Парафія святого Архистратига Михаїла села Вовчинець

0
175

13 листопада цього року парафія св. Архистратига Михаїла, яка діє у с. Вовчинець Північного протопресвітеріату, святкувала своє 160-річчя. Особливістю цієї святині є те, що вона споруджена із дерева. 

Про історію, своєрідність дерев’яної святині, а також про те, чим живе парафія сьогодні, мені вдалося поспілкуватися з о. Миколою Лужним, який є адміністратором храму та опікується ним уже понад 20 років.

Історія та особливості

Ця святиня є особливою, оскільки пережила не одне покоління, панування та й не одну війну. Вона навіть постраждала від однієї із них, адже ззовні на фасаді храму можна помітити вирвані куски дерева, це знак, який залишив уламок від себе.

Дерев’яна церква є дуже примхливою, о. Микола її називає делікатною. Бо дерево, як матеріал, якщо за ним не доглядати та дбайливо до нього не ставитися, згодом починає втрачати привабливий вигляд.

У свій час у церкві по периметру повністю змінені підвалини, оскільки попередні абсолютно втратили свої властивості, і сама будівля потребувала хоч найменшого, але оновлення та підкріплення. Оптимальний варіант, щоб максимально зберегти та не нашкодити будівлі, це оновлювати її дерев’яними елементами, які не будуть шкодити дереву, а тільки доповнюватимуть його. Так власне і зробили у запрестольній частині храму, а також мріють зробити це у всій церкві.

13 листопада Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин побував у цьому храмі та освятив оновлений запрестольний іконостас, після чого зазначив:

«Цей іконостас створений невтомними трудами парафіян, жертводавців, меценатів та великих митців, які приклалися до того, аби ми бачили його тут. Тож нехай цей іконостас стане для нас справжньою живою згадкою Страшного суду, осторогою перед гріхом та заохоченням до праведного життя. Скільки разів глянемо тілесними очима на ікони іконостасу, стільки разів дивімося душевними очима на життя Христа Господа, Пречистої Діви, Пророків, Апостолів і Святих, роздумуймо про їхні діла та наслідуймо їх, бо до цього закликає нас Свята Церква. Пам’ятаймо, що наше призначення і наша найвища мета – заслужити собі земним життям на це найвище щастя, належати до цього збору Святих, що їх представляє іконостас, та злучитися з Христом Господом у Його Небесному Царстві на віки».

Спільнотне життя та служіння

На території храму є також катехитичний центр, який функціонує для потреб парафіян, там займаються діти та молодь, а також інші спільноти, які діють при храмі. Ззовні на фасаді будинку можемо спостерігати чарівну мозаїку, на якій зображений Ісус Христос з дітьми, а також нанесений підпис: «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до Мене, бо таких Царство Небесне».

Як і на кожній активній парафії, парафіяни є членами молитовних спільнот. При храмі святого Архистратига Михаїла відбувається духовне читання Святого Письма. Діє також спільнота «Матері в молитві», яка збирається щотижня, щоб підносити свої молитви за всіх дітей, а також за нашу неньку Україну.

При храмі є три парафіяльні хори: чоловічий, молодіжний та змішаний (чоловіки і жінки). До початку російського вторгнення діяв також дитячий хор.

При парафії також діє Катехитична школа ім. блаж. Йосафати Гордашевської, де діти та молодь весело й активно, а головне – з Богом проводять час. Вони разом з о. Назаром Кібелем, сотрудником парафії, та катехитами їздять у прощі, організовують табори, моляться та розвиваються разом.

Отець Микола зазначає, що підтримувати храм йому завжди допомагають місцеві парафіяни, а вони у с. Вовчинець дуже активні та дружні. Сприяють також представники влади, зокрема п. Руслан Марцінків та п. Михайло Назар, місцеві депутати та підприємці.

Розпорядок Богослужінь

Неділя та великі свята:

9.00 – Божественна Літургія.

12.00 – Божественна Літургія для дітей.

Будні:

9.00 – Божественна Літургія.

18.00 – Божественна Літургія.

Христина ГАМАНЮК.