуватися. Сьогодні хотілося б підняти питання етики, моралі, людяності, самої людини. Саме людина є причиною, а відтак першою жертвою екологічної кризи. Питання екології – не лише проблема теорії та підручників. Це питання виживання людини в сучасному світі. Цим питанням повинні цікавитися не тільки науковці, але й кожен батько, мати, вчитель, священник, відповідальний державний діяч, і кожна людина, яка хоче передати цей світ трохи кращим майбутнім поколінням», – закликав бути екологічно відповідальними Блаженніший Святослав.

Також, в ході зустрічі ректор університету Євстахій Крижанівський урочисто нагородив Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Архієпископа Владику Володимира найвищою університетською нагородою – орденом “За заслуги перед Івано-Франківським національним університетом нафти і газу”, подякувавши за багаторічну співпрацю та підтримку з боку Івано-Франківської Митрополії.

Завершився візит Блаженнішого Святослава пресконференцією з прикарпатськими ЗМІ. 

Нагадаємо, що Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав в рамках свого візиту на Прикарпаття з нагоди відзначення 10-ліття Івано-Франківської Митрополії УГКЦ відвідав національний технічний університет нафти й газу.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ