«Божі діти» в Ганусівці

0
133

При парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці у селі Ганусівка Єзупільського протопресвітеріату відбувся один з найчисельніших літніх християнських таборів Івано-Франківської Архієпархії. У ньому взяли участь 160 дітей віком від 3 до 15 років.

«Чисельні християнські табори, куди приходило понад 80 дітей, відбуваються при нашій парафії з 2018-ого року. У 2020-ому через епідемію коронавірусу літнього відпочинку для дітей при храмі не було, — розповідає Оксана Бойко, одна з аніматорок, студентка філологічного факультету Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника. — А в цьому році була рекордна кількість дітей –  160». Табір відвідували діти з Ганусівки, сіл Побережжя, Узин, селища Єзупіль і навіть з Івано-Франківська.

23 дівчаток і хлопчиків з наймолодшої групи «Маленькі християни» віком до 3 років були в таборі з батьками, старшими братами чи сестрами, або родичами. Діти від 5 років могли бути в таборі самі. Із малятами аніматори займалися окремо в резиденції, проводячи для них більше навчання і дозвілля на доступному їм рівні сприйняття.

Старших дітей розділили на шість «кольорових» команд: оранжеві, червоні, зелені, сині, сірі, жовті. Кожен день таборування розпочинався о 10.00 і завершувався о 15.00. Зранку діти молилися, згодом танцювали банси, далі були навчально-пізнавальні заняття в церкві, спортивні ігри й естафети, майстер-класи. Два дні у таборі виділили на вивчання історії рідного села під час пізнавального квесту й мандрівки до каплиці на місцевій горі. Після розваг діти поверталися до церкви на катехитичний гурток, далі — смачні перекуси, про які подбали місцева влада і підприємці.

Займалися з дітьми аж 20 аніматорів. Усі вони — молоді активні парафіяни місцевої церкви. Це, зазвичай, студенти, які об’єдналися і протягом року навчалися самостійно як проводити дозвілля у християнському сільському таборі. Юнаки та юнки їздили на різні табори, прощі та переймали кращі практики християнських дитячих аніматорів. До речі, у 2018-ому році було лише 6 аніматорів.

«Особливістю нашого табору було те, що кожен його учасник чи учасниця може написати комусь зі знайомих у таборі, або й незнайомих, листа. І в кінці кожного дня місцевий парох отець Роман Залеський «працював поштарем» та роздавав листи», — продовжує Оксана Бойко.

Виконання різноманітних навчальних завдань чи участь в іграх оцінювалася у балах. Наприкінці табору бали підраховували та визначали команду-переможця, учасникам якої вручили символічний кубок. Цьогоріч найкращою визнали помаранчеву команду «Мисливці за вдачею».

Останній день перебування в християнському таборі «Божі діти» розпочався із недільної Святої Літургії, на якій були присутні усі діти, їхні батьки, родичі та односельчани. Усі учасники табору напередодні приступили до сповіді, а в неділю прийняли Святе Причастя. Після Літургії було представлення кожної команди, а найголовніше – оголошення довгоочікуваних результатів та нагородження команди-переможців 2022 року.

Відрадно, що під час проведення табору з ініціативи малих і юних його учасників було організовано збір коштів на потреби ЗСУ. «Божі діти» назбирали близько 4000 гривень. Найбільше бажання усіх вихованців ганусівського парафіяльного табору – знову зустрітися такою великою або ще й більшою дружньою командою наступного року в мирі та злагоді.

Сабіна РУЖИЦЬКА.