Святість життя, служіння Богові, Церкві й суспільству

0
133

Цьогоріч Мирянському Чину Святого Василія Великого виповнюється 125 років від часу заснування нині Праведним Митрополитом Андреєм Шептицьким.

30 травня 1897 р. о. А. Шептицький, ЧСВВ, в тому часі ігумен монастиря св. Онуфрія у Львові, заклав перший осередок Братства Закону Св. Василія Великого, майбутній Третій Чин – нині Мирянський ЧСВВ. Протягом 1897-1898 рр. осередки Братства були закладені на теренах Перемишльської, Львівської та Станиславівської єпархій. Поза межами Галичини Братство було закладене в Провінції св. Миколая на Закарпатті, Сербії, Канаді, США, Бразилії.

У 1957-1963 рр. засновано три осередки Третього Чину в Югославії, була спроба відродити Чин у Бразилії й заснувати осередок у Канаді.

У часі підпілля УГКЦ на теренах Галичини вл. Яковом Тимчуком, ЧСВВ, була відновлена діяльність Третього Чину і зорганізовані численні нові осередки у містах: Львові, Жовкві, Стрию, Дублянах Львівської обл.; Бучачі, Борщеві, Заліщиках, Чорткові Тернопільської обл.; Калуші, Коломиї, Долині, Болехові, Надвірній Івано-Франківської обл. та в багатьох містечках і селах краю. Опікувалися Третім Чином тогочасні протоігумени ЧСВВ та провідники Чину.

Владика Я. Тимчук був головним провідником Третього Чину. Головною настоятелькою Чину в м. Івано-Франківську і області була с. Ореста Колюх, ЧСВВ. Брати і сестри були надійними помічниками в душпастирській праці підпільним єпископам та священникам УГКЦ. Їхні помешкання стали домашніми церквами. Тут владики й отці відправляли богослужіння, сповідали, уділяли Святі Таїнства, давали науки, здійснювали обряди Третього Чину. Сестри дякувáли на Службі Божій, супроводжували священників на богослужіння, переносили богослужбові речі, були зв’язковими – повідомляли душпастирів про духовні потреби людей, опікувалися священниками, надавали їм притулок і допомагали матеріально, переховували й доглядали за церковними речами, допомагали привозити церковні речі з Балтійських країн.

Наприкінці 1980-х рр. під проводом підпільних владик УГКЦ члени Чину брали активну участь в акціях протесту за свободу віросповідання і визнання УГКЦ в Україні та за її межами. Активна позиція духовенства й вірних підпільної УГКЦ змусила радянську владу 28 листопада 1989 р. легалізувати УГКЦ. Своїми молитвами, жертовним життям і активною діяльністю члени Третього Чину зуміли зберегти католицьку віру й поширити її серед людей, випросити в Бога і Пресвятої Богородиці потрібні ласки й благословення для підпільної УГКЦ. Третій Чин відіграв важливу роль у діяльності й функціонуванні підпільної Церкви, зробив вагомий внесок у її легалізацію та здобуття волі й незалежності України.

Після виходу УГКЦ з підпілля в Україні осередки Третього Чину були відновлені при василіянських монастирях у Львові та в Івано-Франківську, а також засновано новий у м. Жовква. Брати і сестри Чину брали активну участь у відродженні та становленні Церкви. Сьогодні вони активно працюють на своїх парафіях, індивідуально, у сім’ях, у спільноті Чину та виконують місійну працю.

З часу повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 р. члени МЧСВВ моляться за Україну, її захисників і перемогу України у цій війні, шиють військовий одяг, допомагають плести маскувальні сітки, ліплять для військових вареники і надають їм допомогу продуктами, перераховують кошти на потреби ЗСУ, дають притулок внутрішньо переміщеним особам, беруть участь у заходах дозвілля для їхніх дітей, читають Псалтир за упокій душ полеглих Героїв та всіх українців, які загинули за нашу Вітчизну.

Заснування Мирянського ЧСВВ в УГКЦ є великою заслугою Праведного Митрополита Андрея Шептицького. За його задумом у нашій Церкві постала нова інституція василіянських мирян, вихованих і сформованих на вченні св. Василія, мета посвяти котрих – святість життя, служіння Богові, Церкві й суспільству.

с. Християна Марія ГОЛОМІДОВА, МЧСВВ.