Фатімська Богородиця у нашому краї

0
447

Днями в Івано-Франківську відбулася визначна подія в церковному житті: у храм Царя Христа, що при монастирі отців-василіян, привезли відому мандрівну копію фігури Фатімської Богородиці.

Святиня перебувала в обласному центрі Прикарпаття протягом восьми днів. За цей час тисячі людей могли прийти чи приїхати і помолитися до Діви Марії за мир в Україні, за здоров’я, зміну політичної та економічної ситуації в державі та передати Богородиці власні молитовні прохання.

За словами отця Артемія Новіцького, настоятеля монастиря отців-василіян, перша мандрівна статуя Фатімської Богородиці була вирізьблена за вказівками Лусії душ Сантуш, найстаршої дівчинки-пастушки, якій разом з Жасінті Марту та Франсишком Марту в 1917-му році з’являлася Пречиста Діва. Згодом Лусія стала монахинею. У 1945 році після закінчення Другої світової війни один парох у Західному Берліні запропонував, щоб статуя Фатімської Матері Божої відвідала всі столиці Європи. Святиню возили аж у 64 країни світу. У 2000-му році зроблену за вказівками сестри Лусії статую Матері Божої вирішили залишити у Фатімському санктуарії. Її беруть звідти лише для якихось особливих урочистостей. Натомість є ще кілька точних посвячених копій Фатімської Богородиці, які зараз мандрують світом. І одна з них у березні 2022-го прибула до Львова.

«Те, що в Івано-Франківську ми мали надзвичайну можливість побути біля світової святині — велика Божа ласка, — каже отець Артемій. — Коли фігура Фатімської Богородиці перебувала у львівському храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що в мікрорайоні Сихів, туди їздили парафіяни нашого храму. Кілька тижнів тому вони сказали мені: «Отче, ми дуже хочемо, аби привезти реліквію до Івано-Франківська». Я поговорив з отцем Орестом Фрединою, який люб’язно погодився надати нам фігуру. Опісля я поїхав до Львова та після Літургії для чоловіків, які молилися за мир в Україні, статую було передано та привезено до Івано-Франківська. У храмі Христа Царя з цієї нагоди також відбулися урочистості та святкова Літургія за участю Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина.

За словами Митрополита, в Івано-Франківську зустріли Пресвяту Божу Матір, Яка явилась нам у такій постаті, Яку ми бачимо в цій фігурі. «Прихиливши свої голови, ми молилися за Україну, за навернення росії, за опіку Богородиці, щоб своїм омофором та своєю силою відвернула цю війну. Пресвята Богородице, охорони наш люд український, щоб наші родини були щасливі, і ми могли будувати вільну та незалежну Україну, згідно з Божими Законами та Його Заповідями. Маємо велику надію, що цим перебуванням між нами Богородиця допоможе всім людям», — відзначив Митрополит Володимир.

Допоки фігура Богородиці перебувала в храмі Христа Царя, там щодень відбувалися Літургії, Молебні, співані вервиці (щоразу співав інший хор, були колективи з інших міст області) та духовні науки з роздумами. Також були молитви за Україну, представників влади, молитовних спільнот, дітей, молодь, вчителів, працівників сфери культури, воїнів, священників, монахів та монахинь, медиків, волонтерів, підприємців і обходи біля храму зі статуєю.

В останній день перебування фігури Фатімської Богородиці в Івано-Франківську молилися за хворих та відбулося єлеопомазання. До храму часто приїжджали паломники з Калуша, Яремче, Коломиї, Косова, Тернополя, приходили парафіяни з різних храмів Івано-Франківська. Під час Літургії дуже багато людей мали можливість приступити до Святої Сповіді (у храмі сповідали 6 священників) та прийняти Найсвятіші Тайни.

«Ми мали дуже добру молитовну підготовку до свята Зіслання Святого Духа, і, наче Апостоли, перебували з молитвою біля Пречистої Діви, — мовить отець Артемій. — Під час перебування статуї у храмі відбулося багато особистих навернень. А ще Небесна Ненька вислуховувала наші молитви й прохання і разом зі своїм Божественним Сином допомагала, допомагає і буде допомагати всім».

І як доказ Її неймовірної любові та сили отець Артемій розповів історію, коли у переший день перебування реліквії, перед Архієрейською Літургією, один з ієромонахів, отець Терентій, розмовляв зі своїми знайомими, які виїжджали з Херсону. Вони попросили помолитися за їхній щасливий виїзд, адже там були десятки ворожих блокпостів, і люди долали кілька десятків кілометрів за 2-3 дні, а ще бували й обстріли. Словом, дуже небезпечно. І ще не завершилася Літургія, як ці люди успішно проїхали всі блокпости лише за дві години. Це можна вважати великою допомогою Богородиці.

Насамкінець отець Артемій каже, що очікує й на інші свідчення вислуханих молитовних прохань до Богородиці, які, він вірить, обов’язково будуть, бо як співається у знаній церковній пісні: «Ще не чувано ніколи, щоб Вона (Богородиця) не помогла, чи у горю, чи в недолі цього земного життя».

Сабіна РУЖИЦЬКА.