«Коляда на Майзлях» — українська культурна цінність

0
149

Днями вже знаний та відомий у світі фестиваль «Коляда на Майзлях» увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

 Відповідний наказ про це підписав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. Започаткований в Івано-Франківську при монастирі Царя Христа отців Василіан, фестиваль став єдиним великим мистецьким дійством, що внесли до цього переліку. З цієї чудової нагоди ми поспілкувалися Любою Терлецькою, однією з ініціаторок проведення «Коляди на Майзлях», учасницею оргкомітету, реґенткою церковного молодіжного хору «Осанна».

Пані Любо, щиро вітаємо всю християнську спільноту України та Івано-Франківська зокрема з таким визнанням.

— Щиро дякую Богові та Пречистій Матінці Марії за те, що маємо таке чудове дійство, дякуємо за визнання, за чудових отців, культурних діячів, тисячі хористів з України та з-за кордону, які творили, творять і будуть творити християнську й духовну мистецьку історію в Івано-Франківську.

— Як і коли було започатковано «Коляду на Майзлях»?

— Ідея проведення фестивалю виникла в 2009-му році в учасників хору «Осанна», які протягом п’яти років їздили виступати до Львова на різдвяний фестиваль «Велика коляда». Це неймовірне чудове мистецьке дійство. Коли ми брали в ньому участь, то було таке відчуття ніби ми опинилися поруч з Ангелами та колядували для Новонародженого Спасителя. Згодом ми подумали: а чому би не зробити і в Івано-Франківську щось подібне?

 Про свої плани розповіли тодішньому настоятелю монастиря отців Василіян отцю Володимиру Палчинському. Він, звісно, радо погодився. Далі нас підтримали керівники наших церковних хорів, а згодом і місцева влада та керівники міського й обласного управлінь культури. Головною метою фестивалю стало відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, колядок, щедрівок та обмін творчими досягненнями мистецьких колективів.

— Як виникла назва дійства?

— Ми багато обговорювали, як назвати фестиваль. Ідея виникла швидко: хтось (на жаль, вже не пам’ятаю хто) сказав: «А де колядуватимуть?». Ще хтось інший відповів: «На Майзлях!» (так історично називається район Івано-Франківська, де знаходиться монастир отців Василіян). Так і з’явилася назва майбутнього міжнародного масштабного проєкту.

Чи пригадуєте перший фестиваль?

— О, таке ніколи не забуду (сміється). Ми хотіли, аби все було не гірше, аніж «Велика коляда» у Львові. Тому в нас колядували перший рік аж… два тижні. Спочатку були виступи колективів, згодом – великий гала-концерт. Одразу до участі у фестивалі зголосилися колективи з Івано-Франківська та області, які дізналися про фестиваль від священників, із соцмереж та ЗМІ. Також нам дуже активно допомагав пан Володимир Федорак, начальник обласного управління культури, який донині є великим приятелем і активним помічником у проведенні дійства. Зізнаюся, що провести такий фестиваль було непросто. Коли дійство закінчилося, наш оргкомітет обговорив усі плюси та мінуси нашої роботи.

Розкажіть про розвиток «Коляди на Майзлях».

— З кожним роком наш фестиваль ставав все кращим і кращим. До нас почали приїжджати колективи з України. З допомогою наших приятелів з Івано-Франківського міського управління (згодом – Департаменту) культури були надіслані листи в різні області нашої держави. А 2017-го року на фестиваль уперше завітали міжнародні колективи з Латвії, Литви та Польщі. Це були хори з міст-побратимів Івано-Франківська. Надалі колективів з-за кордону лише більшало. Також, дуже допомагав і допомагає при організації кожного фестивалю теперішній очільник міста Руслан Марцінків.

У 2018 році «Коляда на Майзлях» отримала статус міжнародного фестивалю. Важкими були фестивалі в 2014-2015-му роках, коли на сході України розпочалися бойові дії. Також непростими були роки пандемії коронавірусу, коли колективи виступали онлайн. Але це також цікавий досвід, бо завдяки Інтернету ми мали можливість почути виступи колективів з Бразилії, Колумбії, Ізраїлю, США. У 2020-му році під час фестивалю було встановлено рекорд України, зібравши на святковій ході 660 різдвяних зірок. Цьогоріч, у2022-му, в рамках фестивалю виступали понад 50 колективів з усього світу та відбулася хода з різдвяними зірками й шопками.

Надзвичайно почесно та приємно, що на нашому фестивалі в 2019-му був присутній Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, а також єпископи, знані артисти, суспільні діячі, активісти.

Сьогодні ми просимо Бога, аби Україна якнайшвидше перемогла у цій війні проти російського агресора і на нашу «Коляду на Майзлях» завітав Святіший Отець Папа Римський.

Розмовляла Сабіна РУЖИЦЬКА.