Молитовна екскурсія та десятиметрові «Кроки Ангела»

0
130

Громадський активіст, художник та музикант Ярема Стецик вперше в Івано-Франківську організував екскурсію по місцях, де зображені християнські мурали.

«Це радше не екскурсія, а прогулянка-огляд, — пояснює Ярема. — Бо екскурсія – це вже щось стале, класичне. Цей же огляд ми зробили вперше. На прогулянку запросили людей, які через військову агресію росії опинилися в Івано-Франківську».

Прогулянку провели у рамках безкоштовних екскурсій містом. Зібралися охочі познайомитися з християнськими муралами міста в центрі, біля ратуші, поруч знаної всім шопки. На початку огляду Ярема запропонував усім помолитися «Отче наш» та «Богородице Діво».

«Довжина нового маршруту – 3,5 кілометри. За півтори години 20 осіб (з них троє — місцеві жителі) пройшли вулицями Шевченка – Сахарова – Миколи Сімкайла – Лепкого – Павлика – Деповська, — продовжує екскурсовод-волонтер. — Упродовж цього часу присутні на прогулянці побачили мистецькі об’єкти та багато молилися».

Загалом в Івано-Франківську є п’ятнадцять християнських муралів. Під час прогулянки відвідали дев’ять, про решту Ярема розповідав та показував їх світлини. А не побували екскурсанти на всіх об’єктах через те, що до деяких треба було далеко йти або доїжджати. За словами Яреми Стецика, в майбутньому під час молитовних екскурсій будуть обходити всі будівлі, де є християнські мурали.

Під час зупинки перед кожним об’єктом художник розповідав про будинок, на якому він зображений, історію створення того чи іншого муралу, про художників, які його намалювали. За словами ініціатора першої молитовної прогулянки-огляду, не всі мурали можуть одразу бути зрозумілими. Але вони намальовані щиро, з молитвами та думками про Господа. Згодом, коли люди дізнаються про їхню історію та художників, то мають інше бачення.

Ще однієї доброю ініціативою Яреми Стецика стало створення 10-метрового масштабного панно «Кроки Ангела». Біля однієї з кав’ярень Івано-Франківська упродовж тижня прикарпатці та жителі інших областей України, які зараз тут мешкають, могли зобразити свої відчуття, побажання, молитви, спогади і навіть вилити свій біль. На полотні написано назви українських міст, які потерпають чи потерпали від російської агресії, імена приїжджих і тих цивільних та військових, які нещодавно віддали свої життя за Україну, рядки з віршів, цитати зі Святого Письма. А ще на панно зображені національні символи, будинки, домашні тварини, птахи, сонце, дерева, квіти, святі, Ангели. Словом, переплелися спогади і мрії про мир, біль і тривога війни та молитви. Днями полотно виставили на огляд у дворі Палацу Потоцьких.

Сабіна РУЖИЦЬКА.