Чи кожен з нас має свого янгола-охоронця?

0
433

Ми насправді не бачимо духовний світ і тому багато хто заперечує його існування. Мовляв, я ж не бачу ні Бога, ні янголів, ні демонів, то чому ж маю вірити, що вони існують десь на небі чи біля мене? Але в Біблії та інших духовних текстах, наприклад, у колядках та щедрівках ми часто чуємо про янголів.

Якщо говорити про значення цього слова, то янгол це «посланець». Отже, ангел – це духовне, безтілесне створіння, яке належить до невидимого світу, і ми про це кажемо у символі нашої віри: «Вірую в Єдиного Бога, Отця Вседержителя, творця неба і землі, всього видимого і невидимого».

Ангели мають дещо спільне з людиною: це звичайно, не тіло, але розум і воля. Вони є особовими і безсмертними створіннями, а також досконалішими за людину.

В ході роздумів часто може виникати запитання: для чого Господу янголи? Так от, ці духовні істоти створені Богом для радісного прославляння Творця і передачі Його волі Творінню, тобто нам із вами. Загалом, буття ангелів є великою таємницею, про яку Святе Письмо говорить досить мало. Однак, з окремих біблійних текстів дізнаємось, що ангельські духи діляться на різні види і ступені близькості до Бога. Архангели і Ангели з’являються у вигляді людей, тому так їх зображає християнське мистецтво. Найпоширенішими є зображення двох архангелів – Михаїла та Гавриїла, які є найвідомішими у Святому Письмі посланцями Бога. Про ангелів згадується ще в Старому Завіті. Саме вони зачинили земний рай після непослуху Адама і Єви. Бог поставив від сходу до Едемського саду херувима з полум’яним миготливим мечем, щоб стерегти дорогу до дерева життя. У книзі пророка Ісаї читаємо, що вони є близько Бога, перебувають перед Його високим престолом і повсякчасно прославляють Всевишнього чудесним співом: «Свят, свят, свят, Господь сил; уся земля повна Його слави» (пор. Іс. 6, 1-3). Кількість небесних воїнів є безмірна, про що розказує пророк Даниїл (7, 10): «Тисячі тисяч Йому служили, і силенна безліч перед Ним стояла».

У Новому Завіті Ісус Христос, говорячи про ангелів, каже, що вони споглядають «повсякчас обличчя мого Небесного Отця». Апостол Павло розповідає, що ангели були створені для служби Богові і що вони є посланцями Його спасіння. Про те, що вони служать, і про те, що вони сповіщають та захищають нас.

Навколо ангелів існує дуже багато міфів, історій та переказів. Ми з Вами спробуємо розібратись, хто такі ангели та для чого вони створені Богом. Ми звикли уявляти їх добрими, але існують також і злі янголи, яких звемо дияволами. Виникає питання, чому ж дияволами, якщо це янголи?

Тому, що демони – це янголи, які пішли проти Бога. Сатана колись називався Люцифером, що можна перекласти як: «Син ранку». Але зі своєї гордості й пожадливості він бажав стати Богом, а не служити Йому. Сатана описується надзвичайно красивим ангелом, оскільки був найвищим і найпрекраснішим серед Божих творінь, але він не був задоволений цим становищем. Замість цього, сатана забажав стати Богом, скинути Творця з Його трону та захопити управління всесвітом. Сатана хотів бути Богом і, що досить цікаво, – на те ж саме спокусились Адам і Єва в Едемському саду. Буде доречніше сказати, що Бог вигнав сатану з неба і частина ангелів пішли за ним.

Як особи, ангели покликані утверджуватися в добрі та наче дзеркала, відображати світло Божої Слави, однак не всі ангели «одностайно» обрали служіння Богові. З самого початку створення світу світлоносні ангели стали носіями темряви. А через внесення розбрату між ангелами, сатану називають дияволом.

Ангели ж, які є вірними Богові, утворили могутнє «воїнство небесне», яке перемогло ангелів-богоборців. Святий Августин казав, що «диявол дуже часто хотів би шкодити, але він не може цього робити, бо його силу було підпорядковано іншій, вищій Силі. Якби диявол справді міг завдати стільки шкоди, скільки хотів би, то на землі не було би жодного праведника».

Напевно, кожен із нас хоч раз молився до ангела охоронця, і завдяки цьому я, наприклад, почувалась у безпеці та навіть відчувала, що мій янгол-охоронець мене захищає.

Згодом знайшла трактування і відповідь, яку надає Українська Греко-Католицька Церква: «Кожен вірний має свого ангела-хоронителя, який, згідно зі словами святого Василія Великого, є «вихователем, що веде його в житті». Саме ангели допомагають людині у її земному житті та опікуються кожною людиною зокрема. Найважливіша їхня місія – це поклоніння Пресвятій Трійці: ангели славлять Бога, моляться і величають Його. Але певна кількість ангелів охороняє і супроводжує людей».

Святий Тома Аквінський пояснював, що кожна важлива особа завжди отримує від короля супровід вершників; і що всі ми – настільки важливі особи в Його очах, що він дає нам ангела-охоронця, щоб супроводжував нас на дорозі до святості.

Після того, як прочитаєте цю статтю, вже буде складно уявити собі світ без ангелів. Думка про те, що є посланці Бога, які охороняють нас у найкращі та найважчі часи, стримують від падінь і вкладають у серце добрі думки, дуже тішить.

Підготувала Христина ГАМАНЮК.