Найкращим у Європі визнали Карпатський національний природний парк

0
426
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У світі нараховується близько двох тисяч національних парків. В Україні 53 природоохоронні території мають цей статус. Міжнародна компанія Save on Energy рік тому оприлюднила рейтинг країн Європи з найкращими національними парками. Перше місце посіла Україна – 9,73 бали: Карпати (Карпатський національний природний парк), за нею – Словенія, Словаччина, Болгарія, Швейцарія.

Там де гори, полонини…

У серці Українських Карпат (Чорногора і Горгани) розташований Карпатський національний природний парк, заснований у 1980 році. На його території, що займає понад 50 тис. гектарів, знаходяться унікальні екосистеми – вершини-двотисячники: г. Бребенескул (2036 м над рівнем моря), г. Піп Іван (2028 м н.р.м.), г. Гутин-Томнатик (2016 м н.р.м.), г. Ребра (2001 м н.р.м.) та найвища вершина України – гора Говерла (2061 м н.р.м). Біля її підніжжя починається головна водна артерія парку – річка Прут, на якій утворено багато водограїв і порогів. Найпотужнішим є водоспад Пробій у Яремче. До 1840 року висота падіння води була понад 20 м. З метою покращення лісосплаву водоспад було підірвано і зараз його висота – вісім метрів. Ліва притока Прута, що бере початок на схилах Говерли, утворює найбільший в Українських Карпатах каскад водоспадів Гук, висотою понад 84 м.

  На території парку є два найбільших у Чорногорі карові озера – Несамовите (1750 м н.р.м.) та Марічейка (1510 м н.р.м). Природні джерела є особливою цінністю Карпатського національного природного парку (КНПП). На території парку їх нараховується близько 500.

Більшість вод рекомендується для повсякденного вживання і є корисними при захворюваннях жовчовивідних шляхів, хронічних гепатитах, панкреатитах, функціональних захворюваннях товстого кишківника.

 Чим багаті?

Основне багатство парку – флористичне розмаїття. Тут росте понад 1105 видів вищих судинних рослин, зокрема 70 видів дерев і 110 видів чагарникових. Лісотворними породами здебільшого є смерека звичайна, ялиця біла, бук лісовий, 95 видів рослин занесено до Червоної книги України. Серед них – сосна кедрова європейська, рододендрон східнокарпатський, сон білий, чотири види тирличів, родіола рожева та інші. Особливу цінність мають ялицеві, смерекові та букові праліси віком від 170 років.

Різноманіття ландшафту зумовлює багатство тваринного світу (1467 видів). Фауна хребетних налічує близько 200 видів та 600 видів безхребетних. Окрасою карпатських лісів є копитні: олень благородний, козуля європейська, кабан дикий. З хижаків зустрічаються ведмідь бурий, вовк, лисиця, рись, куниця, тхір. Типовими представниками орнітофауни є глухар, тетерук, рябчик, пугач, дятли, плиски. Всього ж у парку – 114 видів пернатих.

У лісі можливі зустрічі з плазунами: гадюкою, вужем, веретільницею, ящіркою прудкою і живородячою. Земноводні представлені 12 видами. У ріках водяться форель, голець, підуст, марена та інша риба.

 Природа надихає

Територія Карпатського національного природного парку є частиною історико-етнографічної області України – Гуцульщини, корінними жителями якої є гуцули. Це талановиті та винахідливі люди, народні умільці, яких сама природа надихає творити.

  Край славиться різьбярством, ткацтвом, килимарством, вишивкою. Гуцули зберегли деякі відмінності у мові, одязі, культурі та побуті, мають свої народні звичаї й традиції і вже цим привертають до себе увагу туристів.

  Ряд пам’яток історії та культури, що знаходяться на території парку, взято під охорону держави. Особливу унікальність представляють дерев’яні церкви, збудовані в традиційних формах гуцульської школи народного будівництва.

 Рекреація

Завдяки сприятливим кліматичним умовам та мальовничості природних ландшафтів парк має велику популярність серед туристів. Відпочиваючим пропонується мережа еколого-пізнавальних стежок та туристичних маршрутів, які дарують міць і здоров’я. Загальна протяжність понад 300 км. Серед них:

  • «На гору Говерла» – до найвищої вершини в Українських Карпатах, яку називають «українською Меккою». Говерла розташована на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей. На її схилах ростуть близько 700 видів рослин, 43 з яких занесені до Червоної книги України. Тому під час сходження на гору діють особливі правила: не можна смітити, розводити багаття, ставити намети, рибалити, збирати квіти, ягоди, гриби. Сходження на Говерлу – це не розважальна прогулянка, адже підйом вимагає багато зусиль.
  • «На гору Піп Іван», де в 1938 році за задумом міністерства протиповітряної оборони Польщі споруджено найвисокогірнішу споруду в Карпатах – астрономо-метеорологічну обсерваторію.
  • На «Стежку Довбуша» – маршрут, що проходить в заповідному урочищі «Дрібка», де в 1738-1745 роках діяли опришки під проводом славнозвісного ватажка Олекси Довбуша.
  • «На гору Маковиця», по дорозі на вершину якої є можливість відвідати приватне полонинське господарство.
  • «На водоспад Гук», що утворився в повоєнні роки в результаті повені на р. Женець. Висота падіння води 15 м.
  • «На гору Хом’як», на вершині якої в 2005 році вста­новлено скульптуру Матері Божої висотою 12 м.

На території парку діють місця відпочинку та рекреаційні зони з привабливим благоустроєм, найвідвідуванішими з яких є:

  • реабілітаційний центр для диких тварин на базі вольєрного господарства та босоногий маршрут «Ведмежа стежка»;
  • туристична атракція – парк-музей «Карпати в мініатюрі», який детально відображає архітектурні пам’ятки та об’єкти культурного надбання Карпат.

  До послуг відвідувачів відкриті двері нового сучасного екотуристичного візит-центру, де можна за кілька секунд пройти по всьому Чорногірському хребту, детальніше ознайомитись з інформацією про найцікавіші об’єкти парку, переглянути ексклюзивний відеофільм про Карпати.

Відвідати візит-центр Карпатського національного природного парку, який має багату експозицію, можна щодня з 10.00 до 16.00, крім вихідних, за адресою: вул. В. Стуса, 6, м. Яремче, Івано-Франківська область, Україна, тел: (03434) 2-27-31, e-mail: cnnp@meta.ua, сайт: https://karpatskyi-park.in.ua/ https://www.facebook.com/CarpathianNNP/

За матеріалами інтернет-ресурсів Карпатського національного природного парку підготувала Юлія БОЄЧКО.