Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ стала надійним прихистком для вимушених переселенців

0
123

Сьогодні Івано-Франківщина – острівець надії для тих, хто внаслідок війни втратив свій дім чи через небезпеку для життя не може залишатися у рідних містах. Складно уявити, як непросто покидати своє звичне, рідне місце проживання та долати сотні кілометрів у невідомість. Тож, щоб допомогти, безпечний прихисток з доброзичливими волонтерами та усім необхідним для життя внутрішньо переміщених осіб створила Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ, яка з 24 лютого розмістила у своїх адміністративних будівлях понад 1636 осіб.

Івано-Франківська Духовна Семінарія ім. свщмч. Йосафата

У мирний час Івано-Франківська Духовна Семінарія ім. свщмч. Йосафата займається вихованням майбутніх провідників нашої Церкви, оскільки є однією з кращих семінарій в Україні. Та з початку війни у стінах семінарії прихистили 329 вимушено переселених осіб. Тут опинились люди з різних областей, які сьогодні перебувають під обстрілами та бомбардуваннями російських військ. Попри все семінарія продовжує активно провадити богослужіння, адже тут залишаються семінаристи та священники, які залучені у волонтерському служінні. Нові мешканці семінарії теж беруть участь у Богослужіннях за наших воїнів та мир в Україні, по-новому відкриваючи для себе Бога.

Католицький ліцей св. Василія Великого

Сьогодні класи навчального закладу перетворились у кімнати для проживання вимушених переселенців. Станом на сьогодні у Католицькому ліцеї безкоштовно проживають та харчуються 210 осіб, здебільшого це матері з дітьми.

Для дітей тут влаштовують творчі майстерні – самі ж переселенці створюють цікаві заняття, щоб не допускати у дітей тривогу та сум. Також тут відбувається нове осмислення духовності, адже багато людей вперше відвідують богослужіння та молебні.

За ініціативи директора ліцею о. Маркіяна Букатчука, до класів позаконкурсно набрали вимушено переселених дітей, щоб дати їм можливість здобувати освіту, оскільки не всім вдалось продовжити навчання в режимі онлайн.

Урочище Підлюте

В зелених Карпатах, серед кедрового лісу розмістилось урочище Підлюте, де влітку проводять християнські табори, а сьогодні це мальовниче місце вже протягом двох місяців служить домом для 132 переселенців.

Адміністратор катехитичного центру о. Василь Філіпович намагається завдяки Божому слову, молитві та сповіді підтримати людей, які переживають, ймовірно, найскладніший період у своєму житті.

Щоб бути корисними, тимчасові жителі Підлютого вирішили підтримати приємну ініціативу та розпочали плести вервиці, які передають на фронт воїнам Збройних Сил України, котрі боронять нашу землю.

Реколекційний дім у Заріччі

У с. Заріччя, що в Надвірнянському районі, при греко-католицькій парафії Різдва Пресвятої Богородиці катехитично-реколекційний будинок свв. Кирила і Методія теж відчинив свої двері для вимушено переселених осіб. Сьогодні там проживає 69 осіб з Харківської та Київської областей.

Волонтери Архієпархіального координаційного антикризового центру допомогли створити там належні умови проживання та регулярно дбають про постачання продуктів харчування, медикаментів, засобів особистої гігієни та одягу.

Окрім того, чимала кількість переселенців також проживає в парафіяльних будинках церковних громад у різних селах та містах Прикарпаття, де небайдужі парафіяни люб’язно відкривають двері своїх домівок для потребуючих. За цей час при різних парафіях нашої Архієпархії прихистили понад 896 вимушено переселених осіб.

Окрім проживання та харчування, внутрішньо переміщені особи також отримують безкоштовне лікування та професійний медичний супровід у Лікувально-діагностичному центрі св. Луки. Щоб не сидіти, склавши руки, більшість переселенців стають активними учасниками волонтерського руху. А для багатьох людей час проживання в адмінбудівлях Архієпархії став цікавим та пізнавальним знайомством з Українською Греко-Католицькою Церквою, її багатою історією й духовними традиціями.

Вікторія ГАВАЛЕШКО.