Про «Пункт незламності» для незламних українців

0
140

Щодня ми зустрічаємо нові випробування, які створює для нас вже визнана у світі держава-терорист — росія.

Кожного дня «Україна стоїть. Україна бореться. Україна молиться», – як каже Блаженніший Святослав у своїх щоденних воєнних зверненнях. Але навіть попри ті виклики, які постають перед нами, ми знаходимо вихід зі, здавалося б, безвихідних ситуацій.

Останні декілька тижнів, після чергової атаки на нашу енергетичну інфраструктуру, ми залишилися без світла, а відповідно й без комфортних для нас умов життєдіяльності. Але ж для нас — українців немає безвихідних ситуацій, і ця не є винятком. Виходячи із цього, наказом Володимира Зеленського на всій території України були створені штаби обігріву.  

 «Пункт незламності» — проєкт української влади, який ініціювали у листопаді 2022 року на фоні масованих обстрілів критичної інфраструктури з боку росії під час російсько-української війни.

«Пункти незламності» — це місця, де передбачені тепло, це місця, де можна поспілкуватися із психологами, випити теплого часу, підзарядити телефон та навіть попрацювати, як у сучасних коворкінгах. Там завжди тепло, є вода, електрика, мобільний зв’язок та печиво, щоб підкріпитися, доки зігріваєшся.

Перші штаби розпочали роботу на площі Свободи у Херсоні 18 листопада 2022 року, через тиждень після звільнення міста від  загарбників. А вже 22 листопада 2022 року Президент України оголосив про розгортання проєкту по всій території нашої держави.

Місця обігріву працюють при всіх обласних та районних адміністраціях, при школах, будівлях ДСНС, такі острівці розгорнуті також у центральній частині майже кожного населеного пункту.

Як повідомляють на офіційних медіаресурсах «пунктів незламності», то у них можуть перебувати одночасно від 40 до 500 людей, залежно від площі самого пункту. Час перебування у них необмежений. Комплектування та функціонування пунктів здійснюють з урахуванням наявного ресурсу органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Станом на 24 листопада в Україні розгорнули понад 4,3 тисячі «пунктів незламності». Всього на території Івано-Франківської області функціонує 8 мобільних та 126 стаціонарних «пунктів незламності», як інформує Головне управління ДСНС.

Мобільні «пункти незламності» розгорнуті рятувальниками та знаходяться в місті Івано-Франківську на Вічевому майдані та по вулиці Франка, 6.

Днями мала можливість побувати у «пунктах незламності», які знаходяться у м. Івано-Франківську, і поспілкуватися з людьми, які власне зігрівалися там. Одна з жінок, яка працювала у пункті через те, що вдома вимикають світло, мені розповіла: 

 «Я з сином упродовж трьох днів перебувала у «пункті незламності» на вулиці Івана Франка, біля ДСНС та на Вічевому майдані. Мені вдалося зарядити два телефони, попрацювати за компʼютером, переглянути новини, що для мене є дуже важливо. А з 8-річним сином у час, коли я працювала, були психологи та волонтери ДСНС, я такого, чесно, не сподівалася, тому неймовірно їм вдячна».

Панянка розповіла, що у такому штабі можна не тільки «підзарядитися», але й знайти нових друзів:

«У пункті було чимало людей, багато з них — внутрішньопереміщені особи, зокрема я познайомилася з родиною програмістів Мухіних, вони родом із Харкова, а також із 66-річною киянкою — Людмилою Олексіївною, разом ми випили теплого чаю та кави, тепер зідзвонюємося та листуємося».

На завершення жінка додала:

 «Я щиро раджу людям, які нарікають на відсутність світла, які не можуть бути у квартирах та будинках, і я їх чудово розумію, приходьте у «пункти незламності», тут затишно та комфортно. Тут можна поспілкуватися з людьми і забути про всі тривоги, які є у нас на душі. Гуртуймося, бо ми реально незламні».

У центральних частинах міст Коломия, Калуш, Надвірна, Яремче, Косів та селищі Верховина рятувальники розгорнули по одному мобільному пункту.

У таких штабах для дітей створені ігрові куточки із розвивальними іграми та розмальовками, щоб малеча могла цікаво провести час, зігрітися та відволіктися від того, що відбувається навколо нас. У штабі працює психолог, він також може підтримати Вас добрим словом.

Про «пункти незламності», які розгорнуті на території нашого міста чи області, можна дізнатися на сайті nezlamnist.gov.ua.

До слова, Мальтійська служба допомоги завдяки підтримці від міжнародних партнерів для «пункту незламності», який знаходиться на Вічевому майдані у м. Івано-Франківську, передала дизельний тепловий генератор Remko ATK 25 потужністю 25KW.

На своїй сторінці у фейсбук мальтійці зазначили: 

 «Щодня українці зіштовхуються з новими перешкодами через війну, що розв’язала роzziя. У цей час — це блекаут, який триває через масові ракетні удари по електричних мережах. Цивільне населення залишилось без електроенергії, тепла, води».

«Зараз, як ніколи, важливо підтримувати один одного! Дякуємо нашим партнерам та друзям за постійну підтримку!».

Христина ГАМАНЮК.