Навчають майбутніх провідників біблійних груп

0
130

В Івано-Франківській Архієпархії тривають курси для провідників біблійних груп. У них беруть участь особи, які мають богословську освіту, які згодом на своїх парафіях будуть поглиблено та ретельно вивчати Слово Боже. Детальніше про новацію розповідає отець Ігор Клюба, керівник курсів, референт катехитичної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. 

— Шановний отче, коли і чому запровадили згадані курси в нашій Архієпархії?

У 2018 році Постановою Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувся у Брюховичах з 2 до 11 вересня, єпископів просили:«призначити при єпархіальній катехитичній комісії координатора біблійного апостоляту (бажано фахівця з біблійних наук)» та доручити єпархіальним катехитичним комісіям у співпраці з церковними навчальними установами організувати в єпархіях школи підготовки провідників біблійних груп. Наступні роки були складними через пандемію, проте наш Митрополит та Архієпископ Кир Володимир Війтишин постійно наголошував і наголошує, що вивчення Святого Письма на парафіях — неймовірно важлива справа. І коли катехизація для дітей, підлітків та молоді у нас належно організована, то біблійні групи є не всюди, тому обов’язково треба піднімати вивчення Біблії на вищий рівень та розвивати євангелізацію. 

Отож цьогоріч, попри складний військовий стан, в Івано-Франківській Архієпархії вперше організовано курс для провідників біблійних груп. У нашій церкві в Україні така новація є, мабуть, третьою. Далі при катехитичній комісії нашої Архієпархії створили підрозділ біблійного апостоляту та призначили мене керівником біблійних курсів.

— Чому учасники курсів це особи, які вже мають богословську освіту?

На курсах навчається 50 слухачів, з них 40 священників та 10 катехиток. Вони вже, якщо можна так сказати, фахівці, поглиблено вивчають ті предмети, що будуть їм потрібні при служінні на парафіях. Провідники біблійних груп – це вже й до курсів добре підготовлені, а тепер вони отримають ще кращі та вагоміші знання. І вони будуть спільно з людьми при парафіяльних будинках та храмах читати, пояснювати Святе Письмо, роздумувати над ним. Зрештою мало читати Слово Боже, треба ним жити, свідчити у щоденному житті.

Як, коли і де відбуваються заняття?

Насамперед хочу сказати, що набір слухачів відбувся за їхнім бажанням. Тобто наші слухачі — це священники та катехитки, які ХОЧУТЬ проводити таке служіння на своїх парафіях. Вступних екзаменів чи співбесіди не було, але наприкінці курсів буде екзамен. Слухачі отримають сертифікат та спеціальне благословення на біблійне служіння.

Курси відбуваються раз у тиждень, в четвер, у приміщенні Івано-Франківської Теологічної Академії Івана Золотоустого. Слухачів навчають шість викладачів з України та два – із-за кордону. У програмі курсів — 12 модулів, що складаються з 14 предметів. Часто під час занять виникають дискусії та обговорення, що свідчить про велике бажання та фаховість наших слухачів. Завершаться курси Літургією та врученням сертифікатів. На урочистостях, сподіваємося, буде присутній Владика Володимир.

Розмовляла Сабіна РУЖИЦЬКА.