Віруси й бактерії… Як зберегти імунітет?

0
18

Взимку традиційно розпочинається сезон застудних захворювань. Зниження температури повітря, волога та похмура погода, зменшення кількості сонячних днів та проведення більшості часу в приміщеннях – все це створює сприятливі умови для розмноження вірусів, що значно збільшує можливість захворіти на інфекційне захворювання.

Про ризики захворювання та лікування розмовляємо з пані Уляною Павелик, лікаркою терапевтичного відділення № 1 Центральної міської клінічної лікарні м. Івано-Франківська, гастроентерологом Лікувально-Діагностичного Центру святого Луки.

– Пані Уляно, як уберегтися й захиститися тим, хто ще не хворів цього року?

– Найкращою стратегією проти застуди та гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ) є заходи щодо їх профілактики. Із приходом сезону застуд потрібно дотримуватись правил особистої гігієни з особливою ретельністю. Мити і дезинфікувати руки після відвідин усіх громадських місць: віруси є чутливі до дезинфікаційних засобів, і це дозволить зменшити їх поширення через руки.

При чханні й нежиті потрібно використовувати паперові хустинки. Коли чхаєте, завжди намагайтеся використати хустинку – це попередить поширення інфекції далі. Необхідно провітрювати приміщення 2-3 рази на день по 15-20 хв. Найчастіше в осінньо-зимовий період люди заражаються, тривало перебуваючи у закритих приміщеннях. Вологе прибирання приміщень – двічі на день. Уникайте куріння. Повітря, що містить тютюновий дим, є сильним подразником для слизової носоглотки та легенів, а людина, яка курить, більш схильна до інфікування.

Правильно харчуйтесь: вживайте якнайбільше ягід, фруктів та овочів, що містять багато вітаміну С, наприклад, малину, шипшину, порічки, смородину, петрушку, шпинат, цибулю, ківі, грейпфрут. Корисними продуктами у період застуд є часник, імбир, куркума, гвоздика – вони містять ефірні олії, фітонциди та інші компоненти, що допомагають організму не захворіти.

Немає поганої погоди для прогулянок. Свіже повітря і фізична активність укріплять наш організм. Тож навіть прохолодна, дощова погода не має стати на заваді щоденних прогулянок, якщо ми хочемо бути здоровими. Набагато менше ймовірності зустріти віруси застуди, зокрема й грипу, перебуваючи на вулиці.

– Якщо людина вже захворіла, якими мають бути перші дії?

– Якщо у Вас з’явились наступні симптоми: температура ≥ 38 C°, закладеність та виділення з носа, кашель (сухий чи вологий), біль у горлі, загальна слабкість, втома, то залишайтеся вдома, ви вбережете себе від ускладнень і оточуючих – від зараження.

Контролюйте температуру тіла не менше двох разів на добу, підтримуйте температуру в приміщенні 18-20°С; підтримуйте вологість у приміщенні 70±10%; дотримуйтесь ліжкового режиму; провітрюйте приміщення не менше двох разів на добу; вживайте достатню кількість рідини (компот, сік, морс, мінеральна вода); при контакті зі здоровими родичами одягайте медичну маску, щоб захистити їх від зараження.

Особливо варто бути уважним людям, які відносяться до груп ризику: це люди, старші 65 років, люди з надлишковою вагою, люди, які мають хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма чи хронічний обструктивний бронхіт); люди з імуносупресивними захворюваннями (наприклад, онкохворі, віл-асоційовані).

У теперішній час, враховуючи важку епідеміологічну ситуацію, циркуляцію в навколишньому середовищі різноманітних вірусів, які сприяють виникненню захворювань, самостійно важко віддиференціювати етіологічний чинник, який призвів до виникнення захворювання, тому важливо все ж таки при перших проявах симптомів захворювання повідомляти свого сімейного лікаря телефонним дзвінком про те, що захворіли, та дотримуватися всіх порад і рекомендацій. Саме лікар зможе об’єктивно оцінити Ваш стан, надати правильну медичну допомогу. В жодному випадку не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо Ваш лікар вбачає таку необхідність.

Якими є складові доброго імунітету?

– Імунітет — це складна система захисних механізмів організму, які борються з чужорідними тілами: вірусами, бактеріями, гельмінтами і токсичними речовинами. Він є в кожної людини, незалежно від віку й фізичного стану. При слабкому імунітеті мікроби з легкістю проникають в наш організм, в той час як сильна імунна система захищає нас від хвороб як щит.

Один з головних методів підвищення імунітету – правильне і здорове харчування. Їжа повинна бути різноманітною і якісною. Дуже корисні овочі, фрукти, ягоди та зелень. Також для організму людини важливі кисломолочні продукти, адже вони підсилюють вироблення інтерферонів — білків, що забезпечують захист клітин від патогенних вірусів. Овочі й фрукти містять багато вітамінів. Вживаючи сезонні продукти, ми отримуємо антиоксиданти, які очищають організм та зміцнюють імунну систему. Незамінні осінні фрукти, такі як гранати, яблука й апельсини, а з овочів шпинат, капуста, цвітна капуста і броколі – це і є ті продукти, які захищають нас від хвороб. Також бажано скоротити вживання солодощів, цукру, солі, алкоголю та трансжирів.

Пити вітаміни потрібно в обмеженій кількості, адже вживання їх у великих дозах може призвести до гіпервітамінозу. Він сприяє кристалізації й відкладенню солей у нирках, а також порушенню роботи нервової системи та шлунково-кишкового тракту. Варто пам’ятати, що немає жодної таблетки, яка підвищує імунітет. Навіть імуномодулятори працюють лише разом з імунітетом. Вони надають підтримуючий ефект, але не підвищують імунітет.

– Яке значення має сон? І як стрес впливає на імунну систему?

– Повноцінний сон необхідний для здорової імунної системи. Наш сон повинен тривати не менше 6 годин і обов’язково вночі. Тому що вночі деякі гормони припиняють вироблятися, а інші починають виділятися. Під час нічного сну в темному приміщенні виділяється гормон росту. Коли ви прокидаєтеся вранці після гарного сну, то гормон кортизолу робить нас готовими до денного стресу, несподіваних рішень і дій.

Коли людина потрапляє в стресову ситуацію, то здатність імунної системи боротися з чужорідними тілами різко знижується. Це відбувається через те, що під час стресової ситуації виробляється велика кількість кортикостероїдів — гормонів стресу, які пригнічують ефективність імунітету. Позитивне мислення й відсутність стресу позитивно впливатимуть на імунну систему.

Отож бережіть себе і будьте здорові! Нехай жоден вірус не буде вам перешкодою в будь-яких життєвих ситуаціях.

Розмовляла Юлія БОЄЧКО.