Тимчасовий прихисток: Франція радо приймає українців

0
341

Сьогодні для українців відкриті всі двері світу, але їм хочеться лише додому. Вже понад 3 мільйони наших громадян поїхали від страхіть війни, просячи тимчасового прихистку в інших країнах. Відомо, що найбільше переселенців прийняли Польща, Чехія, Німеччина, Італія та країни Балтії.

Франція також входить до їх переліку, тож для читачів «Нової Зорі» ми зібрали інформацію про правила перебування в цій країні та можливості, які отримують українці.

До Франції можна прибути через треті країни – Румунію, Польщу, Молдову та Угорщину. На кордонах дуже багато волонтерів, які на кожному кроці стараються допомогти, оскільки здебільшого рубіж переходять саме жінки з дітьми. Перший важливий момент – вам не потрібно просити про надання житла в країні, межу якої ви перетнули. Тому що просити про тимчасовий прихисток можна тільки в одній країні.

Прибувши у Францію, перша інстанція, яку необхідно відвідати із проханням про легалізацію вашого статусу переселенця, – це префектура. Саме в адміністрації французи обробляють дані тимчасово переселених осіб і надають усю необхідну допомогу.

Згідно з указом французького уряду, українці у Франції, попросивши про тимчасовий прихисток, отримують право на тимчасовий захист в Європейському Союзі, у тому числі: соціальне житло, право на працю, соціальне забезпечення (медична страхівка), безкоштовне навчання для дітей 3-16 років та матеріальна компенсація (певна сума на місяць з урахуванням кількості членів сім’ї).

У префектурі вам необхідно буде заповнити формуляр для запиту статусу тимчасового захисту для дорослих осіб. Якщо тимчасовий притулок вам надали знайомі, але лишатися там надовго немає можливості, варто зазначати, що немає проживання (тобто таке житло вам мають надати). Посвідка на тимчасове проживання (тимчасовий захист) до 6 місяців, автоматично подовжується до 1 року.

Франція рішуче та приязно налаштована на прийом переселенців: у префектурі допомагають заповнити всі формуляри, люб’язно відповідають на будь-які запитання та людям, які не володіють французькою мовою, надають послуги перекладачів. Насправді мене вразила відкритість адміністрації, яка готова вислухати та допомогти усім, хто звертається. Для справ з українцями тут створили нові підрозділи, тож про вас подбають.

Наголошу на тому, що медична страхівка надається абсолютно безкоштовно і покриває більшу частину медичних послуг, якими ви можете скористатися. Її дають через тиждень після вашої реєстрації в префектурі.

Потрібно бути готовим до того, що все на порядок дорожче, ніж в Україні, проте існує ймовірність знайти роботу, оскільки вам надається дозвіл на працю. Кошти, які країна виплачує переселенцям, надходять на картку лише через 30-45 днів після оформлення документів. І скористатися цими коштами можна буде лише в місцях, де є термінали (магазини, торгові центри). Знімати готівку чи розраховуватися карткою в інтернеті неможливо.

Важливо зазначити, що Франція також увійшла до числа країн, що запровадили ініціативу тимчасового безкоштовного користування потягами для українців – незалежно від напрямку (внутрішні чи зовнішні пересування).

У містах є різноманітні доброчинні організації, які роздають все необхідне – одяг, продуктові набори та медикаменти. Проте, хотіла би порадити їхати не лише в Париж, оскільки там надто багато переселенців, а отже довше обробляють їх заявки та важче знаходять соціальне житло. Приймають українців всі міста: Ліль, Гренобль, Марсель, Тулуза, Ліон, Ніцца, Бордо та інші.

Французи всіляко намагаються підтримати, посміхаючись, співчуваючи, та будучи поруч з допомогою – вони виходять на мітинги, приймають до себе в дім українців і навіть починають вивчати українську мову.

Чи ви залишаєтесь, чи вирішуєте на деякий час залишити країну, кожен ваш вибір – правильний. Тут ви також зможете бути корисним, проводячи інформаційну атаку в цій загарбницькій війни росії проти України або ж займаючись волонтерством по збору та передачі гуманітарної допомоги для України. Кожен крок доброти й турботи наближає нас до перемоги!

Вікторія ГАВАЛЕШКО