#ХрамиТвогоМіста: Каплиця Успіння Пресвятої Богородиці

0
419

У Меморіальному сквері Івано-Франківська, на одному із найстаріших християнських цвинтарів Західної України, розташувалась каплиця Успіння Пресвятої Богородиці. Попри свою невелику площу, храм збирає на молитву чисельну парафіяльну спільноту. Про історію створення парафії та активне молитовне життя розповів священник Ігор Сачков. 

Історія спорудження святині

Багато відомих людей нашого міста поховані саме у Меморіальному сквері. Історичні джерела зберігають світлу пам’ять про поховання січових стрільців, воїнів УГА, а протягом 2014-2016 років тут поховали Героїв України з Івано-Франківщини.

Дане місце з самого початку стало символом молитви, особливо за душі померлих, оскільки при вході на кладовище (нині це муровані декоративні арки) була ритуальна каплиця, спільна для трьох обрядів – греко-, римо- та вірмено-католиків. Також неподалік, біля пам’ятника Івана Франка, розташовувалась німецька кірха, яку в 1971 р. підірвала радянська влада.

На початку 1980-х років старий некрополь Івано-Франківська майже повністю зруйнували. Тому в пам’ять про спочилих у 2002 році тут звели каплицю Успіння Пресвятої Богородиці, яку освятив Єпископ Івано-Франківський Владика Софрон Мудрий ЧСВВ. 

Сучасність та служіння спільноти

Спершу богослужіння в каплиці відправлялись не постійно. Проте із розбудовою цього мікрорайону міста постала потреба формування нової спільноти вірних та душпастирської опіки для них. На даний час у каплиці кожного дня здійснюються Богослужіння, а в неділі та свята є дві Божественні Літургії.

За час трагічних подій Революції Гідності та війни на сході України у Меморіальному сквері відбувалися поховання Героїв України. Відтоді сквер став місцем проведення багатьох поминальних заходів міста, а каплиця Успіння Пресвятої Богородиці – місцем молитви за душі Героїв. Тому особливим служінням є душпастирська опіка та постійна молитва разом із родичами, друзями, побратимами та всіма, хто хоче помолитись за Героїв-захисників, які поклали своє життя за нашу Україну. У пам’ятні датисвященнослужителі храму моляться на могилах померлих захисників.

Окрім того, вже два роки поспіль на свято Миколая у каплиці збираються діти загиблих воїнів з Івано-Франківської громади. Також душпастирі здійснюють соціальне служіння для малозабезпечених та потребуючих людей. З початком повномасштабної війни росії проти  України спільними зусиллями спільноти та священнослужителів вдалось зібрати допомогу для військовослужбовців: бронежилет, кровоспинні турнікети, аптечки, взуття, одяг, продукти та пасхальні страви.

Оскільки парафія не має окремого приміщення для проведення катехизації, різні заходи для вірян організовують лише у теплі пори року. Коли це дозволяють погодні умови, понеділками після Божественної Літургії віряни спільно зі священником читають уривок з Євангелії та роздумують над ним «Lectio Divina». А щонеділіпісля Літургії відбуваються зустрічі з молоддю та дітьми. Як відомо, церква – це не стіни, а люди. Отож священники парафії вірять, що незабаром вдасться опікуватися більшою кількістю парафіян та організовувати різні молитовні й катехитичні заходи, розширивши будівлю храму.

Важливі події парафії

Адміністратор парафії о. Ігор Сачков пригадує, як на свято Зіслання Святого Духа, 16 червня 2019 року, в Меморіальному сквері з нагоди відзначення 30-ї річниці виходу з підпілля УГКЦ відбулася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні численного духовенства. Під час молитви вшанували жертв наших попередників, які взяли участь у першому публічному богослужінні УГКЦ в Івано-Франківську. А влітку 2020 року з нагоди храмового празника у храмі перебували мощі св. Джузеппе Москаті, привезені з Помпеїв (Італія). 

Реліквії

У каплиці знаходиться антимінс, підписаний Патріархом Йосипом Сліпим, а також старовинні ікони – намісні, запрестольна ікона Успіння Пресвятої Богородиці та ікона «Богородиця, в пологах помічниця». 

Парафіяльні служителі

Для вірних душпастирське служіння здійснюють двоє священників – о. Ігор Сачков та о. Павло Віра. Що стосується парафіян, вони завжди вщент заповнюють каплицю, а також моляться на вулиці, оскільки на дві Літургії приходить близько 350 вірних.

Розклад богослужінь:

Понеділок-п’ятниця

18:00 – Свята Літургія (за здоров’я та всякі прошення)

Субота

10:00 – Свята Літургія (за померлих). Панахида

Неділі та свята

10:00 – Свята Літургія

12:00 – Свята Літургія

Свята (у робочі дні)

10:00 – Свята Літургія

18:00 – Свята Літургія

Вікторія ГАВАЛЕШКО.