«Для Бога я створю найкраще»

0
155

Виставка з такою назвою днями відкрилася в Івано-Франківському культурно-артистичному просторі «Підземний перехід «Ваґабундо». На виставці представлено понад 400 робіт, виконаних у різних стилях. А передував виставці однойменний конкурс, в якому взяли участь малі, юні та дорослі митці з Болгарії та 38 міст України.

Розпочалося мистецьке дійство спільною молитвою за припинення війни та Божу опіку над Україною. Молитву розпочав о. Арсен Панчак, працівник Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, яка разом з краєзнавчим музеєм є співорганізатором цього конкурсу.

 «Ми оголосили конкурс у січні 2021 року, — розповідає Ярема Стецик, художник музикант та координатор виставки. — Умовою участі було те, що роботи повинні бути графічними та виконані на папері формату А-2. У грудні 2021 — січні 2022 року ми зібрали понад 800 робіт. У лютому учасники компетентного журі відібрали найкращі роботи та оголосили переможців. Їх, уявляєте собі… понад 500!».

Та на виставці представлені не лише конкурсні, але й позаконкурсні, не графічні роботи. «Вони чудові, мальовані… серцем. Через них можемо відчувати усе розуміння і любов митців до Господа», — продовжує Ярема Стецик. Вражають роботи учасників із сіл, містечок та міст, уражених війною: з Ізмаїла, Харкова, Києва, Сіверськодонецька, Миколаєва, Мар’їнки, Краматорська.

За словами пана Яреми, роботи із зображеннями Бога-Отця, Діви Марії, Ісуса, Святого Духа, Ангелів та Святих дуже неочікувані, сучасні, нетривіальні. Вони можуть дуже здивувати і навіть шокувати. Проте це не ікони, а бачення, розуміння, любов і мистецька молитва художників, ілюстраторів, графіків. Причому коли митці малювали та відсилали роботи на конкурс, війни не було. «Скажімо є робота з Ізюму «Ангел мого дому». Здавалося б, звичайний малюнок, але зараз невідомо, чи є в його автора цей дім…, — мовить координатор виставки. Отож ці роботи мають особливий сенс та символічне значення. Та й чимало авторів чи їхніх родичів зараз знаходяться в Івано-Франківську». Коли організатори формували виставку, то часто телефонували до художників і запитували, як вони, чи в безпеці, дякували Богу, коли дізнавалися, що вони живі та неушкоджені.

Оглянути виставку можна буде ще протягом двох тижнів у підземному переході «Вагабундо, що на вулиці Пилипа Орлика, 7.

Сабіна РУЖИЦЬКА