Буде тепло в будинку родинного добра

0
73

Сила віри, щира молитва та  праця допомагають Ірині Рохман, начальниці служби у справах дітей Івано-Франківської міської ради, та дружині голови Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської Архієпархії, отця Ярослава Рохмана разом з владою та доброчинцями завершити облаштування Центру соціальної підтримки дітей та сімей.

Будинок знаходиться у селі Братківці  Івано-Франківської міської ради.

«Ми працюємо з різними дітьми: сиротами, позбавленими батьківського піклування, тими, які опинилися в складних життєвих обставинах. Стикаємося з ними щодня, і в процесі спілкування та надання допомоги ми побачили, що, особливо в осінньо-зимовий період, треба їх кудись влаштовувати, — зазначає Ірина Рохман. – А тепер їхні складні життєві обставини підсилилися війною, та всіма обставинами, що з нею пов’язані».

Такі діти та їхні батьки потребують особливого піклування і допомоги держави, громад. І  їм варто перебувати у закладах соціальної підтримки, аби не розлучатися  з дітьми та зберегти родини. За словами пані Рохман, на Прикарпатті є державний заклад соціальної підтримки, де можуть оселитися 30 осіб. Щоправда знаходиться він у Верховині, а це селище, що зараз є центром громади, таки віддалене. Обласний Центр соціально-психологічної реабілітації є в місті Івано-Франківську, у селі Мединя знаходиться  Міжрегіональний Центр соціально-психологічної реабілітації, ще є «Теплий дім» у Долині та в селі Крихівці, в греко-католицькому Монастирі Воплоченого Слова, є Містечко  Милосердя Святого Миколая з двома відділеннями, де можуть перебувати жінки та діти, які потрапили у складні життєві обставини.  Але всього цього, звісно, замало.

Отож  вирішили відкрити міський Центр соціальної підтримки дітей та сімей в селі Братківці. «Чому саме в цьому селі?», — запитую пані Рохман. Вона відповідає, що це село недалеко від Івано-Франківська і ще й староста, Назар Рибак, охоче погодився, аби саме в цьому селі був такий Центр. Пан Рибак перший зголосився на заклик Служби у справах дітей та запропонував облаштувати заклад у вже готовому приміщені колишнього сільського фельдшерсько-акушерського пункту.

До облаштування пункту долучилися міська та обласна влада, доброчинці з України та з-за кордону.

«Незабаром у будинку будуть обладнані дві житлові, одна навчальна кімнати,  кухня та санвузол. Тут можуть оселитися кілька дітей з батьками (зазвичай матерями)»,— мовить пані Ірина. — У майбутньому в Братківцях буде друге відділення Центру, де зможуть перебувати діти удень. А ще в Братківцях з земельна ділянка, що передана в користування Службі у справах дітей. Тут буде споруджено малий груповий будинок, в якому зможуть перебувати ще 10 дітей сиріт або позбавлених батьківського піклування.

«А зараз я хочу дати свідчення сили віри та молитви, — каже Ірина Рохман. — Так на одній з нарад працівникам Служби у справах дітей доручили шукати альтернативні способи обігріву майбутнього Центру. Я довго про це думала, і в думках просила Бога підказати рішення. На думку миттєво спало: потрібні дрова». Далі жінці зателефонували з фахового медичного коледжу Івано-Франківського Національного медуніверситету, сказали, що  під час благодійного осіннього балу зібрали доброчинні кошти, і хочуть допомогти.

За словами Вікторії Климович, голови Студентської ради коледжу, спочатку майбутні медики хотіли організувати свято дітям, які осиротіли через повномасштабну війну. Та згодом спільно зі Службою у справах дітей ухвалили рішення, що найкращим подарунком для дітей та підлітків буде тепло в майбутньому Центрі. За зібрані  10 тисяч гривень закупили 10 складометрів уже порубаних дров. А коли дрова привезли в Братківці, студенти і студентки другого і третього курсів коледжу поїхали у село і навіть поскладали дрова біля будинку Центру. Це допоможе діткам та їхнім матерям залишатися в теплі.

Відкриття Центру соціальної підтримки дітей та сімей Івано-Франківської міськради планується незабаром.

Сабіна РУЖИЦЬКА