Відверто про здоров’я: поради лікаря-уролога жінкам та чоловікам

0
339

Питання здоров’я часто стає другорядним у нашому житті. Особливо сьогодні, коли кожен на своєму фронті пришвидшує нашу перемогу, нам ніколи хворіти. Та все ж хвороба підкрадається, особливо на фоні стресу, і часто ми можемо ігнорувати якісь зміни в організмі. Про те, як не занедбати своє здоров’я, розповів лікар-уролог Лікувально-діагностичного центру святого Луки Андрій Мандзій.

Ми звикли до того, що уролог здебільшого контактує з чоловіками. Але також цей лікар допомагає й жінкам, які
зустрічаються з проблемами сечовидільної системи. І зазвичай саме про ці проблеми говорять найменше, але їх профілактика
може вберегти від деяких захворювань.

«Щоб знати, чи є схильність до утворення каміння, варто пройти обстеження і проконсультуватись з урологом. Навіть по аналізу сечі можна зрозуміти ймовірність небезпеки, призначити спеціальну дієту, щоб уникнути майбутніх проблем. Лікар-уролог в індивідуальному порядку призначає дієту та відповідний водний режим, а при потребі підбирає оптимальний шлях лікування», – каже спеціаліст.

Поговорили з лікарем також про причини виникнення циститу, а саме переохолодження, хронічні стреси, неправильно лікований первинний цистит, неконтрольоване вживання пацієнтами антибіотиків чи уроантисептиків.

«Коли люди мають проблеми, то часто самі призначають собі препарати та лікуються. Але це вкрай небезпечно! Лікування циститу іноді потребує комплексного підходу, тому що без лабораторного обстеження та УЗД не можна призначати собі якісь препарати. Я часто стикаюсь з тими, хто неконтрольовано вживає різноманітні препарати. Донедавна це було проблемою, оскільки люди зовсім не знають, як їх організм реагує на різноманітні антибіотики. Виникає резистентність до препаратів, тому доводиться призначати інші, іноді сильніші ліки. Натомість якщо первинний цистит добре пролікований, надалі не буде хронізації самого процесу, – переконує лікар, – адже наслідки циститу бувають різними: як запалення нирок, так і нетримання сечі. На останній пункт я б звернув особливу увагу, оскільки ця неприємність турбує дуже багатьох осіб, тільки багато хто соромиться піти до спеціаліста та зізнатися в такій проблемі зі здоров’ям».

Уролог запевняє, що нічого особливого ця проблема собою не несе, вона підлягає лікуванню, але дієвість терапії залежить від своєчасності звернення до фахівців. У більшості випадків призначають поведінкову та консервативну терапію. Поведінкова терапія спрямована на нормалізацію питного режиму, відмова від кофеїновмісних продуктів, а також куріння. Рекомендовано пацієнткам так само вести активний спосіб життя, нормалізувати вагу тіла, виключити підвищений рівень глюкози в крові, нормалізувати АТ, щоденні прогулянки, уникати стресів. Терапія включає також виконання вправ для м’язів тазового дна (вправи Кегеля).

«Звичайно, проблема потребує комплексного та індивідуального підходу, що включає також медикаментозну терапію, а при необхідності — оперативне лікування (слінгові операції TVT, TVT-o та ін.) Оскільки нетримання сечі — це поширена проблема, яка ніколи не усувається самостійно. З прогресуванням призводить до погіршення якості життя та неефективності медикаментозної терапії», – каже Андрій Павлович.

Окрему увагу лікар звертає на своєчасність діагностики для чоловіків. Ми не звикли перевірятися у лікарів, доки щось не заболить чи не турбує нас. Тому п. Андрій наголошує на тому, що усім чоловікам, які досягли 18-річного віку, потрібно пройти обстеження в уролога, після чого лікар індивідуально для кожного призначає кількість та частоту відвідувань на рік. А
для чоловіків, яким більш як 40 років, урологічне обстеження обов’язкове раз на рік. Таким чином можна запобігти
різноманітним захворюванням, що сьогодні все частіше турбують чоловіків. Уважність до свого здоров’я – це шлях довголіття та доброго самопочуття. Дбайте про себе навіть тоді, коли нічого не сигналізує про проблеми.

Розмовляла Вікторія ГАВАЛЕШКО.