#ХрамиТвогоМіста: Церква Різдва Христового

0
147

Храм Різдва Христового – перша святиня, зведена в Івано-Франківську з часу становлення Незалежності України. Багата на мирян, спільнота найбільше розвиває пізнання Бога завдяки катехизації усіх вірян. Цьогоріч на свято Різдва Христового парафія відзначила 22 роки від часу освячення. Церква на вул. Мазепи 135-А поклала початок будівництва багатьох інших парафій. Тож про легендарну історію церкви та її активну діяльність поділився адміністратор храму о. Софрон Зелінський.

Унікальна історія святині

У пострадянські часи, коли в Івано-Франківську було лише декілька храмів, Владика Софрон Мудрий запланував збудувати молитовну каплицю, в якій могли б молитися гості, що навідуються до резиденції, та семінаристи для проходження богослужбової практики. Будівництво відбувалось на зламі 90-их, тому храм відкрили з нагоди святкування двохтисячоліття від Різдва Христового.

Церква була посвячена 9 січня 2000 року світлої пам’яті Владикою Софроном Мудрим. Храм певний час діяв як молитовна каплиця. У 2001 році, в неділю мироносиць, на служіння був призначений отець Софрон Зелінський зі згромадження Воплоченого Слова.

Церква – невелика, проте її визначною особливістю є мінімалізм у оформленні. Заходячи до храму, увагу привертає стриманість у кольорах та один особливий стиль іконопису, які створювали два митці – Василь Стефурак і Михайло Халак. Ікони розташовані по всьому храму, тож вони наче продовжують іконостас.

Парафія виховує майбутніх християн

Найбільше часу служителі парафії приділяють катехизаційним процесам, які торкаються усіх вікових категорій – дітей, молоді, дорослих.

Все починається з найменших парафіян, які починають свій християнський шлях у Папській організації «Місійне дитинство». Вже з трьох років діти навчаються перших правд християнства та доброї поведінки. Сестри згромадження Воплоченого Слова активно займаються з дітьми та щотижня роздають невеликі завдання, які усі дітки можуть виконати. Також учасники спільноти відкладають свої кишенькові гроші, щоби потім передати їх Папі Франциску, який скеровує зібрані з цілого світу кошти потребуючим дітям.

При парафії діє молодіжна спільнота «Молодь Воплоченого Слова». Зустрічі відбуваються щонеділі о 19.00, у яких беруть участь понад 50 осіб.

Як нагорода за пройдену катехизацію, діти та молодь отримують можливість стати учасниками таборів – літніх та зимових. Для старших заснована професійна лижна школа, яка звісно ж, співвідноситься з духовною програмою, а влітку всі зустрічі проходять у горах.

Літні християнські табори – це одна з найефективніших програм християнського дозвілля. У програмі таборів є спільні богослужіння, молитви, науки, ігри – інтелектуальні та активні, змагання. День завершується біля ватри.

Окрім священників, монахів та монахинь, у таборах працюють аніматори, які свого часу відвідували ці табори і пройшли відповідну підготовку.

Також є окремі заїзди для чоловіків, жінок. В середньому за літо в таборах беруть участь понад 500 мирян.

Особливу опіку священники здійснюють над подружніми парами як до шлюбу, так і після уділення Таїнства подружжя. Спільнота християнських сімей «Ковчег» зустрічається на катехизації двічі на місяць, маючи спільну Літургію, науки та бесіди.

Оскільки Згромадження Воплоченого Слова живе духовністю святого Ігнатія з Лойоли, тричі на рік на парафії проводять духовні вправи, в яких беруть участь багато людей з метою поглиблення духовності та стосунків з Богом.

Однією з традицій, яку полюбляють парафіяни та містяни, є святкування храмового свята на Різдво Христове з гучною колядою і частуванням на подвір’ї храму та посвячення води біля джерела на міському озері на свято Хрещення Господнього.

Священнослужителі парафії опікуються учнями двох ліцеїв – №23 та №2, а також здійснюють капеланське служіння для хворих та медиків Центральної міської клінічної лікарні.

Парафіяльне милосердя

Парафія не може бути діяльною, поки не чинитиме вчинків любові стосовно ближніх. День милосердної любові – особливий день у житті парафії, коли проходить збірка різних продуктових наборів та інших речей для парафіян. А в часі свята Святого Миколая всі миряни та люди доброї волі можуть на одну ніч перетворитися на Миколая та подарувати радість потребуючим дітям. Цьогоріч понад 200 діток в ніч на Миколая чудотворця отримали омріяні подарунки: цілу ніч сестри-монахині розвозять подарунки потребуючим діткам. Така дияконія дуже гуртує людей.

Служителі храму Різдва Христового

На парафії душпастирюють адміністратор храму о. Софрон Зелінський, якому допомагають сотрудники о. Ігор Тузик та о. Роман Терлецький, а також о. Ігор Онищук.

Особливість парафії – відсутність церковних хорів. Світлої пам’яті владика Софрон Мудрий запровадив традицію, що Літургію співає один дяк, а разом з ним й уся церква.

Розпорядок богослужінь:

Будні дні – Божественна Літургія о 7:30 год.

Субота – Божественна Літургія 8:00 год.

Свята – Божественна Літургія 7:30, 10.00, 18.00 год.

Неділя – Божественна Літургія о 08:00, 10:00 у храмі (також о 10.00 одночасно служиться Літургія для дітей у нижньому храмі), 12:00 та 18:00 год.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.