Як «Smakota» змінює життя на краще?

0
147

Якщо завітати у крамницю «Нова Зоря», що на площі Міцкевича, 5 в Івано-Франківську, то серед різноманіття продукції можна побачити пастилу, мюслі, фруктові чіпси та гранолу під брендом «Smakota».

Їх виготовляє юна підприємиця Михайлина Карпів, якій усього 19 років. Дівчина виграла гранд від організації «Карітас Івано-Франківськ» і розпочала власний бізнес.

 За спеціальністю Михайлина – кравчиня, а нині здобуває фах дитячого психолога у Прикарпатському університеті. У неї вдома, в селі Угринів, поблизу Івано-Франківська, – власне виробництво корисних та вітамінних перекусів. Спілкуємось із Михайлиною про її маленьке підприємство.

– Про конкурс грандів від організації «Карітас Івано-Франківськ» я довідалась у Центрі професійно-технічної освіти №1, де здобувала фах кравчині. Нам, студентам, запропонували взяти участь у навчанні по самозайнятості, яке тривало місяць. Це було минулого року, тому багато уроків нам викладали онлайн в програмі ЗУМ. Спікери навчили складати бізнес-план, розповіли, як розпочати власну справу. З 30 учасників, які навчались, 15 виграло гранди.

Отримавши фінансову підтримку Благодійної організації Єпархії Грац (Австрія) в сумі 15 тисяч гривень, я закупила обладнання для виробництва вітамінних перекусів. У торговому центрі придбала професійний блендер, стіл та мийку з нержавіючої сталі, контейнери для продукції, а інфрачервону шафу та дегідратор (сушарку) мені допомогли придбати батьки.

У нас вдома є великий сад, де росте чимало плодових дерев та кущів. Спочатку ми використовували лише власну продукцію (яблука, груші, смородину). Коли продукція набула попиту в екомагазинах Івано-Франківська, то у нас з’явились постачальники, які привозять власні фрукти. Екзотичну продукцію (банани, кокоси, манго та ківі) закуповуємо у Львові. Більшість продукції збуваємо через інтернет.

Щоб виготовити пастилу, потрібно помити та почистити яблука, зварити й перемолоти їх, розлити по піддонах, змастивши перед тим олією. Потім розрівняти, вкласти в дегідратор і при температурі 50 градусів вісім годин пастила має сохнути.

Для виготовлення мюслів ми закуповуємо вівсяні пластівці, до яких додаємо льон та чіпси з яблук, дині, кавуна, банана. Гранола – це вівсяні пластівці на основі фруктового та ягідного пюре.

Щоб виготовити фруктові чіпси з яблук, вибираємо серцевину спеціальним ножем і нарізаємо на скибочки, закладаємо в дегідратор. Чіпси сохнуть досить довго, найдовше – з кавуна, аж 10 годин.

Наша продукція екологічно чиста та не містить жодних добавок. У роботі мені допомагають батьки (отець Роман та п. Віра Карпіви – прим. авт), дві подруги та молодша сестра Люба. Вся продукція сертифікована, пройшла всі етапи перевірки, ми працюємо згідно з технічними умовами. «Smakotу» можна купувати, будучи впевненими у її якості.

Хто зацікавиться і бажатиме придбати нашу продукцію, то ми відправляємо поштою. Для цього необхідно зробити замовлення на нашому сайті smakota.store або за номером телефону: + 38 0667213782.

Розмовляла Юлія БОЄЧКО.