Із словом Божим — до захисників України!

0
113

Твоя молитва, отче капелане, нам необхідна,

Твоя порада, отче капелане, нам як повітря,

 Твоє слово, отче капелане, зцілює нам душу,

 Під поглядом очей твоїх ми клятву не порушим.

(Автор вояк з позивним «Капелан»)

З 2016-ого року коломийський священник Сергій Дмитрук їздить до захисників України і надає їм духовну підтримку.

 Сьогодні головний капелан Коломийської Єпархії, штатний капелан 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади – гість «Нової Зорі».

— Отче Сергію, служіння військового капелана — це неймовірна відповідальність перед Богом, нашими захисниками, державою. Але все починається з перших кроків з Господом. Як відбулося Ваше покликання до священства?

— Це все з дитинства. Я народився та виріс у добрій християнській побожній родині. Моя мама часто ходила на підпільні Богослужіння до греко-католицьких священників. А сам я вперше пішов до Сповіді та прийняв Святе Причастя з рук світлої пам’яті Владики Софрона Дмитерка ще в часи підпілля нашої церкви. У 1990-ому році не стало мого батька, я був наповнений горем і болем, не знав, де віднайти спокій. І тоді до мене почав говорити Бог. Як? Тишею! Я приходив після уроків до церкви, сідав на лавку і мовчав. У тому мовчанні віднаходив такий спокій та благодать, що словами це не передати. Я зрозумів, що хочу завжди перебувати у такому стані, у стані Божої благодаті.

 Згодом я вступив до Івано-Франківського Теологічно-Катехитичного інституту, де навчався з 1992 до 1997 років. Був студентом одного з найбільших курсів. Нас було аж 180 осіб. У мене та моїх одногрупників була неймовірна спрага до молитви та богословських знань. Часто замість лекції відбувалися духовні розмови і дискусії з викладачами. Зараз я всоте дякую Богові за своїх наставників, однокурсників та насичене духовне життя.

Чи не було у Вас сумнівів щодо покликання?

— Сумнівів не було. Проте були різні дитячі та юнацькі захоплення. І ніхто з моїх родичів та знайомих ніколи б не подумали, що я стану священником. Скажімо, мама дуже хотіла, аби я грав на скрипці, адже в мене, за словами вчителів музичної школи, був і, дякувати Богові, є ідеальний музичний слух. У дитинстві ненька привела мене до музичної школи. Учителі вирішили, що я можу і буду грати на скрипці. Та в музичній я витримав лише два тижні. Мені стало нудно (сміється).

Більше сподобалося займатися фотографією. Я відвідував гурток фото на Станції юних техніків. І це не сучасне фото, що клацнув на телефон, — і все. А колись зробити світлину — це був довготривалий процес, який мені подобався і все вдавалося. За свої фото я мав чимало відзнак та грамот. Також я займався боксом, ремонтом автівок та картингом (їздою на невеличких гоночних автомобілях з відкритими колесами).

До речі, після 8 класу я хотів вступити до Надвірнянського автодорожного технікуму, але не добрав балів, хоча вчився дуже добре. Тоді я злився, не розумів, чому так трапилося, та, вочевидь, така була воля Божа, аби я не машини ремонтував, а Йому служив (посміхається). Хоча усі мої захоплення й таланти стали мені в пригоді. Скажімо, я вмію ремонтувати автомобіль, добре співаю.

Де було перше місце Вашого служіння?

— У 2001 році єпископ Павло Василик висвятив мене на диякона. Рік і три місяці я був його протодияконом, багато їздив з ним і набирався досвіду служіння. Перебування біля Владики — це ще один подарунок Бога для мене. Після ієрейських свячень мене направили служити в Коломию, на тоді ще щойно сформовану парафію Покрови Пресвятої Богородиці, що на вулиці Чайковського, 13. Я тут служу вже 20 років.

А як Ви стали капеланом?

— Без жодного пафосу скажу, що віра в Бога та любов до своєї країни, матері, родини у мене — нероздільні. У 2004-ому році, коли тривала Помаранчева революція, я не був на Майдані, бо в мене народився син. Але вже у час Революції Гідності я допомагав чим міг у рідній Коломиї та був у Києві. У 2016-ому, коли тривали військові дії на сході України, я вперше поїхав до наших вояків у Красногорівку та Мар’їнку. Я мав добрі знайомства з вояками 92-ої Харківської окремої механізованої бригади.

Щоправда з ними було непросто, бо захисники України якось з осторогою ставилися до нас, священників. І я вже почав думати, як служити далі, і чи взагалі потрібні тут священники. Тоді Господь через наших захисників промовисто відповів мені, що потрібні. Усе сталося завдяки таким випадкам: я служив у каплиці, куди на Літургії приходило дуже мало вояків. Та замість своєї присутності вони клали біля престолу записки з іменами. Таким чином просили помолитися за них. Перед черговим від’їздом додому я побачив записку, в якій російською було написано: «Дякуємо за те, що Ви тут просто є». А при виїзді на блокпості мене зупинили наші герої та, трохи соромлячись, знову дякували. Це був знак, що священники на війні потрібні.

Як розпочалася Ваша історія як бригадного капелана 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади?

— У 2018-ому році після чергової ротації мене та інших священників нашої єпархії, які також їздили на Схід, покликав Владика Василій Івасюк та сказав, що є запит на греко-католицького капелана для нашої «десятки». Бо в них вже є два православні капелани і варто, аби був і греко-католицький священник. І сталося так, що штатним капеланом 8серпня 2018-ого року став я. Відтоді по шість раз на рік їздив на ротації. А у час повномасштабної війни росії проти України буваю й частіше.

— Що для Вас, як капелана, є найтяжчим на війні?

Проводжати в останню дорогу побратимів та чекати на звістки, чи всі повернулися з бою.

— З якими проблемами найчастіше звертаються до Вас, як до капелана, наші захисники?

— Війна — це щось неприроднє, не лише для захисників, але й для будь-кого. Бо це убивства, поранення, втрата близьких, рідних, житла, майна, горе, сльози, біль, розпач, невідомість… І хоча все вищезгадане вже було від 2014-ого, але не в такому масштабі. Бо ж недаремно кажуть: «Повномасштабне збройне вторгнення». Тому в часи ООС (АТО) була розгубленість, з якою вояки намагалися справитись. Хтось – швидше та краще, хтось – повільніше і менше. А ще додавали родинні проблеми, різноманітні непорозуміння, переживання за найрідніших.

А тепер усі наші захисники хочуть вижити і перемогти! Звісно, є страх за життя, бо це природно. І немудрий той, хто каже, що не страшно. Є відкидання реальності, коли хочеться прокинутися у звичному житті, аби ніколи не було війни, є злість і бажання помсти, з якими треба також справлятися і скеровувати в потрібне русло. А це ой як нелегко! І в цій страшній життєвій круговерті людям необхідно з кимось просто поговорити, вилити свої біди-жалі, думки, отримати благословення перед боєм, отримати образок, вервичку. Це важливо. До речі, після розмов з капеланом, з Божою допомогою, вояки стають спокійнішими, зібранішими. А ще, звісно, для наших захисників важливою є велика віра та молитви рідних, близьких і мільйонів людей в усьому світі за нашу перемогу.

Розмовляла Сабіна РУЖИЦЬКА.