Як дітям зустріти Христа?

0
169

17 вересня в каплиці Івано-Франківської Духовної семінарії відбудеться презентація однорічної програми підготовки до першої Святої Сповіді.

Напередодні події ми дізналися про особливості програми у сестри Юліани Дзюбатої, керівниці проєктів і програм Українського Католицького Університету, яка багато працювала над новацією.

— Шановна сестро, розкажіть, що це за програма?

— Програма підготовки до першої Святої Сповіді та урочистого Святого Причастя «Зустріч» була укладена ще в 2019 році на Всеукраїнській конференції катехитів у Львові. На конференції були присутні десятки катехитів з усієї України. Попередньо програму опрацювали учасники Патріаршої катехитичної комісії. Далі тривала робота над створенням посібників до цієї програми. І зараз будемо презентувати цілу папку, в яку входитимуть: підручник для дітей, посібник для катехитів, папка з додатками, іконами, дидактична настільна гра про життя Ісуса Христа «Мемо». 

Програму вже презентували у Львові при одній з великих парафій, де працює аж 20 катехитів, а також у місті Червонограді Сокальсько-Жовківської Єпархії на Львівщині. Тепер буде презентація в Івано-Франківську. Згодом — ще у багатьох єпархіях та великих парафіях.

Чи були подібні програми в попередні роки? Якщо так, то чим відрізняється від них програма, яку будуть презентувати?

– Так, були програми ще з початку 2000-их. Попередницею презентованої новації була програма, що називалася «Христос – хліб життя». Вона була розрахована на учнів другого класу. Вищезгадана програма ще й була частиною загальної катехитичної програми нашої церкви. Адже ми катехизуємо дітей з дошкільного віку, від 3 років. Звісно, що все у світі змінюється, і програма теж потребувала оновлення. Хочу повідомити, що суттєвим оновленням стануть мобільні додатки до програми з q-кодами, через які можна буде завантажити на мобільні телефони пісні (слова і ноти), відео з рухами бансів.

На кого розрахована програма?

— На дітей та катехитів, якими можуть бути миряни, монахи та монахині, священники, семінаристи. Також цікавою вона стане й для батьків діточок, які збираються до першої Сповіді та урочистого Святого Причастя.

Чи співвідноситься програма зі шкільним предметом «Основи християнської етики»?

— Християнська етика — це не катехизація, це міжконфесійна програма, затверджена державою. Її метою є розповісти про різні християнські спільноти та про основні моральні постулати християнства. А катехизація — це супровід у вірі. Готувати дітей до Сповіді та першого Причастя треба на конкретній парафії, при конкретному храмі, який відвідують батьки чи опікуни тієї чи іншої дитини. Проте можлива співпраця між парафіями та школами, і це добре.

Зазвичай, дітей до першої Сповіді та Причастя готують перед тим, як вони підуть до школи. Наскільки це правильно, адже не всі вони готові сприймати основи віри?

— У нашій церкві є «Інструкція щодо причастя немовлят і дітей в УГКЦ», яку було прийнято та затверджено на Синоді Єпископів УГКЦ, що відбувся в Івано-Франківську 31 серпня­- 6 вересня 2015 року. В документі сказано, що розпочинати підготовку до першої Сповіді та Причастя треба від 7-річного віку. Але ключове слово «розпочинати». І підготовка повинна тривати мінімум рік. Лише опісля має бути перша Сповідь та Причастя. Причому підготовка повинна відбуватися в парафіяльній спільноті. 

Наразі маємо однорічну програму підготовки до першої Сповіді та Причастя. Та ми розробляємо трирічну програму, адже така підготовка – це по суті не лише навчання, але й утвердження дитини у вірі. Також важливо, аби разом з дітьми навчалися батьки. Думаю, незабаром ми видамо оновлені спеціальні зошити для батьків дітей, які хочуть приступити до першої Сповіді та Святого Причастя.

Розмовляла Сабіна РУЖИЦЬКА.