І в часі війни чудо твориться людьми

0
98

Уже понад двадцять років Мальтійська служба допомоги проводить акцію «Святий Миколай іде до сиріт». Кожного року, підлаштовуючись під різні виклики, волонтери організовують та реалізовують таку ініціативу.

Працівники благодійної організації зазначають, що ні Революція гідності, коли більшість волонтерів перебували на Майдані, роздаючи теплу їжу та гарячий чай для усіх, хто відстоював нашу Незалежність, ні пандемія COVID-19, коли мальтійці повинні були повністю змінити умови та перебіг акції, ані повномасштабне вторгнення росії в Україну не стане перешкодою для того, щоб потішити дітей у такий складний для усіх нас час.

У 2022 році акція «Святий Миколай іде до сиріт» стане особливою, адже, окрім закладів, якими волонтери опікувались протягом багатьох років, цього року будуть ще й нові дитячі будинки.

 «Цьогоріч, через обставини, які відбуваються у нашій країні, ми беремо ще й інтернатні заклади, які через війну переїхали до нашої області, а також дітей-переселенців, які змушені були покинути свої домівки», – пишуть мальтійці на своїй фейсбук-сторінці.

Якщо говорити про цифри, то у 2022 році, за приблизними підрахунками, у часі акції волонтери планують підтримати орієнтовно 2000 дітей (за особистими листами й речами першої необхідності).

Спілкуючись із представниками Мальтійської служби допомоги, вони розповіли: «Кожного року ми отримуємо близько тисячі листів від діток. Орієнтовно 1 листопада листи з дитячими проханнями надходять до нашого центрального офісу, і люди з великим серцем, які мають можливість та бажання допомогти, приходять до офісу та обирають будь-який лист. Є люди, котрі щороку приєднуються до акції та навіть знають дитину, побажання якої виконують з року в рік».

Я мала можливість також поспілкуватися з п. Марією, яка саме обирала листа, щоб реалізувати дитяче бажання. На моє запитання: «Який найприємніший момент у часі приготування подарунка?», жінка відповіла:

 «Важко виокремити якусь одну мить, адже це цілий процес, яким займається вся наша сімʼя, і кожен з нас вкладає частинку свого серця, щоб подарунок був наповнений не лише корисними речами, але й любовʼю. Проте, хочу сказати, що, мабуть, найприємніше дивитися фото із вручення подарунків. Адже можна побачити дитинку і її позитивні емоції, такі важливі та рідкісні в умовах сьогодення».

Роздаючи листи, волонтери мають ряд умов, яких рекомендують дотримуватися всім, хто долучається до акції, адже протягом багатьох мають уже добре напрацьовану схему підготування та роздачі подарунків. Одне з основних прохань – це не вкладати фрукти всередину подарунка, адже фрукти – це такий продукт, який зберігається лише декілька днів, а потім почне псуватися і від цього постраждає ввесь вміст подарунка. Крім того, для кожної дитини мальтійці додатково готують пакет із фруктами та солодощами.

 «Читайте між рядками! Діти часто мають коштовні мрії, які не є найнеобхіднішими у цю хвилину. Дорогі подарунки, а це: телефон, планшет та ноутбук, просимо дарувати учням старших класів, адже вони дійсно у цьому мають потребу. Малеча часто надає першість телефону, аніж новій теплій куртці чи шапці, у якій дійсно є необхідність», – зазначають організатори акції.

У 2021 році завдяки підтримці багатьох жертводавців Святий Миколай завітав до 2330 вихованців з 20 спеціальних закладів. З них 730 дітей отримали з рук Св. Миколая особисті подарунки за своїми листами. На зібрані кошти для дитячих будинків та інтернатів мальтійці придбали та передали харчові продукти, засоби гігієни, канцтовари, дитяче ігрове, спортивне, навчальне та господарське обладнання та побутову техніку на суму 1 087 787,05 гривень.

Хоч пройшов лише тиждень від початку акції, багато листів уже знаходяться у жертводавців, і вони починають втілювати дитячі мрії у реальність.

 «Час акції «Святий Миколай іде до сиріт» особливий для кожного мальтійського волонтера, адже саме в цей період кожен стає ангеликом у спільній праці зі Святим Миколаєм. Чудо твориться людьми!», – додали на завершення волонтери Мальтійської служби.

Пригадаю, лист із дитячим бажанням можна взяти в офісі Мальтійської служби допомоги, який знаходиться в м. Івано-Франківську за адресою: вулиця Лесі Українки, 1 (навпроти Архікатедрального та Митрополичого Собору Воскресіння Христового).

Христина ГАМАНЮК